Recensieoverzicht: Adam Johnson, Max Porter en Olivia Laing (30 maart 2016)

04 april 2016
| | | | | | | | | | | | | | |

Deze week in de kranten en weekbladen onder meer aandacht voor Adam Johnson, Max Porter en Olivia Laing, en verder: Wolfgang Koepen, Kathleen Vereecken (De Standaard), Jonathan Coe, Max Porter (De Morgen) Jan Wagner, Sacha Batthyány (Trouw), Olivia Laing, Katie Roiphe (NRC), Yann Martel, Boris Pasternak (Het Parool), Laurent Binet, Coos Huijsen (Elsevier), Svetlana Alexijevitsj, Maarten Moll en S.J. Naudé (De Groene Amsterdammer), Peter Venmans (Vrij Nederland) en H.M. van den Brink (HP/De Tijd).

Oudere afleveringen van deze rubriek zijn te raadplegen in ons archief. Ook de Vlaamse kranten en weekbladen worden, elke maandag of dinsdag, opgenomen in het overzicht, met dank aan Johan Eeckhout. De titels verwijzen naar de fysieke boeken; tussen rechte haken staan e-books, gebonden en oorspronkelijke edities, en redactionele items op Athenaeum.nl.

de Volkskrant - logo bij links recensies

'En verder ben ik gaan inzien dat romantiek in wezen behoorlijk intolerant is, als idee over hoe onze liefdesrelaties zouden moeten zijn of hoe onze partners zich moeten gedragen, en ook tamelijk wreed. Hoe vrij we ook denken te zijn, we zijn bijna allemaal beïnvloed door de heersende opvatting over hoe een "normale" relatie eruitziet: namelijk perfect. Dat is voor normale mensen veel te ambitieus. Hoe gewoon is het niet op gezette tijden een flinke ruzie te hebben? Het volkomen met elkaar oneens te zijn? Over de liefde bestaan zoveel vastgeroeste ideeën, en mensen lijden daaronder,' ontlokt Wilma de Rek aan Alain de Botton Weg van liefde [e-book | Course of Love].

'Waar Phillips in eerdere boeken - zoals Het ongeleefde leven - het prikkelen en irriteren aardig in balans weet te houden, laat hij in Het plezier van alles wat mag [e-book] het irriteren met vlag en wimpel winnen,' schrijft Ranne Hovius. Haar ene ster wordt ruim gecompenseerd door het vijfsterrenenthousiasme van Hans Bouman over Adam Johnsons Als het lot lacht [e-book | Fortune Smiles]: 'Met vier uitstekende en twee briljante verhalen, lijkt Adam Johnson nu al de beste verhalenbundel van het jaar te hebben geschreven.'

Joost Pollmann beschrijft W.F. Habrakens The Making Of. 50 jaar Agent 327 en Dick de Boer & Loek Doners, De tekentafel wiebelde een beetje. De beginjaren van Marten Toonder 1933-1943 (respectievelijk vier en vijf sterren), en Tom Vennink interviewde Pieter Waterdrinker over Poubelle [leesfragment]. 'Ja, Rusland is een moeilijke liefde. Het is zo veel makkelijker om van de Provence te houden. Maar de moeilijkste liefdes zijn meestal ook de mooiste liefdes. Het valt alleen vol te houden als je hier vaak weggaat. [...] De mensen ontroeren me hier nog steeds. Ze hebben het ergens over. Als ik in de trein zit naar Doetinchem wordt er altijd zo gezeverd. Ik kan daar niet tegen.'

Arjan Peters leest de comeback van Helen Knopper, Het loopt het ademt het leeft ('Scherp zijn de analyses van de soms kantelende gesprekken tijdens het slempen, en van de gewiekstheid waarmee de structuurloze Roos om aandacht kon vragen.') en Marcel Hulspas de Nestorkroniek, in vertaling van Hans Thuis ('De geschiedenis van het Kievse rijk is een verhaal van oorlog, verraad, verwoesting en ongeremde wreedheid. [...] De lezer raakt hierbij al snel de draad kwijt.').

