Recensieoverzicht: Frans de Waal, Laurent Binet en James Rebanks (13 april 2016)

18 april 2016
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

In de bladen deze week onder meer aandacht voor Frans de Waal, Laurent Binet en James Rebanks. En verder: Paulien Cornelisse, Niña Weijers, Wiegertje Postma, Willemijn Wilms Flot (Trouw), Alan Light, Martin Michael Driessen, S.J. Naudé (de Volkskrant), Zeruya Shalev, Tom Lanoye, Jan Verplaetse (De Morgen), Gie Bogaert, W.F. Hermans, Orhan Pamuk (De Standaard), Robert Vuijsje, Abdelkader Benali, Ernest J. Gaines (NRC) Frans de Waal, Pieter Waterdrinker, Rosemary Sullivan (Het Parool), Jonathan Coe (Elsevier), James Shapiro, Neil MacGregor, Howard Jacobson, Marceline Loridan-Ivens (De Groene Amsterdammer), Anne Eekhout, Rogi Wieg, Joost Zwagerman en Wim Brands (Vrij Nederland).

Oudere afleveringen van deze rubriek zijn te raadplegen in ons archief. Ook de Vlaamse kranten en weekbladen worden, elke maandag of dinsdag, opgenomen in het overzicht, met dank aan Johan Eeckhout. De titels verwijzen naar de fysieke boeken; tussen rechte haken staan e-books, gebonden en oorspronkelijke edities, en redactionele items op Athenaeum.nl.

Trouw - logo bij links naar recensies

'Ik ben gewoon niet agressief. Ja, soms denk ik weleens dat ik iemand beter van repliek had moeten dienen. Dat gebeurt altijd in tweede instantie. Te laat dus. In die zin lijk ik wel een beetje op Cavia, de hoofdfiguur in mijn boek. Ik reageer - net zoals alle cavia's, denk ik - nogal secundair,' bekent Paulien Cornelisse in Arjan Vissers Tien geboden-interview, naar aanleiding van het verschijnen van De verwarde cavia [e-book].

'Al die linguïstisch, semiotisch en psycho-analytisch geïnspireerde denkers liepen begin jaren tachtig in werkelijkheid op hun laatste benen. Ze zouden spoedig sterven: Foucault, Barthes, Lacan. Dit boek begint met de dood van Roland Barthes, die na een lunch wordt aangereden door een vrachtauto, en kort daarna komt te overlijden. Dat zijn de historische feiten. Maar ik wilde die geschiedenis omtoveren tot een detective-achtig verhaal,' vertelt Laurent Binet in Letter & Geest aan Stephan Sanders over De zevende functie van de taal [e-book | La septième fonction du langage | recensie].

Niña Weijers' Abraham Kuyperlezing staat ook in verkorte vorm in Trouw. 'Laat de roman hybride zijn, onevenwichtig, grillig, dwars, hinkend op twee of tweehonderd gedachten. Laat de roman zijn zoals het essay: twijfelend en zoekend, en te allen tijde weerstand biedend aan het grote gelijk,' opent ze.

Janita Monna opent de recensies met een bespreking van Lotte Dodions Kanonnenvlees [e-book] (haar Poetry Slam-'ervaring laat zich aan de teksten aflezen. Die tellen geen woord te veel en gebruiken geen al te ingewikkelde beeldspraak. Dodion weet spanning op te bouwen, en zinspeelt op hekenbare situaties. En dat levert dan vaak scherpe gedichten op, vol oorlogssymboliek'), Bart Braun prijst Frans de Waals Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? ('een lezenswaardig en toegankelijk boek voor iedereen die meer wil weten over dieren, intelligentie, of de combinatie daarvan'), en het Beeldboek van de week is Roger Cremers' World War Two Today.

Jann Ruyters las Vrouwen schrijven niet met hun tieten ('Het interessantst zijn de verhalen die nieuwe nuances vinden.' Maar: 'Maar na 27 van zulke verder niet meteen hemelbestormende reflecties ga je stiekem naar iets stevigers, minder vrijblijvends verlangen, een "groter" verhaal (type: vrouw is verwend prinsesje, of: man is blind en agressief) waar je het dan fijn erg mee oneens kunt zijn.'), Elke Geurts Sophie Kurpershoeks debuutroman Voorbij waren al die dagen gegaan [e-book | leesfragment] ('niet helemaal gelukt. Maar ze heeft een onderzoekende intelligente geest, een observerende blik en dit is nog maar haar eerste stap in de wereld die literatuur heet'), en Marnix Verplancke Jonathan Coe's Nummer 11 [Number 11| leesfragment] ('Een roman met een boodschap, denkt u nu, maar gelukkig is Jonathan Coe eerst en vooral een verhalenverteller, en wel een van de beste van het moment.').

Paul van der Steen dan. Hij las Willemijn Wilms Flots Het hofje. Bouwsteen van de Hollandse stad 1400-2000 ('Wilms Floet laat bouwkundig weinig liggen in haar weldadig geïllustreerde en met zorg uitgegeven boek. Het hofje had aan kracht gewonnen met meer (cultuur-)historische context.'), Co Welgraven geeft Willeke Stadtman het woord over haar boek Op voet van oorlog. Een familiegeschiedenis [e-book], Harriët Salm leest Peter Swansons Een verdiende dood [e-book] ('een amusant boek'), Jaap Goedegebuure blijft onbewogen onder Atte Jongstra's Aan open zee [leesfragment] ('Er is natuurlijk niets tegen dit soort literair amusement, maar anders dan Flauberts Madame Bovary laat het je uiteindelijk toch tamelijk onbewogen.'), en Bas Maliepaard ten slotte prijst Rindert Kromhouts De vader van Kikker ('Zo laat Kromhout ontroerend zien wat boeken, en zeker die van Velthuijs, met een mens kunnen doen.').

De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter en Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nl. Trouw is te koop bij het Nieuwscentrum.

de Volkskrant - logo bij links recensies

'Ik denk dat de thema's universeel zijn. Het gaat over opgroeien, het gaat over vaders en zonen, het gaat over families die zich vastklampen aan hun identiteit. Ik geloof ook dat veel mensen een verbintenis met het land missen, met de grond, de oogst. Ze zijn nieuwsgierig naar hoe het in traditionele gemeenschappen toegaat. Ze hebben misschien ook wel genoeg van die grootschalige, industriële landbouw, van voedsel als zo goedkoop mogelijke koopwaar in de supermarkt. Ik geloof niet dat mijn boek zo veel wordt gelezen omdat het over schapen gaat. Ik denk dat veel lezers juist verrast zijn dat ze net een boek hebben gelezen dat over schapen gaat,' verklaart schaapherder James Rebanks, die een verrassende bestseller Een herdersleven heeft geschreven. Rob Gollin zocht hem op.

Arjan Peters wijdt zijn column aan het vermijden van de literaire middelmaat, met Horatius' De dichter als vakman e-book] en Das Magazin in de hand, en Nadia Ezzeroili bespreekt Paul Scheffers essay De vrijheid van de grens ('Nieuw zijn Scheffers argumenten en overwegingen niet, maar het is fijn dat hij ze in het kader van het thema van de Maand van de Filosofie even voor ons op een rijtje heeft gezet.').

Wim Bossema las Alan Lights Nina Simone-biografie What Happened, Miss Simone? ('Mogelijk maakt de afstand die Light tot zijn bronnen had zijn biografie zo evenwichtig en ter zake. Hij voegt ook veel toe aan de documentaire.'), enn Tromp interviewde Cor Boonstra, over wie nu Manfred Biks Boonstra. 19 lessen uit het leven van Nederlands meest dwarse CEO [e-book] ('Er zouden op z'n minst vijf leidinggevenden in Nederland tezamen moeten komen om met elkaar af te spreken dat ze een andere koers gaan kiezen. Zo kijk ik er tegenaan. Als een topman van DSM, een man van Shell, een man van Unilever en nog één of twee gezamenlijk opstaan en zeggen: het is mooi geweest, het is genoeg zo, we gaan met elkaar spelregels opstellen om aan die tendens van nooit genoeg een einde te maken - dan zou dat fantastisch zijn.').

Vijf sterren geeft Marjolijn van Heemstra aan S.J. Naudé's Het vogelalfabet [e-book] ('Alleen al de prachtige taal is een reden om Het Vogelalfabet aan te schaffen.'), Daniëlle Serdijn geeft er vier aan de nieuwe Martin Michael Driessen, Rivieren [leesfragment] ('Hoe het ook zij, deze bundel is oorspronkelijk en van grote klasse. De beste Driessen tot nu toe.'), en Bard van de Weijer nuanceert het belang van Ashlee Vance' biografie Elon Musk. Hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft [e-book] ('een tamelijk taaie verhandeling geworden over het wel en wee van de dotcomsector, de trubbels die horen bij het oprichten van nieuwe ondernemingen en de werking van raketmotoren in het algemeen. Het boek waarvan onlangs de Nederlandse vertaling verscheen, wil maar niet spannend worden').

Ranne Hovius las zowel het door Mark Haddon samengestelde States of Mind: Experiences at the Edge of Consciousness ('aardig maar wat lui boek') als Frans de Waals Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?. Daarover schrijft ze: 'Dankzij de vele overtuigende voorbeelden, de toegankelijke taal en de grote liefde voor het dierenrijk die eruit spreekt, is Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? een groot plezier om te lezen. En we worden er nog wijzer van ook. Het boek heeft alles in zich om een standaardwerk te worden.'

Korte besprekingen:

De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Sir Edmund, en zijn te raadplegen op volkskrant.nl/boeken - een selectie is slechts voor abonnees toegankelijk. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.

De Morgen - logo

In de inleiding tot zijn interview met Zeruya Shalev schrijft Joseph Pearce over haar nieuwe roman: ‘Pijn [e-book] is meer dan ooit complex en uitdagend, voortdurend balancerend tussen grimmigheid, verdriet en optimisme en geschreven in een kenmerkende bruisende stijl.’ De lezer maximaal betrekken, dat is de ambitie van de Israëlische schrijfster: ‘Ik wil inderdaad dat mijn lezers samen met de personages op stap gaan, zodat ze elk ogenblik kunnen reageren op wat die doen, denken, voelen.’

In Revue Lanoye bundelt Tom Lanoye zijn recente Humo-columns en andere stukken.  Voor Dirk Leyman blijft ‘Lanoye een van de weinige Vlaamse schrijvers van dit kaliber die intens durven te wegen op het maatschappelijk debat en waar politici weleens de oren voor spitsen’. Jamal Ouariachi buigt zich over de heruitgave van Spel en tijdverdrijf [A Sport and a Pastime | leesfragment] van James Salter. ‘Zelden schreef iemand zo fijnzinnig over seks als Salter in dit boek,’ merkt Ouariachi op, die het onbegrijpelijk vindt dat De Bezige Bij koos voor een oude vertaling ‘die barst van fouten en die vooral literaire elegantie ontbeert’. Marnix Verplancke wisselt van gedachten met filosoof Jan Verplaetse over Bloedroes, een onderzoek naar alle aspecten van onze omgang met bloed.

Ingrid Vander Veken schreef reeds een veelzijdig oeuvre bijeen maar blijft onderschat, vindt Dirk Leyman. Met Zwijgen [e-book] ‘giet ze het troebele oorlogsverleden van haar vader en de relationele zijsprong van haar moeder in een serene en uitstekend gedoseerde autobiografische roman’. De vijfsterrenrecensie van Hans Bouman over Moeders zondag [Mothering Sunday] van Graham Swift stond eerder in de Volkskrant. En Jonas Mortier ziet Postkapitalisme [e-book] van de Britse economieredacteur Paul Mason vooral als een gids voor het nu: ‘Mason geeft de lezer inzicht in waarom de wereld vandaag is wat het is.’

De titels in In een notendop:

De boekrecensies van De Morgen verschijnen elke woensdag in de bijlage Boeken. De Morgen is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

De Standaard - logo

Maria Vlaar toont zich onder de indruk van het vernuft van Gie Bogaert in Roosevelt [e-book | leesfragment]. De  auteur laat de Antwerpse Franklin Rooseveltplaats aan het woord en schetst zo een caleidoscopisch beeld van elf mensen die er frequent figureren, ‘een fraaie puzzel van menselijke drama’s’.

Marijke Arijs interviewt Laurent Binet over De zevende functie van de taal [e-book | La septième fonction du langage | recensie], waarin hij Roland Barthes laat vermoorden en beroemde collega-intellectuelen als Levy, Sollers en Foucault tot de hoofdverdachten maakt. De auteur over zijn werkwijze: ‘Voor de dialogen heb ik allerlei citaten uit het werk van mijn personages zo gecombineerd dat ze dialogen vormden, als ze een puzzel.’ En: ‘Deze keer wilde ik de kloof tussen realiteit en fictie juist vergroten.’

Mark Cloostermans genoot nog eens van W.F. Hermans’ polemieken in Mandarijnen op zwavelzuur, nu heruitgebracht als zestiende deel van Het Volledige Werk, met driehonderd bladzijden verklarende noten, ‘zodat de lezer van 2016 iets begrijpt van waarover de schrijver zich opwond’. Jan Van Hove signaleert  L’atelier en plein air. Les impressionistes en Normandie, de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in Musée Jacquemart-André. Ecrire Bruxelles/Brussel schrijven. De stad als inspiratiebron sinds de 19de eeuw van Daniël Acke en Elisabeth Bekers is voor Kathy Mathys de aanleiding voor een stuk over Charlotte Bröntes Brusselroman Vilette.

Inge Schelstraete worstelde met het lijvige Dat vreemde in mijn hoofd [leesfragment] van Orhan Pamuk, een roman die veertig jaar Istanbul omvat. Met ‘het voelt vaak routineus aan’ en ‘Pamuks gewoonlijk messcherpe zinnen zijn hier vaak veel te lang en ze rammelen’ uit ze haar teleurstelling.  Met James Rebanks hebben de Britten er een ‘nature writer’ bij, met de vertaling van het succesvolle Een herdersleven op zak zocht Hans Cottyn de man op tussen ooilammeren en bordercollies in het Lake District.  Het verhaal van het leven op de boerderij delen met geïnteresseerde lezers is niet vrijblijvend oppert Rebanks: ‘Toen ik opgroeide, begreep ik dat wij boeren onzichtbaar waren geworden, we waren vergeten onze verhalen te delen, het publiek moet een reden hebben om dat vlees te kopen, die melk te drinken.’  En ook Het verborgen leven van bomen [e-book] van Peter Wohlleben trok de aandacht van Hans Cottyn, die Duitse boswachter ‘weet uit boom, bast en blad wondere verhalen te trekken’.

De boekrecensies van De Standaard verschijnen elke vrijdag in de bijlage De Standaard der Letteren. De Standaard is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

NRC Handelsblad - logo bij links naar recensies

Bernard Hulsman noemt Frank Trentmanns The Empire of Things in NRC 'een imposante geschiedenis van de consumptiemaatschappijen'. Thomas de Veen sprak voor de boekenbijlage verder met zowel Robert Vuijsje als Abdelkader Benali, beide auteurs publiceerden onlangs een non-fictie boek over discriminatie en racisme: Kaaskoppen [e-book] en Brief aan mijn dochter [e-book]. 'Ik duim voor Nederland, maar ik ben wat optimistischer geworden. Er is volgens mij een ietsiepietsie meer ruimte gekomen om de woede van de ander niet alleen te begrijpen maar die ook te zien als legitiem,' zegt Benali in het gesprek. En Vuijsje: 'Ik probeer optimistisch te zijn, maar een hele grote bedreiging is als er in Nederland ook terroristische aanslagen komen. Die zijn ervoor bedoeld te ontwrichten en die vergroten het wij-zij-gevoel.'

Sebastiaan Kort bespreekt Het laatste vaarwel van Robert Haasnoot [e-book]. 'Het laatste vaarwel heeft qua melancholie wel wat weg van De langste nacht en Als de winter voorbij is, de laatste, sterke romans van Otto de Kat en Thomas Verbogt. Het ontbeert net die vonk die die twee boeken zo prijzenswaardig maakt, maar Haasnoot schrijft te goed om hem te negeren,' stelt Kort. Arie van den Berg las Gedichten voor de kleine reus van Peter Holvoet-Hanssen [e-book]. 'Niet alles is onmiddellijk herkenbaar in deze poëzie,' merkt hij op. Maar '[d]e vraag is ook of dat bij pure lyriek wel moet'. En Arjen Fortuin vindt Yannick Dangres De idioot en de tederheid 'verre van perfect' maar noemt de roman ook 'een liefdevolle evocatie van de onvrijheid én geborgenheid die het familieleven kennelijk is' [e-book | leesfragment].

Thomas de Veen schrijft verder over Bibi Dumon Taks wonderschone verhaal Siens hemel en Shira Keller wijdt een recensie aan Evie Wylds Overal Vogelzang [e-book | All the Birds, Singing]. 'Wyld heeft met Overal Vogelzang een roman afgeleverd die in je lijf gaat zitten, waarbij je onherroepelijk van de hoofdpersoon gaat houden,' lezen we in het stuk. Michel Krielaars bespreekt Jaroslav Rudiš' Het einde van de punk in Helsinki [e-book]. 'Rudiš weet de grauwe en monotone wereld van het Oostblok meesterlijk te verwoorden,' vindt Krielaars. 'Je kunt er cynisch van worden, maar dankzij zijn speelse fantasie en taalgrappen ook erg om lachen.' Jan Donkers dan, hij recenseert Ernest J. Gaines' Een les voor het sterven [Lesson Before Dying]. 'Juist door [de] vaak neutraal-beschrijvende toon, waaruit soms een doffe gelatenheid klinkt, maakt dit bijna vergeten boek grote indruk,' stelt hij.

Marco Kamphuis vindt Sándor Márais Er is in Rome iets gebeurd 'een degelijk werk, maar niet adembenemend' [e-book | leesfragment]. En Roelof van Gelder schrijft dat Atlas van Kaap Hoorn een 'fraaie atlas' is, 'vol vroege afbeeldingen van zowel gedrukte als handgeschreven kaarten van dit deel van de aarde'. Toef Jaeger recenseert Mohsin Hamids essayvbundel Onbehagen en beschaving [e-book | Discontent and Its Civilizations]. 'Hoewel […] niet alles even interessant is wat er in de bundel staat - sommige essays lijken wat achterhaald of er wordt te veel in gebabbeld over de liefde voor zijn vrouw en kinderen - getuigt het van lef om het achterste van je tong te laten zien in het belijden van de liefde voor je land,' staat er. Van Marianne Vermeijden een stuk over een heel aantal Jeroen Bosch-boeken. Zo noemt ze Cees Nootebooms Een duister voorgevoel ('fijn geïllustreerd boekje met herinneringen'), maar ook de Henk Booms De bezeten visionair [e-book] en Nils Büttners Jeroen Bosch [e-book] ('Hun studies, de zoveelste mijlpalen in het officieus Jeroen Bosch "research project", vergen geduld en concentratie.'). Bram de Klerck, ten slotte, leverde een stuk over Henk van Os. Van kunst naar cultuur, de biografie van Edward Grasman. 'Grasman karakteriseert zijn hoofdpersoon als enthousiast en energiek, een practical joker en soms een fantast, maar ook als een zoeker naar het spirituele en een familieman die te kampen had met persoonlijke tragedies,' staat er onder meer in de recensie.

De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.

