Dag en nacht over boeken lezen, boeken kopen
Bestel online! Keuze uit meer dan 10 miljoen titels.
Of bezoek onze winkels in Amsterdam en Haarlem.

Nieuws: Recensieoverzicht: Thomas Rosenboom, Alejandro Zambra (7 november 2012) RSS

12 november 2012

Deze week is er aandacht voor de nieuwe roman van Thomas Rosenboom (Het Parool, HP|De Tijd, VN) en voor de Chileense schrijver Alejandro Zambra (Het Parool). Verder aandacht voor Bart Slijper, John Williams (HP|De Tijd), Pien van der Hoeven, Michael Robotham, Bart Tromp (Elsevier), Özcan Akyol, Junot Díaz, Bernard Dewulf (Het Parool), Esther Gerritsen, Nop Maas (De Groene), Karl Ove Knausgård,  Kristien Hemmerechts (NRC) en Thomas Mann (Volkskrant).

Oudere afleveringen van deze rubriek zijn te raadplegen in ons archief. Ook de Vlaamse kranten en weekbladen worden, elke maandag of dinsdag, opgenomen in het overzicht, met dank aan Johan Eeckhout.

De Morgen - logo

Voor De Morgen Boeken interviewde Ilse Degryse Karl Ove Knausgård tijdens zijn succesvolle promotietocht door de Lage Landen.  Die duidt zijn beweegredenen tot het schrijven van de Mijn Strijd-cyclus als volgt: ‘In mij is iets gebroken. Dat kan ik niet repareren, maar door te creëren kan ik er wel iets “heels” tegenover plaatsen.’ Arjan Peters stuk over Torgny Lindgrens Herinneringen [e-book] stond eerder in de Volkskrant en John Grisham brengt  voor Fred Braeckman met De afperser een voor hem atypische misdaadroman maar plot en constructie blijven van een hoog niveau. In Kikkers [toelichting door de vertaalster] houdt Mo Yan voor Catherine Vuylsteke de Chinese samenleving een weinig flatteuze spiegel voor en bezorgt hij de lezer een gevoel van onbehagen. En Marnix Verplancke is heel tevreden met de filosofische ideeënroman De chemie van tranen [e-book] van Peter Carey.

De boekrecensies van De Morgen verschijnen elke zaterdag in de bijlage Uitgelezen. De Morgen is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

De Standaard - logo

In De Standaard der Letteren bombardeert John Vervoort Nachtleven [e-book] van Dennis Lehane tot boek van de week. Die epische misdaadroman ‘staat vol met prachtige confrontaties tussen personages’ en kan zo tot een prachtfilm worden omgeturnd. Maria Vlaar interviewt P.F. Thomése. ‘Ik zie ironie als "zeggen en niet zeggen tegelijk", het wezen van de literatuur. Het is een spel maar een ernstig spel. Ik wil de waarheid onder woorden brengen, maar die waarheid is dubbelzinnig,’ stelt de auteur van Het bamischandaal [trailer], dat in de recensie met vier sterren wordt bedacht.  Alexander Van Caeneghem vraagt aandacht voor Het huis van de parelvisser, ‘doordesemd van een besef van verlies’, van de Zweedse schrijfster Anne Swärd, die ‘suggereert dat kunst troost kan bieden’. Het manco van Kristien Hemmerechts' Kronkelpaden van het geheugen ligt niet aan de schrijfster maar aan haar onderwerp, merkt Alexandra De Vos. Er is maar geen greep te krijgen op de persoonlijkheid van hoofdpersoon Mischa.

Het luik ‘oorlogsboeken’ wordt geopend door Bart Beirlant die Karl Marlantes' Oorlog voeren [e-book] recenseert. Het onderzoek van deze Vietnamveteraan naar hoe waarden en normen bij oorlogvoerende militairen verschuiven ‘zou verplichte lectuur voor alle politici moeten zijn’.  Daarnaast is Peter Jacobs onder de indruk van hoe Dick Van Galen Last in De zwarte schande [e-book] een weinig bekend verhaal met ‘veel zin voor nuance en detail’ neerzet. Wel kon de omzetting van een doctoraalscriptie naar een boek voor een groot publiek heel wat beter.  Dan drie oorlogsromans besproken door Kathy Mathys. Ze vond ‘verbijsterende details’ en ‘expliciete maar noodzakelijke gruwel’ in het sombere De gele vogels [Engelse editievan Kevin Powers en beoordeelt Ben Lerners Vertrek van station Atocha [e-book] als een van de mooiste debuten van het jaar; ‘een boek dat je laat nadenken over de grote vraagstukken van onze tijd’. Billy Lynn en hoe hij de rust overleefde [e-book | toelichting vertaling] van debutant Ben Fountain kon haar daarentegen helemaal niet boeien. In ‘Kunstboeken in de kijker’ schetst Jan Van Hove de inhoud van Ross Kings Leonardo en Het Laatste Avondmaal en signaleert Michiel Hendryckx Schilderijen en tekeningen uit de Ledger Books van Edward Hopper. Gastrecensente Lulu Wang las Kikkers, en wijst op de ingehouden verontwaardiging die Mo Yan uitdrukt in zijn roman over de Chinese eenkindpolitiek.

De boekrecensies van De Standaard verschijnen elke vrijdag in de bijlage De Standaard der Letteren. De Standaard is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

de Volkskrant - logo bij links recensies

In de Volkskrant een uitgebreide recensie van de nieuwe Toverberg-vertaling van Hans Driessen. 'Het is prachtig levendig Nederlands. Voor Thomas Mann is de ideale vertaler thans opgestaan,' aldus Maarten 't Hart. Daniëlle Serdijn bespreekt daarnaast het 'armoedig geschreven' Eus van Özcan Akyol. Hans Bouman recenseert Kevin Powers' Gele vogels [Engelse editie]. 'Vaststaat dat zich met Kevin Powers een groot literair talent heeft aangediend,' meent Bouman. Simone van Saarloos las deze week A.M. Homes' May We Be Forgiven [recensie]. Van Saarloos vindt de roman te vol: 'Deze roman is geen Thanksgivingkalkoen, maar wel evenzeer volgepropt.'

Nell Westerlaken sprak met Saskia Goldschmidt over haar roman De hormoonfabriek [e-book | favoriete romans van de auteur]. 'Toen ik er eenmaal in dook, bleek het helemaal niet moeilijk vanuit dadergedrag te denken en dat te rechtvaardigen,' zegt Goldschmidt onder andere in het gesprek. Erik Menkveld bespreekt zowel Kira Wucks 'meer dan overtuigende debuut' Finse meisjes als Hoi feest, de bundel van het 'grote en veelbelovende talent' Ellen Deckwitz. Marc van den Eerenbeemt schrijft over Nederlandse architectuur in 250 topstukken. Hij is niet bijzonder enthousiast: 'Het boek lijkt een feest in deze donkere tijd voor architectuur, maar stelt toch teleur.'

Van Maria Barnas een artikel over Harry Mulisch' Logboek. 'De nauwgezette poging van Mulisch tot een making of,' stelt ze onder andere, 'had gewonnen bij meer zelfreflectie en ironie.' Bert Vuijsje recenseert Ton van Dijks 'boeiende bundel' Sterke verhalen [e-book]. Aleid Truijens las Roelof van Gelders 'zinderende jongensboek' Naar het aardse paradijs en Pjotr van Lenteren het jeugdboek Risk van Jelmer Soes. 'Risk,' vindt Van Lenteren, 'had met wat meer geduld een indrukwekkend debuut kunnen opleveren.'

In korte recensies worden verder Adriaan Bontebals Tot hier en niet verder (drie sterren), Nexus #61. Verloren liefde (vier sterren) en Andrew Keens De digitale afgrond [e-book] besproken.

De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op volkskrant.nl. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.

Trouw - logo bij links naar recensies

Janita Monna las voor Trouw René Puthaars nieuwe dichtbundel, Het wilde kind. ‘Puthaar snijdt zijn gedachten en bevindingen over taal, werkelijkheid en poëzie als met een chirurgisch mes op maat.’ Rob Schouten bespreekt De Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen, verzameld door Elsbeth Etty en concludeert dat de bloemlezing bewijst ‘dat literaire erotiek en porno allang salonfähig en misschien zelfs al een beetje stoffig zijn geworden’. Jann Ruyters werd geraakt door Dorst [e-book | leesfragment] van Esther Gerritsen, en beschrijft haar stijl als volgt: ‘heel secuur, met oog voor de schoonheid van het detail, en onbevooroordeeld en onbevreesd in haar associaties’. Een kort stukje wordt gewijd aan Joost van den Broeks beeldboek Goed Volk: ‘Van den Broeks veelbekroonde foto’s (…) lijken wel gemaakt alsof er geen fotograaf in de buurt was.’

Recensent Ronald de Rooy erkent dat de meningen over Alessandro Baricco’s Mr Gwyn [toelichting vertaling] diep verdeeld zijn: ‘Veel lezers ervaren zijn raffinement als betoverend en diepzinnig, terwijl anderen het eerder gekunsteld, retorisch en hol vinden.’ Maar de recensent moet toegeven: ‘Soms hoor ik bij de laatsten, maar in Mr Gwyn overheerst de bewondering.’ Jochem van den Berg vertelt over het satirische Nederland. Het boek – In vijf miljard jaar van supermacht tot wereldrijk, dat hij samen met Joost van Liere schreef: ‘We hebben (…) geen enkele moeite gedaan om ons in de geschiedenis te verplaatsen. […] historische personen passen zich maar aan het heden aan.’ Leonie Breebaart las Solange van Marie Darrieussecq en prijst haar ‘speelse (en knap vertaalde) proza’, en ondanks de treurigheid van het verhaal ‘valt er ook veel te lachen’.

Paul van der Steen bespreekt Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen van Roelof van Gelder, een ‘fascinerende beschrijving van een bewogen leven’. John Grishams De afperser heeft in vergelijking met zijn eerdere werk een ‘verrassende ontknoping’. Antoine Verbij is van mening dat Sherko Fatah met De dief van Bagdad [toelichting vertaling] ‘zijn verteltalent bewijst’, maar daar staat wel een minpunt tegenover: ‘zijn helden blijven onbenaderbare figuren, die weinig van hun zieleroerselen prijsgeven’. Ten slotte is er kort aandacht voor het jeugdboek Herinneringen van een denkbeeldig vriendje van Matthew Dicks en de pas in het Engels vertaalde biografie van de filosoof Jacques Derrida door Benoît Peeters.

De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter en Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nl. Trouw is te koop bij het Nieuwscentrum.

NRC Handelsblad - logo bij links naar recensies

Arnold Heumakers verdiepte zich deze week voor NRC in Richard Millets controversiële pamflet over Anders Breivik. 'Van Millets stilistische bravoure,' stelt Heumakers in zijn stuk, 'gaat ontegenzeggelijk een bedwelmend effect uit. Het is altijd een genoegen goed geschreven proza te lezen. Maar weer nuchter, merk je dat Millet vaak toch wat al te makkelijk cultuurkritische clichés aaneenrijgt en, ondanks alle ironie, op het perverse af het mediaspel meespeelt dat hij zegt te verachten.' Arjan van Veelen las Joop van den Ende. De biografie [e-book], volgens hem blijft auteur Henk van Gelders 'als biograaf in de coulissen, notulerend. Dat valt te prijzen, maar soms wens je dat hij dieper had gewroet in de ziel van de man die het collectieve geheugen van dit land zo veranderd heeft.'

Stine Jensen sprak voor de krant met Karl Ove Knausgård, auteur van de boeken Vader [e-book] en Liefde [recensie]. 'In deze boeken staat de literaire kwaliteit niet voorop, die ligt zelfs lager dan mijn eigen gebruikelijke eisen, maar het gaat wél over het leven,' zegt de schrijver over de veelgeprezen romans. Hendrik Spiering bespreekt Van de oerknal tot nu, auteur Christopher Lloyd doet volgens hem 'de grote greep,' maar zo meent Spiering 'een rode draad ontbreekt.' Van de hand van Michel Krielaars een artikel over Bettina Stangneths Eichmann in Argentinië, een boek dat een ander licht op de Duitse oorlogsmisdadiger werpt: 'Intellectuele smaakmakers als Hannah Arendt en Harry Mulisch trapten erin. Hun mooie woorden zijn door Stangneth in haar knappe boek voorgoed naar het rijk der fabelen verwezen.'

Van Marian Donner een dubbelrecensie van Max van Rooys Leve het been [e-book] en Sytze van der Zees Pijn. 'Als één ding duidelijk wordt uit zowel Leve het Been van Max van Rooy als Pijn van Sytze van der Zee is het wel hoe weinig we eigenlijk weten van het menselijk lichaam,' schrijft ze onder andere. Wouter van Stiphout bespreekt Carl H. Nightingales 'meesterlijke' Segregation en Bernard Hulsman schrijft over Pat Thomas' Listen Whitey, een boek met een 'droog, encyclopedisch karakter'.

Janet Luis recenseert zowel Incognito van Henk Rijks als Tokyo Ohayo van Charlotte van Zanten. Van de twee gaat haar voorkeur 'uit naar de lichtvoetige feelgoodroman van Rijks waarin een overspannen zanger een maandlang vakantie krijgt van zichzelf en zijn roem.' Elsbeth Etty bespreekt Kronkelpaden van het geheugen. Hemmerechts, vindt ze, heeft 'aan de werkelijkheid genoeg om haar literaire talent, beeldende kracht en formidabele inlevingsvermogen hun werk te laten doen.' Anneriek de Jong wijdt een stuk aan De lessen van mevrouw Lohmark van Judith Schalansky, ze is niet erg enthousiast: 'Bibliofielen kunnen aan De lessen van mevrouw Lohmark zeker plezier beleven. De rest der mensheid moet naar een ander boek omzien.'

Margot Dijkgraaf schrijft over de nieuwste Jens Christian Grøndahl [recensie]. Hoewel ze een liefhebber van de schrijver is, is ze niet onverdeeld enthousiast over het boek. 'Als lezer word je tegen het einde van het boek overvallen door een gevoel van teleurstelling,' staat er bijvoorbeeld in het stuk. Ook deze week een recensie van de nieuwe Robert D. Kaplan, volgens André Gerrits 'een krachtige stellingname tegen het liberale internationalisme en tegen de vermeende maakbaarheid van de wereldpolitiek.' Roderick Nieuwenhuis las Duizend en meer verhalen op sterk water, het eerbetoon aan het in 2011 opgedoekte Zoölogisch Museum Amsterdam: 'eindelijk heeft de ZMA-collectie "onderdak" gekregen.' Sandra Heerma van Voss bespreekt The Astaires van Kathleen Riley. Het 'boek vormt de weerslag van een grondige, uiterst secure poging om de magie van Fred en Adele zo dichtbij mogelijk te halen,' aldus Van Voss. Naast dit alles in twee kortere recensies aandacht voor Özcan Akyols Eus (twee ballen) en Shaun Tans Het ding en ik (vier ballen).

De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. Een selectie ervan is vrij toegankelijk via nrcboeken.nl. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.

Vrij Nederland - logo bij links recensies

In Vrij Nederland een bespreking van Thomas Rosenbooms De rode loper [gebonden/leesfragment]. Jeroen Vullings noemt in zijn stuk wat minpunten van de roman maar 'als geheel blijft De rode loper fraai overeind'. Verder in deze editie een non-fictie bijlage met daarin aandacht voor Peter Westbroeks De ontdekking van de aarde. 'Zijn verhalen over de aarde,' schrijft Thomas Vanheste, 'zijn betoverend, maar zijn streven de aardwetenschap tot hofleverancier van een allesomvattend wereldbeeld te maken, past naadloos in een geschiedenis die niet zonder gevaar is gebleken.'

Jhim Lamoree interviewde Simon Schama. 'Schilderkunst is verzet tegen verlies,' zei Schama onder andere tegen Lamoree. Stephan Sanders bespreekt Hannah Arendts Denken. Het leven van de geest. Sanders: 'Zou het probleem van goed en kwaad verband houden met ons vermogen om te denken? Dat is de duizelingwekkende vraag die Hannah Arendt onderzoekt.' Thomas Vanheste recenseert ook Louise Fresco's Hamburgers in het paradijs 'Genadeloos legt Fresco de ideologische verblinding van anderen bloot, maar de balk in haar eigen oog ziet ze niet,' stelt Vanheste.

Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl/boeken raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.

Het Parool - logo bij links naar recensies

Theo Hakkert interviewt in Het Parool Alejandro Zambra, ‘de nieuwe stem van de literatuur uit Chili’, wiens derde roman Manieren om naar huis terug te keren [leesfragment] pas verscheen. Zambra over zijn eigen nieuwe werk: ‘Als een boek meer over politiek dan over literatuur gaat, vind ik dat maar niks. Toch heb ik een roman geschreven die in beide categorieën zou kunnen vallen.’ Arie Storm las De rode loper [leesfragment | interview] van Thomas Rosenboom en geeft het boek maar liefst vijf sterren. Het is ‘vlot’ en ‘heerlijk gemeen’, met een ‘voortdurend geestige stijl’ en ‘luchtige perspectiefwisselingen’. Storms conclusie: ‘Rosenboom raakt een snaar.’

Karin Overmars bespreekt Eus, de debuutromanvan Özcan Akyol en heeft er weinig goeds over te zeggen: ‘Het marketingverhaal achter de schrijver blijft goed, maar de roman zelf is vooral plat, grof en geborneerd. Eus is een boek om een beetje bang van te worden.’ Dirk-Jan Arensman is vol lof over Junot Díaz’ verhalenbundel Zo raak je haar kwijt [Engelse editie], een bundel met ‘de cumulatieve kracht van een roman’, doordat de lezer de losse episodes ‘zelf kan leggen en combineren’. Ten slotte spreekt Thomas Verbogt zijn onvrede uit over Verstrooiingen van Bernard Dewulf: ‘En als hij buitengewoon zou schrijven, was het tot op zekere hoogte te verdragen, maar dat is allerminst het geval. Zijn proza is secuur en tegelijk ook tastend – wat ik mooi kan vinden –, maar ook zo ontstellend slap.’

De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke woensdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.

Elsevier - logo bij links naar recensies

In Elsevier bepspreekt Gerry van der List Het succes van een kwaliteitskrant van Pien van der Hoeven, die vorige week promoveerde op de geschiedenis van NRC Handelsblad. Vooral oud-hoofdredacteur André Spoor wordt in dit boek positief belicht: ‘En zo is het boek van Van der Hoeven een postuum huldebetoon aan de onlangs overleden Spoor, die overigens niet overal als hoofdredacteur evenveel succes zou boeken.’ Ook is er aandacht voor Michael Robothams Zeg dat het je spijt [e-book], met volgens Irene Start ‘een perfect nachtmerrie-achtig scenario, goed voor serieuze hartkloppingen’. Gerry van der List las verder De loden bal van het socialisme van Bart Tromp.

Elsevier verschijnt elke woensdag en is voor abonnees toegankelijk via weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.

