Dag en nacht over boeken lezen, boeken kopen
Bestel online! Keuze uit meer dan 10 miljoen titels.
Of bezoek onze winkels in Amsterdam en Haarlem.

Nieuws: Nieuw in de Amsterdam Museumwinkel: vijf duiten, Van Oekel, VOC-bord en Zeeuwse knoopjes RSS

20 augustus 2011

Amsterdam blijft een place to go, niet alleen voor toeristen en Amsterdammers, maar ook voor historici, romanschrijvers en keramiekkunstenaars. De nieuwste boeken over Amsterdam, plus souvenirs en sieraden, in de Athenaeum Amsterdam Museumwinkel.

Boeken

Boek Boek Boek Boek Boek

Hoe kom je er, waar logeer je, waar kun je de beste Rijnwijn krijgen en wie zijn er aan de macht? Maarten Hell en Emma Los schreven Amsterdam voor vijf duiten per dag. Toerist in Amsterdam in de zeventiende eeuw, een originele kijk op een stuk Amsterdamse geschiedenis. (Zie ook de voorpublicatie in onze Nacht.)

De schepper van Sjef van Oekel, tekenaar Theo van den Boogaard, liet zijn veelvuldig gepikeerde held rondrennen in het Amsterdam van de jaren tachtig en negentig. In dit overzichtswerk ook stadsgezichten en impressies van huidig Amsterdam. Met veel informatie (in het Nederlands en Engels) over de architectonische geschiedenis van Amsterdam in Het Amsterdam van Theo van den Boogaard.

De nieuwe roman van de jonge Amerikaanse schrijver Richard Mason, History of a Pleasure Seeker (vertaald als Geschiedenis van een genotzoeker, zie onze voorpublicatie) speelt zich af in het Amsterdam van 1907. Hoofdpersoon Piet Barol stort zich in de 'belle époque', niet geheel voorbereid op de intriges van de grachtengordel.

Maar wie zijn de gezichten van het Amsterdam van nu? Daniël Koning fotografeerde 73 Amsterdammers, elk met een verschillende nationaliteit, in Wij Amsterdam (zie ook onze bespreking). Elk van hen krijgt een persoonlijk verhaal. In Amsterdam zijn 177 nationaliteiten vertegenwoordigd - een wereldrecord.

Een geheel andere blik op Amsterdam biedt Papieren Pracht uit de Amsterdamse Gouden Eeuw, een prachtig vormgegeven overzicht van de in de loop der tijd met hulp van het Steenbergen Fonds verworven boeken die een plaats hebben gekregen in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Souvenirs

Boek Boek Boek

Speciaal voor het Amsterdam Museum vervaardigde de firma Van Marle een kartonnen vouwsouvenir met symbolen die voor Amsterdam en het Amsterdam Museum staan. Exclusief verkrijgbaar in de Athenaeum Amsterdam Museumwinkel.

Exclusief, exclusiever: in het Amsterdam Museum hangt een porseleinen VOC-bordje. Er is een replica van hoge kwaliteit van gemaakt, alleen te krijgen bij de museumwinkel.

Minder exclusief, maar even leuk: de serie glazen (kerst)ballen met aan Amsterdam of Nederland gerelateerde afbeeldingen. Alleen al bijzonder door de schildertechniek; met een heel fijn penseel wordt de schildering door het gat in de bovenkant van binnenuit op de bal aangebracht.

Sieraden

Boek Boek

U kunt zo'n bord aan de muur hangen, maar hoeveel aardiger is het om deze replica's van de Zeeuwse knopjes te dragen: kleine oorbellen, met veel oog voor detail gemaakt door kunstenares Annemiek Hamelink. Een subtiele verwijzing naar Nederlandse folklore. Van dezelfde maakster zijn tevens ringen en broches verkrijgbaar, ook voor € 19,95.

Meer Amsterdam aan uw lijf? We hebben een grote verscheidenheid aan met de hand vervaardigde Coppenhagen-kralen met het symbool van Amsterdam (3 witte kruisen op een zwarte baan met rode achtergrond). Ook zijn kettingen, oorbellen en sleutelhangers, met ditzelfde basismateriaal vervaardigd, verkrijgbaar. De prijzen variëren van € 23,95 tot € 74,95.


ReactiesOm een reactie te kunnen plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Bookmark and Share