Ode aan Maggie Nelsons De Argonauten

18 november 2016 tot 18 november 2016
| | | |

Het onconventionele boek De Argonauten van Maggie Nelson, waarin de schrijfster de rollen van minnares, moeder en kind verkent aan de hand van haar relatie met de genderfluïde kunstenaar Harry Dodge, was een daverend succes in Amerika en maakte ook in Nederland veel indruk. Naar aanleiding van het verschijnen van de Nederlandse vertaling brengen we op 18 november (vanaf 20.00 uur) een veelkleurige ode aan De Argonauten, met: Aynouk Tan, Maartje Laterveer, Linda Duits en een videoboodschap van Maggie Nelson zelf.

Over De Argonauten:

Nelson is getrouwd met de genderfluïde kunstenaar Harry Dodge, met wie ze ook een kind heeft. Ze gebruikt deze relatie als kapstok voor een verkenning van wat het betekent om een minnaar(es) te zijn, een moeder, een kind, en hoe deze etiketten al dan niet van betekenis veranderen in een gezin dat afwijkt van de norm. Nelson houdt in het boek een pleidooi voor fundamentele individuele vrijheid en voor een erkenning van de waarde van liefde en zorg. Het is een boek dat geen onderwerp schuwt en geen concessies doet.

Het boek stond maanden op de New York Times-bestsellerlijst en maakte ook in Nederland indruk (lees hier het stuk van Nina Polak bij De Correspondent, of hier de overdenkingen van Niña Weijers in De Groene Amsterdammer).

Programma:

Politicologe en columnist Linda Duits opent deze avond met een korte inleiding waarin ze op de thema's en theorieën vertelt die in Nelsons boek naar voren komen. Vervolgens reflecteren verschillende fans op hun eigen manier op het boek en de thema's in het boek: journaliste Maartje Laterveer, dichteres Ellen Deckwitz en fashion-filosoof Aynouk Tan. Linda Duits geeft een korte inleiding en modereert. Ook bijzonder: speciaal voor deze avond is er een videoboodschap van Maggie Nelson zelf.

Over de sprekers:

Maartje Laterveer schrijft als journalist voor Vogue, Volkskrant Magazine, Opzij en FD Persoonlijk. Ze heeft een voorliefde voor interviews, human interest en profielen, en bespreekt elke maand de nieuwste boeken en films in Vogue. Vrouwen en feminisme hebben haar bijzondere belangstelling, en ze onderzoekt graag vanuit verschillende perspectieven de vraag wat het betekent om vrouw te zijn in de 21e eeuw. Op dit moment werkt ze aan een boek over vrouwen en seks dat in het voorjaar van 2017 zal verschijnen bij Lebowski Publishers. Ze debuteerde in 2012 met een roman getiteld De mooiste kleur die niet bestaat, die werd genomineerd voor de Bronzen Uil.

Aynouk Tan is fashion- filosoof. Ze verwierf nationale bekendheid dankzij haar column 'mode volgens Aynouk Tan' in het NRC Handelsblad waarvoor ze zich wekelijks in een andere outfit hulde om de historische, artistieke en maatschappelijke betekenis ervan te bespreken. Tegenwoordig werkt ze als journalist, curator, docent en art- director voor een breed scala aan opdrachtgevers waaronder Radio 1, het Stedelijk Museum, Vodafone en het IDFA. Al haar werkzaamheden staan in het teken van kritische reflectie op en analyse van de manier waarop mode en kleding onze identiteit en perceptie vormen.

Linda Duits (moderator) studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde aan de Amsterdam School of Communications Research met een etnografisch onderzoek naar de cultuur van meisjes in de Nederlandse multiculturele samenleving (2008). Duits is medeoprichter van DeJaap.nl (inmiddels ThePostOnline) en is gespecialiseerd in populaire cultuur; in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit, waarover ze wekelijks een column schrijft voor Folia.

Aanmelden:

U kunt zich voor dit programma aanmelden op de website van Spui25. Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis maar aanmelden is niet vrijblijvend, wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl of 020 525 8142.

Delen op

15,00
15,99
pro-mbooks1 : athenaeum