Jeroen van Kan in gesprek met Frank Witzel over Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht

29 september 2016
| |

29 september, vanaf 20.00 bij het Goethe-Institut, gaat Jeroen van Kan in gesprek met writer-in-residence Frank Witzel over zijn roman Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht.

In deze groots opgezette literaire reconstructie van het tijdperk dat eindigde in 1989, bekijk je de oude Duitse Bondsrepubliek van na de oorlog tot aan de val van de Muur door de ogen van een tobbende tiener. Als lezer zit je naast de dertienjarige in de achtbaan van zijn belevingen en kijk je met de volwassen geworden tiener mee als hij terugblikt. De complete geschiedenis van de popmuziek komt langs, drugs, het katholicisme met zijn martelaren, de filosofie van Nietzsche tot Derrida, de politiek, van de nazistische naweeën tot de Duitse herfst, Amerikaanse tv-series, snoep en speelgoed uit de vorige eeuw, en allerlei naoorlogse iconen. Daardoorheen speelt het ontroerende verhaal van seksuele zelfontdekking en de eerste verliefdheid van een jongen die alles probeert te begrijpen en alleen maar het goede wil doen.

N.B. Jerker Spits besprak de roman voor ons. Lees de recensie op Athenaeum.nl.

Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht is een explosieve mix van geschiedenis en fictie, een caleidoscoop van stemmingen die de kosmos van de oude Bondsrepubliek op fenomenale wijze tot leven brengt.

Frank Witzel (* 1955, Wiesbaden/Duitsland) is schrijver, illustrator, radiomaker en muzikant. Hij schreef romans, non-fictie en poëzie en won metHoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht de Deutscher Buchpreis 2015, de belangrijkste literaire prijs in Duitsland.

Jeroen van Kan is journalist en auteur van Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen (samen met Wim Brands).

pro-mbooks1 : athenaeum