Bestel uw boeken online bij Athenaeum Boekhandel!

Door de ogen van Oswald Spengler

dinsdag 17 oktober 2017 19:30 tot dinsdag 17 oktober 2017 22:30
| |

Op dinsdag 17 oktober van 19.30 tot 22.30 uur organiseert Athenaeum Haarlem in de Nieuwe Kerk (Nieuwekerksplein 28 te Haarlem) een avond rondom de vertaling van De ondergang van het Avondland van Oswald Spengler. 

Reserveren

Door de ogen van Oswald Spengler, perspectief op de toekomst vanuit het verleden 

Een avond i.s.m. Filosofiefabriek en Boom Filosofie & Geschiedenis m.m.v. Ype de Boer, Jacqueline Duurland, Arnold Heumakers, Frénk van der Lindenen Rieks Swarte.

De ondergang van het Avondland wordt voor het eerst in het Nederlands vertaald. Van het boek werden honderdduizenden exemplaren verkocht. Schrijvers, filosofen, wetenschappers, politici en kunstenaars lieten zich door De ondergang van het Avondlaninspireren. De beslissende klassieker van Oswald Spengler uit het interbellum blijkt juist voor onze tijd weer verrassend relevant. 

Spengler laat zien hoe culturen opkomen en vergaan, in een proces dat vergelijkbaar is met de seizoenen. Elke cultuur heeft wel haar eigen identiteit: zo streefden de antieken naar volledige aanwezigheid en reiken wij in het Westen al vanaf de Vikingen naar de oneindigheid. Maar op grond van de overeenkomsten in ontwikkeling kon Spengler voorspellingen doen over het verdere verloop van onze geschiedenis.

Veel van deze voorspellingen zijn honderd jaar later nog schrikbarend actueel. Volgens Spengler is de democratie bijvoorbeeld een voorbijgaande fase in onze cultuur. Politiek zou steeds meer in management veranderen, om over te gaan in een machtsstrijd tussen sterke leiders. Ook ontwierp hij een theorie van culturele verschillen: door culturele verschillen te benadrukken erkennen we de ander weliswaar in zijn eigen identiteit, maar maken we ook de afstand tot de ander groter.

‘Een intellectuele roman van de eerste orde.’ – Thomas Mann

De entree voor dit evenement is € 10,-. U kunt de door u gereserveerde kaarten alvast afrekenen bij Athenaeum Haarlem (Gedempte Oude gracht) of op de avond zelf tot een kwartier voor aanvang bij de Nieuwe Kerk.

MINDBOOKSATH : athenaeum