Leesfragment: Pulpman: je reinste kwaliteitspulp

27 november 2015 , door Esther Gasseling
| | | |

Deze week in de etalage van het Nieuwscentrum én in de Nacht van Athenaeum Boekhandel: Pulpman. Voor het striptijdschrift Pulpman (6 keer per jaar, sinds 2009) duikt meestertekenaar Fred de Heij samen met een aantal gasttekenaars in de diepste pulpkrochten. Actie en apathie, seks en geweld, dood en verderf, afwijzing, verraad en natuurlijk de blues: Pulpman is als het echte leven in de overtreffende trap. Esther Gasseling van uitgeverij Xtra introduceert het inmiddels ruim een jaar oude striptijdschrift.


Fragment uit 'De Schuilplaats', een vervolgverhaal van Fred de Heij over militante dierenactivisten, met een extra verhaallijn die zich op kantoor afspeelt.

Net als in elk genre verschijnt er in de stripwereld een hoop onzin, ook in het 'hippe' segment van de graphic novel, het literaire beeldverhaal. Al te vaak komt de keizer zonder kleren voorbij, met prutstekenwerk, een beroerd scenario en staren in diepe navels. Pulpman beoogt meer. Uitgangspunt in Pulpman vormen met vakmanschap gemaakte strips: technisch tekenvernuft met schwung en dynamiek, uitgewerkte karakters, een verrassend verhaal met een kop en een staart dat bovendien ergens over gaat, en een sterke lay-out. Pulp staat hier niet voor rotzooi, maar is een geuzennaam.


Fragment uit 'Biechten', een erotische westernstrip van De Heij.

In Pulpman worden de in verschillende stijlen getekende stripverhalen van De Heij afgewisseld met bijdragen van (internationale) gasttekenaars en artikelen over verschijnselen uit de wereld van de strip.


Fragment uit een artikel in Pulpman over een graphic novel-klassieker.

Pulpman zelf is de geagiteerde clown die op elke cover prijkt en die de hoofdrol speelt in de openingsverhalen. De covers zijn schilderwerk van De Heij. De geschilderde achterkanten zijn geïnspireerd op de fameuze Amerikaanse pulpcovers van onder meer Norman Saunders en James Avati. De schaars geklede vrouwen op de saucy en spicey covers van Saunders dreigt steevast iets heel ergs te overkomen, en ook De Heij voert de spanning graag op.


Achterkant van Pulpman met een coverbabe geïnspireerd op Amerikaanse pulpromans..

De Heij (1960) is een van de productiefste en bekwaamste striptekenaars van ons land. Als een van de nestors van het genre volgt hij de Nederlandse stripwereld met een kritisch oog, waarbij hij geen blad voor de mond neemt. In samenwerking met art director en uitgever Ger van Wulften heeft Fred de Heij met Pulpman iets toegevoegd aan het bestaande striplandschap, dat hij graag en vaak omwoelt.


Eerste pagina uit een parodie door De Heij op de krantenstrip 'Sigmund' van Peter de Wit. Ook Fatima uit 'S1ngle' en het stripkarakter van Maaike Hartjes figureren in zijn parodieën.

Zie voor meer informatie www.pulpman.nl.

Uitgeverij Xtra

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum