Sophie Olúwolé. Wat het Westen kan leren van Afrikaanse filosofie

24 mei 2017 tot 24 mei 2017
| | | | |

De Nigeriaanse auteur en filosoof Sophie Olúwolé gaat in de Singelkerk een vraaggesprek aan over haar boek Socrates en Orúnmìlà, dat door Saskia van der Werff voor uitgeverij Ten Have in het Nederlands vertaald is. Sophie Olúwolé zal worden geïnterviewd door actrice en schrijver Anousha Nzume. Filosofen Grâce Ndjako en Machiel Keestra verzorgen de introductie en een boekbespreking.

Bestaat ‘Afrikaanse filosofie’? Wat impliceert het dat wij onszelf die vraag stellen? Volgens de Nigeriaanse filosoof Sophie Olúwolé hebben veel Afrikaanse intellectuelen door koloniale educatie hun eigen traditionele wijze van denken vervangen door westerse ideeën. Dit roept bij sommigen de vraag op of er überhaupt authentieke Afrikaanse filosofische tradities bestaan.

Orúnmìlà, een goddelijk, mythisch figuur uit de Yoruba-cultuur, wordt in het Westen niet als filosoof beschouwd. In het boek Socrates en Orúnmìlà daagt Olúwolé ons denken hierover uit en pleit voor de erkenning van Afrikaanse filosofie. Socrates en Orúnmìlà hielden zich met vergelijkbare thema’s bezig en net als Socrates zette Orúnmìlà nooit een letter op papier. Olúwolé laat op overtuigende wijze zien waarom Orúnmìlà nooit dezelfde erkenning als Socrates heeft gekregen en wat dat vertelt over ons denken over filosofie. Met Socrates en Orúnmìlà doet ze een aanzet om hier verandering in aan te brengen.  

Er zal ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek. Na afloop is het mogelijk om het boek te kopen en te laten signeren door Sophie Olúwolé. We zullen de middag afsluiten met een borrel. 

Voertaal: Engels

Over de sprekers

Sophie Bósèdé Olúwolé (1935) is een invloedrijke Nigeriaanse filosoof. In 2014 was zij een van de G8-filosofen van Filosofie Magazine, samen met o.a. Zygmunt Bauman, Peter Sloterdijk en Damon Young. Naast Socrates en Orúnmìlà (2017) schreef ze onder andere: Philosophy and oral tradition (1997), African Philosophy on the Threshold (2007), en African Myths and Legends of Gender (2015). Haar werk heeft een grote bijdrage geleverd aan het denken over het bestaan van een authentieke Afrikaanse filosofie.

Anousha Nzume (1969) schrijfster, programmamaakster, presentatrice en actrice. Nzume studeerde vorig jaar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Ze schrijft voor o.a. de Volkskrant en NRC Net en zet zich in voor verschillende organisaties zoals Women Inc. Dit jaar kwam haar tweede boek Hallo witte mensen uit.

Grâce Ndjako voltooide de MA Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied aan de Universiteit van Amsterdam. Haar scriptie betreft de vraag in hoeverre een ‘Afrikaanse filosofie’ kan bestaan en los staat van westerse filosofie en de perspectieven die de Afrikaanse filosofie te bieden heeft ten opzichte van de westerse. 

Dr. Machiel Keestra is als filosoof verbonden aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, waar hij doceert aan verschillende interdisciplinaire opleidingen. Daarnaast is hij betrokken bij de stichting Keti Koti Tafel, die dialoogtafels organiseert om stil te staan bij het slavernijverleden en de gevolgen daarvan.

Masterclass Afrikaanse filosofie: Sophie Olúwolé in context

Voorafgaand aan deze middag vindt er een masterclass plaats in de zaal van SPUI25, van 15:00 tot 16:45. Tijdens deze masterclass zullen Grâce Ndjako en Machiel Keestra het werk Olúwolé van bespreken. Zie hier voor meer informatie.

Tickets

Voor de tickets vraagt NiNsee een bijdrage. Tickets zijn €10,00 per stuk.

Tickets

pro-mbooks1 : athenaeum