Het Parool - logo bij links naar recensies

In Het Parool spreekt Kees van Unen uitgebreid met Frans de Waal over zijn nieuwe boek Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?: 'Hoe verder dieren van ons afstaan, hoe moeilijker het is om ze te begrijpen. Maar niet alleen dat: het is ook moeilijker om anderen ervan te overtuigen. Neem vissen: die blijken veel gecompliceerder te zijn dan we altijd dachten. "Ze zwemmen, dat is het," was heel lang de aanname. En ze hebben ook heel kleine hersenen. Maar hoe bijvoorbeeld de poetsvissen een soort schoonmaakbedrijf runnen, dat is heel ingenieus. Dat toont de Zwitserse viskundige Redouan Bshary heel mooi aan. Die ontdekkingen aan de man brengen is lastig. Als iemand iets soortgelijks beweert over honden of apen, wil iedereen dat dolgraag geloven. Bij vissen zijn er nog steeds mensen die zelfs al twijfelen of vissen wel pijn kunnen voelen. Gewoon omdat het verder van ons afstaat.'

'Michel Houellebecq schreef Soumission, een belangrijk boek over de islam in Frankrijk. Hij hield de Franse maatschappij een spiegel voor. De Fransen nemen dat serieus. Met Poubelle [e-book | leesfragment] hou ik de Nederlandse maatschappij een spiegel voor,' voor niet minder doet Pieter Waterdrinker het, vertelt hij Maarten Moll. En: 'k ben een van de weinigen die de werdegang van Oekraïne hebben meegemaakt, tot aan de aanslag op MH17. Het zou toch een misdaad zijn om die ervaringen niet te verwerken in een roman? Ook omdat ik zo laat zien - en dan zijn we weer terug bij die spiegel - dat we een scheidslijn over zijn; in Nederland, en de rest van West-Europa. Er is een einde gekomen aan een lange periode van onschuld. Oorlog, ellende, ziektes; dat was allemaal ver weg. Nu wordt er geknaagd aan de welvaart.'

Korte recensies:

  • Dries Muus over Guus Bauers Vogeljongen [e-book] ('We brengen een groot deel van de roman door met een man die zwijgend op bed ligt, met een beperkt gezichtsveld omdat hij zelfs zijn hoofd niet kan draaien - veel eentoniger kan bijna niet, en toch is Vogeljongen spannend van begin tot eind.')
  • Dieuwertje Mertens over Bernard Wesselings & de dag ligt open, als een ei in zijn gebroken schaal [e-book] ('Verward blijft de lezer achter. & de dag ligt open, als een ei in zijn gebroken schaal. Is dat nou goed of slecht? Het is onduidelijk en dat is goed.')
  • Arie Storm over Wessel te Gussinklo, Vijf sterren voor de gaarkeuken [leesfragment] ('Intussen snijdt wat Te Gussinklo op te merken heeft wel degelijk hout. En hij boeit van begin tot eind.')

Hans Renders bespreekt Rosemary Sullivans De dochter van Stalin. Het veelbewogen leven van Svetlana Alliloejeva [e-book | Stalin's Daughter] ('Het intrigerende aan deze schitterende biografie is dat de wereldgeschiedenis zich als het ware in je ooghoeken afspeelt.'), en Joukje Akveld ten slotte Gary Northfields Julius Zebra. Rollenbollen met de Romeinen ('Het boek drijft op running gags, slapstickachtige tekeningen en extraatjes als de Romeinse paginanummering. Daar kun je over mopperen, maar het zal precies de mix zijn waarmee je kinderen aan het lezen krijgt.').

De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke donderdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.

Elsevier - logo bij links naar recensies

Eén bespreking in Elsevier. Irene Start over de nieuwe Jonathan Coe, Nummer 11 [Number 11 | leesfragment]: 'De vele zijwegen, linkjes en kwinkslagen zijn wel wat vermoeiend: de schrijver heeft de neiging echt alles op een hoop te gooien en dat maakt de vijf delen wisselend van kwaliteit. Gelukkig zijn twee van de vijf heel goed.'

Elsevier verschijnt elke donderdag en is voor abonnees toegankelijk via weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.

