Nieuw Licht op opvoeden

29 maart 2017
| | | | | |

De vierde editie van de filosofiereeks Nieuw Licht staat in het teken van opvoeden. In het essay Mensen maken vraagt Daan Roovers zich af wat de impact is van wereldnieuws op de burgers van de toekomst en onderzoekt zij hoe Rousseau maar ook Kant en Hannah Arendt ons kunnen helpen bij die morele opvoeding.

'Alles is goed zoals het uit de handen van de Schepper komt, alles raakt verdorven in de handen van de mens,' schreef Rousseau in zijn Emile, où de l'Education uit 1762, waarschijnlijk het beroemdste boek over opvoeding ooit. Laat het kind vooral kind zijn, en bescherm het zoveel mogelijk tegen de grote-mensenwereld, is zijn boodschap.

Maar anno 2017 groeien kinderen al lang niet meer op in de natuur maar in een drukbevolkte wereld en worden door het Jeugdjournaal dagelijks bijgepraat over Trump, Aleppo en het klimaat. In het essay Mensen maken vraagt Daan Roovers zich af wat de impact is van wereldnieuws op de burgers van de toekomst en onderzoekt zij hoe Rousseau maar ook Kant en Hannah Arendt ons kunnen helpen bij die morele opvoeding. 'Leven, dat is het vak dat ik hem wil leren,' schreef Rousseau namelijk ook. Een gesprek over de betrokkenheid van ouders bij het wereldbeeld van hun kinderen.

Met Michele Hutchison (co-auteur van De gelukkigste kinderen van de wereld. Opvoeden the Dutch way) en Teun van de Keuken (programmamaker, journalist en schrijver van Goed volk, over hoe het leven van een kind bepaald wordt door de ideologie van zijn ouders).

Presentatie: Coen Simon en Frank Meester.

Over de auteur

Daan Roovers (1970) is docent (publieks)filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan The School of Life, programmamaker bij omroep Human, debatvoorzitter in de Rode Hoed, en trainer bij de Denkacademie. Ze is voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Samen met René Gude schreef zij Kleine geschiedenis van de filosofie. Ze studeerde geneeskunde en filosofie in Nijmegen.

Dit programma is de vierde in de reeks Nieuw Licht, een filosofische pamflettenreeks, waarin de scherpste hedendaagse denkers een vraag behandelen uit de klassiek geworden tekst van filosofen en denkers als Freud, De Beauvoir, Camus, Rousseau en Aristoteles.

Toegang

Tickets: € 11,-
(CJP/studenten/ Stadspas/65+): € 10,-

Tickets

pro-mbooks1 : athenaeum