Presentatie Silvio Pellico, Mijn gevangenissen

16 mei 2017
| | | |

Op dinsdag 16 mei om 17.00 uur wordt in de Athenaeum Boekhandel op het Spui de verschijning gevierd van de eerste moderne Nederlandse vertaling van de gevangenismemoires Mijn gevangenissen van de Italiaanse journalist, toneelschrijver en pleitbezorger van Italië’s vrijheid, Silvio Pellico (1789-1854). Zijn herinneringen aan 10 jaar gevangenschap (1820-1830) in de cellen van de Oostenrijkse politiestaat verschenen in 1832 als Le mie prigioni. Het boek kwam vervolgens in tientallen talen over de hele wereld uit, ook in het Nederlands. De laatste Nederlandse vertaling verscheen in 1911, van de hand van Frans Erens. Nu, aan de vooravond van de 200-jarige herdenking van Pellico’s fatale arrestatie op 13 oktober 1820, hebben Yond Boeke en Patty Krone, het boek na lange tijd weer in een nieuwe Nederlandse versie gebracht. Maarten Asscher schreef het nawoord en de Leidse Italianist Dr. P.A.W. (Paul) van Heck zal het boek, in aanwezigheid van de vertalers, ten doop houden.

N.B. Leest u zich hier alvast in!

Over het boek

Primo Levi vergeleek Silvio Pellico met Odysseus, die na ellendige omzwervingen zijn levensverhaal vertelt. Het  verschil tussen beiden is dat Pellico's verhaal, zoals opgetekend in Mijn gevangenissen, geen mythologie is maar keiharde, historische werkelijkheid.
Op 13 oktober 1820 werd de eenendertigjarige journalist, dichter en toneelschrijver in Milaan gearresteerd op last van de Oostenrijkse machthebbers, die het na de val van Napoleon in Noord-Italië weer voor het zeggen hadden. De beschuldiging luidde: hoogverraad, omdat hij samen met tientallen anderen deelnam aan een organisatie (de Carbonari) die streefde naar een onafhankelijk en verenigd Italië.
Na eindeloze ondervragingen en voorarrest in Milaan en Venetië, werd hij veroordeeld en acht jaar lang gevangen gehouden in een onderaardse kerker van het Moravische kasteel Spielberg in Brünn, het tegenwoordige Brno. Na zijn vrijlating in 1830 schreef hij met Mijn gevangenissen (1832) het verhaal van zijn in totaal tien jaar durende lijdensweg.
Hij schrijft over de ontstellende gruwelijkheden, de ontberingen en de misstanden die hem en zijn medegevangenen ten deel vielen. In die zin behoort Mijn gevangenissen tot de literaire traditie van gevangenis- en kampliteratuur, waar ook het werk van Primo Levi zelf in past.

Aanmelden

Inloop: 17.00 uur
Aanvang: 17.30 uur

Het event is vrij toegankelijk, graag aanmelden op [email protected]

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum