Dag en nacht over boeken lezen, boeken kopen
Bestel online! Keuze uit meer dan 10 miljoen titels.
Of bezoek onze winkels in Amsterdam en Haarlem.

Nieuws: Boeken in de kranten en tijdschriften, de week van 20 januari 2010 RSS

21 januari 2010

In de kranten en tijdschriften van de week van 20 januari 2010, van de weekbladen tot Parool en Trouw en FD: Connie Palmen, Colum McCann, Alberto Moravia, Uwe Timm, Willem Jan Otten, Yasmine Allas, Nicolai Lilin, Rascha Peper, Milan Kundera, Joost Ramaer, Anna Minton, Beethoven, Lucas Hüsgen, Leanne Shapton en Susan Smit.

FD, Het Financieele Dagblad - logo bij recensies boeken

Jaap Goedegebuure bespreekt Zwartwaterkoorts van Rascha Peper ('een puntgave stijl en een enorm inlevingsvermogen' maar 'blijft meestal achter bij Roald Dahl op het punt van een verrassende plot'), Victor Frölke leest Klasgenoten van Anne Frank ('Theo Coster slaagt erin iets toe te voegen'), Fleur Speet leest de bestseller Een keukenmeidenroman ('De tijd in de roman is uitgesmeerd en verloopt traag, maar het boek leest als een trein') en Baricco's De barbaren ('uiterst verontrustend en belangwekkend') en het favoriete boek van Pieter van der Does is The Corrections ('De angst voor desintegratie kan ertoe leiden dat mensen veel minder bereiken dan ze kunnen.').

Bestel Rascha Peper, Zwartwaterkoorts. € 17,50 (zie ook de voorpublicatie in onze Nacht)
Bestel Theo Coster, Martien Bos, Klasgenoten van Anne Frank. € 17,90
Bestel Kathryn Stockett, Een keukenmeidenroman. € 19,95
Bestel Alessandro Baricco, De barbaren. € 23,90
Bestel Jonathan Franzen, The Corrections. € 7,95
Bestel Jonathan Franzen, De correcties. € 15,-

De boekrecensies van Het Financieele Dagblad verschijnen elke zaterdag in de bijlage FD Persoonlijk, en zijn voor abonnees te raadplegen op fd.nl. Het Financieele Dagblad is ook te koop bij het Nieuwscentrum.

Trouw - logo bij links naar recensies

Antoine Verbij opent de boekenbijlage van deze 20.000ste editie van Trouw met een lovend stuk over Uwe Timms Halfschaduw ('... wat ’Halfschaduw’ vooral tot een prachtig werk maakt, is de vorm. De samenklank van stemmen, van perspectieven, van tonen geeft de lezer het gevoel dat hier niet zomaar een schrijver aan het werk is, maar een heuse taalcomponist.'), Julie Philips bespreekt achtereen de boeken van Jay McInerney ('een symptoom van de tijdsgeest'), Colum McCann ('knap gedaan, maar het boek als geheel overtuigt niet') en Jonathan Lethem ('zowel een briljante kritiek op McInerney en zijn wereldbeschouwing als een draak van een roman') over New York, Wim Slagter schrijft over protestantse politici, Rob Schouten leest Wells Tower ('Mooie, stevige verhalen in de trant van de grote Amerikaanse verhalenschrijvers, John Cheever, John Updike, James Salter, met ook die typisch Amerikaanse gewoonte om vertellingen een open einde te geven, alsof ze nog eindeloos kunnen doorgaan.'), Paul van der Steen leest over de vooroorlogse joodse sportvereniging Spartacus ('een intrigerend boek [...] door de kracht van het verhaal en het verteltalent van Erik Brouwer'), J.G. Kikkert mag vertellen over zijn boek over Willem I, II en III ('Als ik de kans zou krijgen om een avond met één van de drie koningen Willem te praten, dan zou ik voor Willem II kiezen.') en de boekenkast is die van Willem Nijholt.

Bestel Uwe Timm, Halfschaduw. € 19,50 (recensie) Bestel Uwe Timm, Halbschatten. € 22,50
Bestel Colum McCann, Laat de aarde draaien. Vertaald door Frans van der Wiel, € 22,50 (Zie ook de voorpublicatie in onze Nacht.)
Bestel Colum McCann, Let the Great World Spin. € 13,95 (recensie)
Bestel Jay McInerney, De laatste vrijgezel en andere verhalen. Vertaald door Jeroen De Keyser, € 24,90 (recensie)
Bestel Jay McInerney, The Last Bachelor. € 20,70
Bestel Jonathan Lethem, Chronic City. € 18,95 (recensie) (lees ook onze eigen recensie)
Bestel Elmer Schönberger, Vuursteens vleugels. € 19,95
' Bestel Paul Werkman en Rolf van der Woude (red.), Wie in de politiek gaat, is weg? Protestantse politici en de christelijk-sociale beweging. € 29,- (recensie)
Bestel Wells Tower, Everything Ravaged Everything Burned. € 15,95 (recensie)
Bestel Wells Tower, Alles verwoest, alles verbrand. € 18,95
Bestel Erik Brouwer, Spartacus. De familiegeschiedenis van twee joodse olympiërs. € 18,90 (recensie)
Bestel J.G. Kikkert, De drie Oranjekoningen, Willem I, Willem II, Willem III. € 19,95 (interview)
Bestel Hella S. Haasse, Een nieuwer testament. Verzameld Werk, € 19,95 (interview)
Bestel Erik Vlaminck, Suikerspin. € 17,50

De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter en Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nl. Het grootste deel ervan is vrij toegankelijk via trouw.nl/cultuur/boeken. Trouw is te koop bij het Nieuwscentrum.

NRC Handelsblad - logo bij links naar recensies

Pieter Steinz bespreekt Leanne Shaptons veilingcatalogusroman ('... een boek als een ontdekkingsreis, waarbij je gegidst wordt door de vele schriftelijke overblijfselen van de liefde van Harold en Lenore.'), Bernard Hulsman gaat in op het begrip 'gated communities' ('het ideaal van de openbare, voor iedereen toegankelijke ruimte is allang verlaten'), Freek Staps interviewt co-auteur van James Patterson, en inmiddels ook zelfstandig thrillerschrijver, Peter de Jonge ('James was heel genereus. Hij betaalde goed: alleen daardoor heb ik nu dit boek kunnen schrijven.'), Niek Pas schrijft over Franse denkers ('Intellectuelen horen inderdaad bij Frankrijk [...] De paradox is dat ze tevens symbolen zijn van een ouderwets Frankrijk dat krampachtig vasthoudt aan zijn tradities en verworvenheden.'), Jolande Withuis schrijft over oorlogstrauma en zelfdoding rond en tijdens WOII ('Wat de boeken van Goltermann en Goeschel tot zulke fraaie historisch-sociologische onderzoekingen maakt [...] is dat de auteurs erin slagen om op subtiele wijze het ‘microniveau’ van individuele levens te verbinden met de maatschappelijke context van oorlog en oorlogsherinnering, en met de veranderende wetenschappelijke dan wel levensbeschouwelijke visies op ziekte, gezondheid en het zelfbeschikkingsrecht over het eigen leven.'), Arie van den Berg leest Lucas Hüsgen ('... er is volop reden om je quasi-masochistisch in het versgeweld van Hüsgen te wentelen. Zijn taal, beeld en ritme hebben de vleugels van een prachtglansspreeuw.'), Maartje Somers leest twee bankiersromans ('De bad guys in fictie? Voorlopig zullen zij bankiers zijn.') en Peter de Bruijn schrijft over Jan Caeyers' Beethovenbiografie ('met veel bewondering geschreven', maar niet kritiekloos). De beste boeken van week 3 zijn Anna Minton, Ground Control, Marijn Kruk, Parijs denkt, Svenja Goltermann, Die Geselschaft der Überlebenden en Jan Caeyers, Beethoven.

Bestel Leanne Shapton, Belangrijke voorwerpen en persoonlijke bezittingen uit de collectie van Lenore Doolan en Harold Morris, inlusief boeken, kleding en juwelen. € 17,90
Bestel Leanne Shapton, Important Artifacts and Personal Property from the Collection of Doolan and Morris. € 19,90
Bestel Anna Minton, Ground Control. Fear and Happiness in the Twenty-First-Century City. € 17,80
Bestel Hans Boutellier, Nanne Boonstra en Marcel Ham (red.), Omstreden ruimte. Over de organisatie van spontaniteit en veiligheid. € 22,50
Bestel Peter de Jonge, Shadows Still Remain. € 13,95
Bestel Robert Ferguson, The Hammer and the Cross. € 42,30
Bestel Dominic Lieven, Russia against Napoleon. € 35,75
Bestel Marijn Kruk, Parijs denkt. € 19,90
Bestel Lucas Ligtenberg, New York. € 24,95
Bestel Svenja Goltermann, Die Geselschaft der Überlebenden. Deutsche Kriegsheimkehrer und ihre Gewalterfahrungen in Zweiten Weltkrieg. € 36,54
Bestel Christian Goeschel, Suicide in Nazi Germany. € 35,10
Bestel Enzo Traverso, De oorsprong van het nazigeweld. Een Europese genealogie. € 14,95
Bestel H. van Bree, Het aanzien van 2009. € 17,95
Bestel Yasmine Allas, Een nagelaten verhaal. € 17,90 (zie ook de voorpublicatie in onze Nacht)
Blexbolex, Allemaal mensen
Bestel Lucas Hüsgen, Vederbeds Lumière. € 19,95
Bestel Elmer Schönberger, Vuursteens vleugels. € 19,95
Bestel Lena Gorelik, Aardappelsalade per post. € € 17,95
Bestel Charles Dickens, Zware tijden. € 29,90
Bestel Simon Montefiore, Sashenka. € 19,95
Bestel Hasan Ali Toptas, De schaduwlozen. € 19,90
Bestel Sebastian Faulks, A Week in December. € 17,95
Bestel Sebastian Faulks, Een week in december. € 24,95
Bestel Adam Haslett, Union Atlantic. Vertaald door Eugène Dabekaussen en Tilly Maters, € 22,50
Bestel Edmund White, City Boy. My Life in New York during the 19060's and 19070's. € 27,15
Bestel Jan Caeyers, Beethoven. € 45,- (zie ook onze eigen recensie)

NRCNext

Bestel Vladimir Nabokov, Russische romans 2. 1936-1939. (waaronder Uitnodiging voor een onthoofding) € 49,90

De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. Een selectie ervan is vrij toegankelijk via nrcboeken.nl. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.

de Volkskrant - logo bij links recensies

Wieteke van Zeil roept Candide als archetype op voor Haïti, Bernlef noemt Walker Evans als grote inspiratiebron, Rosita Steenbeek leest Alberto Moravia ('Dat hij een groot schrijver was, maakt ook deze verlate publicatie nog eens duidelijk.'), Michel Maas interviewde Jacob Vredenbregt ('Ik heb mij nooit laten leiden door een politiek klimaat. Ik schrijf zoals het mij bevalt, ben niemands knecht.'), Anet Bleich schrijft over overgangen in 1945, 1966 en 2002 ('is de Nederlandse politiek wel zo solide of gezapig?'), Hans Bouman prijst Colum McCann ('een rijke, veelstemmige ode aan een stad die niet beter weet dan in een eeuwig heden te leven'), Aleid Truijens leest Antheun Janse over Jacoba van Beieren ('een geschiedenis [...] die recht doet aan de feiten, maar die de hoofdpersonen portretteert als kinderen van hun bloedige tijd, aan de vooravond van de eenwording van de lage landen'), en Sjaak van der Geest gaat in discussie met Oskar Verkaaik over inburgering en ritueel ('"Inburgeren" duidt als term al op een eenrichtingsverkeer. Het sluit ons op in een statisch cultuurbesef.').

Bestel Voltaire, Filosofische vertellingen. (waaronder Candide) € 19,90
Bestel Walker Evans, Walker Evans. American Photographs. € 34,35
Bestel Walker Evans, Walker Evans and the Picture Postcard. € 55,-
Bestel Jeff L. Rosenheim, Walker Evans. € 43,-
Bestel Alberto Moravia, De twee vrienden. Vertaald door Els van der Pluym, € 24,90
Bestel Jacob Vredenbregt, Terugzien en nakaarten. Zestig jaar ooggetuige in Indonesië. € 24,90
Bestel Nelle Beyens, Overgangspolitiek. De strijd om de macht in Nederland en Frankrijk na de Tweede Wereldoorlog. € 22,50
Bestel James Kennedy, Bezielende verbanden. Gedachten over religie, politiek en maatschappij in het moderne Nederland. € 22,50
Bestel Susan Smit, Vloed. € 18,90
Bestel Colum McCann, Laat de aarde draaien. Vertaald door Frans van der Wiel, € 22,50 (Zie ook de voorpublicatie in onze Nacht.)
Bestel Colum McCann, Let the Great World Spin. € 13,95
Bestel Jenny Erpenbeck, Huishouden. € 19,90
Bestel Jenny Erpenbeck, Heimsuchung. € 22,80
Bestel Hans Kazan, Schaduw van de illusie. € 16,95
Bestel Antheun Janse, Een pion voor een dame. Jacoba van Beieren 1401-1436. € 19,95
Bestel Evert-Jan Quak, Het onzichtbare label. Perspectief op duurzaam handelen. € 19,50
Bestel Oskar Verkaaik, Ritueel burgerschap. Een essay over nationalisme en secularisme in Nederland. € 24,90
Bestel Arturo Pérez-Reverte, De club Dumas. Vertaald door Jean Schalekamp, € 19,95
Bestel Arturo Pérez-Reverte, El Club Dumas. € 12,70
Bestel Alberto Ongaro, Hoog spel. Vertaald door Anthonie Kee, € 22,50
Bestel Emigré 70. The Look Back Issue. € 52,95
Shaun Tan, Verhalen uit een verre voorstad (jeugdboek)

De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke vrijdag in Kunst en boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op volkskrant.nl. Een selectie ervan is vrij toegankelijk via de site. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.

De Groene Amsterdammer - logo bij links recensies

In de aanloop van Gedichtendag (28 januari) verwijst Robert Anker een negental misverstanden over poëzie naar de prullenbak ('er kúnnen geen makkelijke gedichten bestaan'). Xandra Schutte leest Ramaer over PCM en Blokker over journalistiek ('voor [Blokkers] stelling dat de crisis van de krant vooral ook de crisis van de journalistiek is, valt veel te zeggen'), Laurens Ham leest Pieter Geyl ('een intellectuele coming of age'), en Ottens Onze Lieve Vrouwe van de schemering wordt zowel door Daniël Rovers als Kees 't Hart gelezen.

Bestel WRR, Minder pretentie, meer ambitie. Ontwikkelingshulp die verschil maakt. € 45,-
Bestel Robert Anker, Gemraad Slasser d.d.t.. € 17,95
Bestel Willem Jan Otten, Onze lieve vrouwe van de schemering. € 17,50
Bestel Pieter Geyl, Ik die zo weinig in mijn verleden leef. € 34,90
Bestel Joost Ramaer, De geldpers. € 22,50
Bestel Jan Blokker, Nederlandse journalisten houden niet van journalistiek. € 16,95 (de boekpresentatie is bij Spui25, en enkele pagina's zijn in onze Nacht te lezen)

De Groene Amsterdammer verschijnt elke donderdag, recensies zijn voor abonnees te raadplegen op groene.nl. De Groene Amsterdammer is te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.

Vrij Nederland - logo bij links recensies

Carolina Lo Galbo interviewt Ramsey Nasr over zijn politieke standpunten (maar hij zegt dan ook: 'Ik wil geen onthechte poëzie schrijven.'), Martje Breedt portretteert Nederland Leest-auteur Jacoba van Velde (1903-1985) kort ('korte zinnen in een heldere, sobere taal, zonder enige sentimentaliteit'), David Duijnmayer bespreekt Jeroen Berkhout ('afstandelijke stijl' maar 'compositorisch geen geringe prestatie'), Rob Schouten Robert Anker ('een gulle duik in de hedendaagse neergang' én 'een waar taalfeest') en Aart van Zoest Bertrand Russell ('een strong thinker en hij weet zijn denkbeelden op een geestige manier te illustreren'). Frits van Exter schrijft over het drama-PCM ('een klassieke tragedie'), Henk van Renssen leest Mike Dash over de maffia ('Dash weet zoals altijd met schijnbaar gemak een spannend verhaal te vertellen en tegelijkertijd sensatiezucht te vermijden.'), Hassnae Bouazza de autobiografie van Edward Said ('leest als de geschiedenis van die woelige regiom, alleen ontbreken bij hem de apologie en het slachtofferschap') en Carel Peeters de nieuwe essaybundel van Kundera ('een meester in het tot leven wekken van hele romans, maar ook van passages, scènes en details').

Bestel Ramsey Nasr, Tussen lelie en waterstofbom. The early years. Alle gedichten tot nu. € 15,-
Bestel Job Cohen, Binden. € 18,95
Bestel Frank Westerman, De graanrepubliek. € 19,90
Bestel Frank Westerman, Ingenieurs van de ziel. € 15,-
Bestel Jonathan Littell, De welwillenden. € 45,-
Bestel Jonathan Littell, Les bienveillantes. € 16,95
Jacoba van Velde, De grote zaal (dit jaar Nederland Leest-titel; momenteel geen leverbare editie)
Bestel Robert Anker, Gemraad Slasser d.d.t.. € 17,95
Bestel Bertrand Russell, Waarom ik geen christen ben. En andere essays over religie en verwante onderwerpen. € 17,95
Bestel Joost Ramaer, De geldpers. € 22,50
Bestel Mike Dash, De eerste familie. Terreur, afpersing en de geboorte van de Amerikaanse maffia. Vertaald door Jan Willem Reitsma, Pon Ruiter, € 24,95 (de eerste pagina's zijn te lezen in onze Nacht)
Bestel Mike Dash, The First Family. Terror, Extortion and the Birth of the American Mafia. € 19,95
Bestel Edward W. Said, Ontheemd. Een jeugd in het Midden-Oosten. € Vertaald door Maarten van der Werf, € 25,00
Bestel Milan Kundera, Een ontmoeting. Vertaald door Martin de Haan, € 21,95 (zie ook onze recensie)
Bestel Milan Kundera, Une rencontre. € 23,90
Bestel Pannonica De Koenigswarter, Gary Giddins, Nadine De Koenigswarter, Three Wishes. An Intimate Look at Jazz Greats. € 15,95

Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.

Het Parool - logo bij links naar recensies

Dirk-Jan Arensman interviewt Nicolai Lilin over diens Siberische opvoeding - over de opvoeding, niet over het boek -, Arie Storm ziet weinig positiefs in de nieuwe roman van Yasmine Allas, Hans Knegtmans bespreekt Graan van Ruben van Dijk ('een levensechte actiethriller'), Alle Lansu prijst Laurent Graff ('In zijn bedrieglijke oppervlakkigheid bedrijft Graff een onnadrukkelijk existentialisme, waarin een diepe ernst schuilt.'), Addie Schulte leest Malaparte ('een nogal herhalerig betoog [...] als provocatie, maar ook als waarschuwing') en Hans Renders leest Toby Lester over de ontdekking van Amerika ('een schitterend boek').

Bestel Nicolai Lilin, Siberische opvoeding. € 19,90
Bestel Yasmine Allas, Een nagelaten verhaal. € 17,90 (zie ook de voorpublicatie in onze Nacht)
Bestel Ruben van Dijk, Graan. € 19,95 (recensie)
Bestel Laurent Graff, Je laatste foto. Vertaald door Han Meyer, € 16,50 (zie ook de toelichting op de eerste zin)
Bestel Laurent Graff, Il ne vous reste qu'une photo à prendre. € 21,00
Bestel Curzio Malaparte, Techniek van de staatsgreep. € 21,90
Bestel Toby Lester, Het vierde werelddeel. Het verhaal over de ontdekking van de wereld, de kaart die Amerika zijn naam gaf en het begin van de Nieuwe Tijd. Vertaald door Han Visserman, € 49,95 (recensie)
Bestel Erling Jepsen, De kunst om in koor te huilen. € 12,50
Bestel John Cheever, Collected Stories and Other Writings. € 29,30
Bestel John Cheever, Complete Novels. € 28,20
Bestel John Cheever, Verhalen. € 24,95

De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke woensdag in PS. Een selectie ervan is vrij toegankelijk via de site. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.

Elsevier - logo bij links naar recensies

Bestel Ehsan Masood, Wetenschap en Islam. Verslag van een vergeten bloeiperiode. € 24,50
Bestel Jona Lendering, Vergeten Erfenis. Oosterse Wortels Van de Westerse Cultuur. € 19,95
Bestel Els Kloek, Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw. € 19,95 (zie ook onze eigen recensie)
Bestel Stéphane Reynaud, A propos bistro. De traditionele Franse keuken thuis. € 34,95
Bestel Anthony Demetre, Bistro thuis. Een nieuwe kijk op de Franse keuken. € 24,95
Bestel Yasmine Allas, Een nagelaten verhaal. € 17,90 (zie ook de voorpublicatie in onze Nacht)
Bestel Susan Smit, Vloed. € 18,90
Bestel Hans Vervoort, Het bedrijf. Confrontatie. € 22,50 (zie ook de voorpublicatie in onze Nacht)

Elsevier verschijnt elke woensdag en is voor abonnees toegankelijk via weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.

HP|De Tijd - logo bij links recensies

Bestel Susan Smit, Vloed. € 18,90
Bestel Thomas Heerma van Voss, De Allestafel. € 15,-
Bestel Avraham Burg, De Holocaust is voorbij. Afrekenen met Hitlers erfenis. € 22,95
Bestel Connie Palmen, Het geluk van de eenzaamheid. € 12,50
Bestel Arthur Japin, De overgave. € 12,50
Bestel Robert Vuijsje, Alleen maar nette mensen. € 12,50

HP|De Tijd is te koop bij het Nieuwscentrum.


ReactiesOm een reactie te kunnen plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Bookmark and Share


Onze Lieve Vrouwe van de schemering

Willem Jan Otten € 17,50

Een ontmoeting

Milan Kundera € 21,95

Laat de aarde draaien

Colum MacCann € 24,90

Vuursteens vleugels

Elmer Schonberger, Elmer Schönberger € 19,99

Zwartwaterkoorts

Rascha Peper € 17,50