HP|De Tijd - logo bij links recensies

Voor de HP|De Tijd van november las Max Pam Bart Slijpers In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos [recensie], ‘een geweldig boek’, al hadden er wat Pam betreft best nog 100 pagina’s bij gekund over het latere leven van Kloos: ‘Hoe onbenullig het tweede deel van Kloos’ leven ook is verlopen, de omslag de hij heeft gemaakt blijft intrigerend en is meer waard dan alleen die negen pagina’s die Slijper ervoor overheeft.’ Dries Muus las De rode loper [leesfragment | interview], de nieuwe roman van Thomas Rosenboom: ‘Hoe sterk de running gags ook zijn, hoe grappig de karakteriseringen, na afloop blijft er weinig van hangen. Daar is toch meer tragedie, meer dreiging, meer venijn voor nodig.’ Muus is iets enthousiaster over Stoner [Engelse editie] van John Williams, die erin slaagt ‘een puur góed persoon als William Stoner aangrijpend af te beelden. Je kan niet anders dan met hem meeleven.’

HP|De Tijd is te koop bij het Nieuwscentrum.

Vrij Nederland - logo bij links recensies

Vrij Nederland verschijnt deze week op donderdag, en bevat een interview met Cees Nooteboom (Brieven aan Poseidon [e-book]). Daan Heerma van Voss ontlokte hem: ‘Ik verzoen me steeds meer met het illusoire karakter van de wereld.’

Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl/boeken raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.

De Groene Amsterdammer - logo bij links recensies

Voor De Groene Amsterdammer las Kees 't Hart deze week Cees Nootebooms Brieven aan Poseidon [e-book] 'Het nieuwste boek van Cees Nooteboom presenteert een ware encyclopedie van zijn thematiek en schrijfkunst,' schrijft hij onder andere. Rob Hartmans bespreekt Roelof van Gelders Naar het aards paradijs. 'Wat het uiterst gedegen en leesbare boek van Van Gelder zo boeiend maakt,' stelt Hartmans, 'is dat het opnieuw duidelijk laat zien dat de intellectuele revolutie van de zeventiende en achttiende eeuw niet alleen een zaak was van filosofen en letterkundigen die achter hun schrijftafel radicaal nieuwe ideeën ontwikkelden, maar evenzeer van praktisch ingestelde geesten, die op basis van empirisch onderzoek en gewaagde ontdekkingsreizen veel mythen opruimden en een schat aan nieuwe informatie aandroegen.'

Joost de Vries schrijft over Esther Gerritsens Dorst [e-book], volgens hem zit het boek 'vol beelden […] en kleine intimiteiten die het buitengewoon integer doen aanvoelen. Misschien is "integer" een gek compliment voor een roman (want: het is fictief), maar toch kwam die kwalificatie het meest bij me op.' Van Cyrille Offermans een in memoriam voor Bernlef. 'Zijn hele werk verzet zich tegen het grootse, het definitieve en het afgeronde, telkens opnieuw probeerde hij juist woorden te vinden om het vluchtige en onaffe, de anonieme onderstroom van elk individueel bestaan, te betrappen zonder het voorgoed vast te leggen,' aldus Offermans. Xandra Schutte, ten slotte, recenseert Nop Maas' Kroniek van een schuldig leven [gebonden editie]. Schutte heeft kritiek op dit laatste deel van de Reve-biografie maar noemt het boek ook 'het ontluisterende en ook meeslepende relaas van Reve's lichamelijke, geestelijke en helaas ook literaire aftakeling'.

De Groene Amsterdammerverschijnt elke donderdag, recensies zijn voor abonnees te raadplegen op groene.nl. De Groene Amsterdammer is elke woensdagochtend al te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.


ReactiesOm een reactie te kunnen plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Bookmark and Share


De rode loper

Thomas Rosenboom € 12,50

De rode loper

Thomas Rosenboom € 24,95

Manieren om naar huis terug te keren

Alejandro Zambra € 18,90

Stoner

John Williams € 19,95

Zeg dat het je spijt

Michael Robotham € 19,90

Zeg dat het je spijt

Michael Robotham € 7,99

Zo raak je haar kwijt

Junot Diaz € 19,95

Verstrooiingen

Bernard Dewulf € 21,95

Dorst

Esther Gerritsen € 7,99

Liefde

Karl Ove Knausgard € 25,00

Kronkelpaden van het geheugen

Kristien Hemmerechts € 21,50

De toverberg

Thomas Mann € 45,00