Korte besprekingen:

  • Jan Luijten over Kristine Bilkau, De gelukkigen [e-book] ('goed geschreven roman')
  • Peter Giesen over Joël Dicker, Het boek van de Baltimores [e-book | Le livre de Baltimore | leesfragment] ('topamusement')
  • Persis Bekkering over Roel Bentz van den Berg, Het naderen van een brug [e-book | leesfragment] ('Dat is op zichzelf al een prestatie, maar wat vooral indruk maakt, is de duizelingwekkende taal. Bentz van den Berg schrijft lange zinnen, keert woorden binnenstebuiten, mijmert en filosofeert. Dat is hier geen hersengymnastiek, het versterkt alleen maar het delirium.')
  • Martijn van Calmthout over Govert Schillings Einsteins gelijk ('innemend geschreven, nergens intimiderend en toch over echte wetenschap')
  • Daniëlle Serdijn over Willem du Gardijn, Bevrijding ('Een goed geschreven guerillaroman over kunst en ethiek.')

De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Sir Edmund, en zijn te raadplegen op volkskrant.nl/boeken - een selectie is slechts voor abonnees toegankelijk. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.

De Standaard - logo

Jeroen Bosch’ De tuin der lusten inspireerde 22 Nederlandse en Vlaamse schrijvers tot nieuwe verhalen gebundeld in Nieuwe lusten [e-book]. Het ‘neusje van de zalm van de hedendaagse literatuur’ levert wat Maria Vlaar betreft een uiterst geslaagde bundel af.  Alexandra De Vos neemt afscheid van Imre Kertész en Karen Billiet las het heruitgegeven Dood in Rome [e-book] van Wolfgang Koepen. Die schreef ‘virtuoos’ over het Rome van de jaren vijftig, maar  zijn roman lijdt ook onder ‘onnodige experimenteerdwang’. In Haar [e-book], het debuut voor volwassenen van jeugdauteur Kathleen Vereecken, ligt de focus op de onderlinge verhoudingen tussen drie zusters en hun vader. De ‘psychoanalyse loert voortdurend om de hoek’, vindt Sofie Gielis, die ontgoocheld besluit: ‘Er wordt meestal te veel benoemd, verklaard, herhaald of zelfs melodramatisch opgeblazen.’

Het verschijnen van de bloemlezing Pijn. Dichtbundel over alle soorten pijn inspireert Mark Cloostermans tot een essay waarin hij ook The Story of Pain van Joanna Bourke en In the Land of Pain van Alphonse Daudet aanhaalt. Volgens Luuk Gruwez dan is Patrick Conrad een van die zeldzame dichters ‘wier beste werk ontstaat in het voorgeborchte van de ouderdom’, de complete verzameling As. Gedichten 1963-2014 is met 760 pagina’s voor de criticus dan ook veel te uitgebreid, een bloemlezing had de dichter meer recht gedaan.

In Maffia zoomen Humo-journalisten Raf Sauviller en Salvatore di Rosa in op de wijdverspreide tentakels van de Italiaanse georganiseerde misdaad, Standaard-journaliste Ine Roox vindt hun ‘de maffia zit overal’-uitgangspunt getuigen van een tunnelvisie.

De boekrecensies van De Standaard verschijnen elke vrijdag in de bijlage De Standaard der Letteren. De Standaard is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

De Morgen - logo

Voor De Morgen Boeken las Dirk Leyman De eenzame stad [e-book | Lonely City] van de Britse essayiste Olivia Laing. Die belandde na een relatiebreuk in splendid isolation in New York. Die ervaring ‘verbindt ze met biografische, psychologische en filosofische bespiegelingen, uitmuntend in vloeiende essays, waarin aanstellerigheid of zelfbeklag geen moment vrij spel krijgt’. De herziene editie van Thomas Mann en de zijnen [e-book] van de in 2013 overleden Duitse beroemde en beruchte literatuurpaus Marcel Reich-Ranicki neemt drie ‘nieuwe teksten’ op uit 2005, Joseph Pearce vindt elk essay ‘een kunstwerk op zich [...], een feest om te lezen’. Het einde van Nummer 11 [Number 11] van Jonathan Coe is voor Hans Bouman – zoals eerder verwoord in de Volkskrant – ietwat teleurstellend maar de ‘state of the nation novel’ over het wel en wee in het Blair-tijdperk is ‘superieure satire’, ‘hilarisch’ en ‘een uiterst aangename leeservaring’.

