Het gelijk van de outsider: presentatie Nederlandse Boekengids #1

23 februari 2016 tot 23 februari 2016
| | | | | | |

Heeft de rebellerende outsider per definitie gelijk? Aan die prikkelende vraag wagen zich drie auteurs van De Nederlandse Boekengids, ter ere van de presentatie van het eerste nummer van de eerste jaargang. Over hoe goede uitgeverijen bij uitstek anti-establishment zijn, over het ongelijk van het oude, decadente Rome en over het kleine Parijs binnen de ring versus het grote erbuiten. Met Maarten Asscher, David Rijser, Pieter van den Blink en Beate Roessler.

Zoals dat moet gaan bij een tijdschrift dat lezende en denkende schrijvers aan de hand van nieuwe boeken wil laten reflecteren op de wereld, bleken de bijdragen aan dit nummer van DNBg op organische wijze naar een centraal thema te buigen. Bij het nulnummer (okt. 2015) waren dat de in elkaar hakende klimaat- en vluchtelingencrises; nu is het de strijd tussen binnen- en buitenstaanders, insid​ers en outsiders.

Zeker zeven essays in DNBg 2016 #1 verhalen over deze strijd. Over hoe die in onze tijd woedt en binnen de interessegebieden van de auteurs. Drie van hen formuleren deze middag in korte voordrachten, en in gesprek met elkaar, antwoorden op de vraag ‘waarom en hoe maken outsiders altijd aanspraak op het grotere gelijk, en kan het gelijk van de insider wel bestaan?’ Wijkt het gelijk van de gevestigde orde niet per definitie voor de dissidente energie, het verbale of zelfs fysieke geweld van de outsider? Beate Roessler modereert de avond.

Over de sprekers

Maarten Asscher (1957) is schrijver en directeur van de Athenaeum Boekhandel. Zijn recentste boeken zijn de essaybundel Appels en perenLof van de vergelijking (2013) en Het uur der waarheidOver de gevangenschap als literaire ervaring (2015).

Pieter van den Blink is journalist en schrijver. Hij werkte in verschillende functies bij Trouw totdat hij zich vestigde als correspondent in Parijs. Behalve voor Trouw en diverse tijdschriften werkte hij vanuit de Lichtstad ook voor radio en televisie. Na vijf jaar keerde Van den Blink terug om in dienst te gaan bij Vrij Nederland, waar hij adjunct-hoofdredacteur werd. Vanaf de lancering in 2011 tot medio 2013 had hij, samen met Katrien Gottlieb, de dagelijkse leiding over 360 magazine. Van zijn hand verschenen twee boeken: 121 Rue de Lille en Voor het oog van Job (met Koos Breukel). Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig journalist, criticus en moderator.

David Rijser is universitair docent klassieken aan de UvA. Hij schrijft vaak over de doorwerking van de oudheid, ook in NRC Handelsblad. In maart verschijnt bij Amsterdam University Press zijn Een telkens nieuwe oudheid; Of: Hoe Tiberius in New Jersey belandde, over de manier waarop de klassieken in de westerse cultuur hebben gefunctioneerd.

Beate Roessler (moderator) is Hoogleraar Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de capaciteitsgroep Philosophy and Public Affairs alsmede van de afdeling filosofie. Tevens is zij co-editor van het European Journal of Philosophy. In 2003/04 was ze verbonden aan het Wissenschaftskolleg in Berlijn, in November 2011 aan de Macquarie University, Sydney, en in het najaar 2015 aan Melbourne University. Zij publiceert op het gebied van de ethiek, en de sociale en politieke filosofie over o.a. thema's als autonomie, vrijheid, de waarde van privacy.


AANMELDEN

Delen op

20,99
pro-mbooks1 : athenaeum