De Groene Amsterdammer - logo bij links recensies

In De Groene Amsterdammer een fragment uit En de liefde in mindere mate de dagboeken van Doeschka Meijsing [e-book | leesfragment]. En Cyrille Offermans leverde daarnaast een bespreking van Marceline Loridan-Ivens' 'onthutsende brief' En je kwam niet terug [e-book]. De overige pagina's van 'Dichters & Denkers' zijn gevuld met artikelen over dichter der dichters William Shakespeare. Joost de Vries schrijft over The Year of Lear: Shakespeare in 1606 van James Shapiro. 'Nog even los van het feit dat het boek vlot leest en mooie beschouwingen geeft op de stukken is The Year of Lear door de kenners in de Angelsaksische wereld onthaald als een schot in de roos,' staat er in het stuk. 'In dit Shakespeare-jaar is het onmiskenbaar een van de grootste titels. Shapiro weet heel plausibel de oorsprong van verschillende stukken te herleiden naar de politieke ontwikkelingen, en dan met name die rond de nieuwe koning.'

Loek Zonneveld verdiepte zich in Neil MacGregors 'sappige, prachtig geïllustreerde boek' Shakespeare's rusteloze wereld [e-book | Shakespeare's Restless World]. 'McGregor is een goeie verteller,' schrijft Zonneveld onder meer. Marcel Möring las Shylock Is My Name, Howard Jacobsons bewerking van De koopman van Venetië. Hij vindt het een 'moeizame vertelling'. 'De roman is een bonte optocht van stereotypen, hyperbole karakters en joods-christelijke tegenstellingen die alleen nog in delen van de wereld bestaan waar ik in ieder geval nog niet ben geweest. Antisemitisme komt nog steeds voor - wat heet - maar als je Shylock Is My Name moet geloven, dan ziet het eruit als iets van honderd jaar geleden,' aldus Möring.

De Groene Amsterdammer is elke woensdag al te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.

Vrij Nederland - logo bij links recensies

In Vrij Nederland een voorpublicatie uit Een woord een woord, het nieuwe boek van Frank Westerman dat op 21 april verschijnt. Daarnaast schrijft Carel Peeters in een uitgebreide 'Literaire kroniek' over de vrijheidsopvatting van Jacques Derrida en hoe deze een plek krijgt in Wij zijn allemaal migranten, het manifest dat uitgeverij Boom ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie als e-book uitgaf. 'De ongemakkelijke tegenstrijdigheid tussen het pure idee van de "onvoorwaardelijke gastvrijheid" en de realiteit van "de wetten van de gastvrijheid" (dat er veel goed geregeld moet worden) is afwezig in het grenzeloze pleidooi Wij zijn allemaal migranten. De honderdtachtig hoogleraren, filosofen, schrijvers en kunstenaars die het ondertekenden, hebben voor het pure idee van gastvrijheid getekend. Dat heeft zijn nobele allure, maar laat het werk over aan iedereen die rechtstreeks bij de opvang en begeleiding betrokken is en wél met de wetten van de gastvrijheid te maken heeft.'

Van Rob Schouten een stuk over Rogi Wieg, Joost Zwagerman en Wim Brands. 'Drie schrijvers, drie verwanten, drie die hun leven moedwillig beëindigden. "Your face broods from my table, Suicide" Maar hoe je het voortijdig verscheiden van Rogi, Joost en Wim ook over elkaar legt en aan elkaar rijgt, naar verbanden zoekt, aanwijzingen in hun werk ontdekt, overeenkomsten in hun achtergrond, er blijft toch altijd iets van een individuele beslissing, de stap die je júíst zonder iemand in de buurt zet,' aldus Schouten. Jeroen Vullings recenseert Op een nacht, de tweede roman van Anne Eekhout [e-book | leesfragment]. Volgens hem een 'fictie die indringend de verneveling en desolaatheid van een angstig gemoed verkent'. En Daan Heerma van Voss leverde een essay over de Tweede Wereldoorlog in de letteren.

Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl/boeken raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.

pro-mbooks1 : athenaeum