Verdriet is het dingen met veren [e-book | Grief is the Thing With Feathers | leesfragment] van Max Porter is een vreemd boek, schrijft Daan Heerma van Voss. Maar ‘vreemd betekent in dezen absurd, mooi, betoverend, vervreemdend, onvergetelijk’.

De Oekraïense schrijfster Katja Petrowskaja was writer in residence bij Passa Porta in Brussel;  Joseph Pearce wandelde met haar door Antwerpen, van gedachten wisselend over ongeduld,  taal en over Misschien Esther [e-book]. De schrijfster zelf over haar boek dat opzien blijft baren: ‘Ik dacht in het Russisch, zocht mijn Joodse verwanten en schreef in het Duits; Ik had het geluk me in de kloof tussen de talen te kunnen bewegen, in de uitruil, in de verwarring van rollen en gezichtshoeken.’

En ‘In een notendop’:

De boekrecensies van De Morgen verschijnen elke woensdag in de bijlage Boeken. De Morgen is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

Trouw - logo bij links naar recensies

Marjan Slob, van wie deze week het boek Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geest verschijnt, schreef voor Trouw een essay over de grenzen van het (wetenschappelijke) kennen. 'Sommige zaken lenen zich goed voor een natuurwetenschappelijke ontsluiting. Andere niet, omdat ze vluchtig en veranderlijk zijn, of puur individueel en niet voor anderen toegankelijk. Maar waarom zou het bestuderen van die laatste verschijnselen geen wetenschap mogen heten? Zo'n oordeel getuigt van een imperialistische wetenschapsopvatting, en reduceert zinvolle kennis over wie wij zijn tot afsnijdsels van het ware corpus van de wetenschap,' besluit ze haar stuk. Janita Monna wijdt daarnaast een recensie aan Jan Wagners bundel Regentonvariaties [vertaalitem], ze vindt het 'aangenaam langzame gedichten'. En Vrouwkje Tuinman bespreekt Hilary Mantels autobiografie De geest geven [e-book | Giving Up the Ghost]. 'Mantel is consciëntieus, en heeft oog voor detail. […] Juist haar oog voor het kleine zorgt ervoor dat ze keuzes maakt; niet eindeloos haar leven opsomt, maar kiest voor de belangrijke momenten,' stelt Tuinman.

Van Jann Ruyters een stuk over Ernst Timmers De val van mijn moeder, het 'scherpe maar toch ook berustende relaas over de ervaringen van en met zijn moeder, die na haar val eerst in het ziekenhuis en daarna in een verzorgingstehuis belandt' [e-book]. Julie Phillips las Max Porters Verdriet is het ding met veren [e-book | Grief Is the Thing with Feathers | leesfragment]. 'Porters roman, prachtig vertaald door Saskia van der Lingen, is een magische bespiegeling over familie, verlies en de troost van literatuur,' merkt Phillips op. Het 'Beeldboek' is deze week Anna van Lingen en Denisa Kollarovás Aldo van Eyck: Seventeen Playgrounds 'De verbeelding en vindingrijkheid stimuleren door minimalistische vormen was het uitgangspunt van Van Eyck,' schrijft Christine Baart.

Harriët Salm levert een bespreking van de nieuwste Nicci French, Als het zaterdag wordt [e-book | Saturday Requiem]. Volgens haar 'een van de betere boeken in de serie rond de Brits onderkoelde, maar soms ook weer emotionele, Frieda'. Voor 'Vandaar dit boek' sprak Co Welgraven met Claartje Kruijff over haar Leegte achter de dingen. Mijn zoektocht naar een betekenisvol leven [e-book]. 'Mensen van buiten de kerk denken vaak nog steeds dat we allemaal rotsvast geloven in een schepping van zes dagen en dat we tegen homo's zijn. Ze moesten eens weten,' zegt Kruijff in het interview. 'Zíj zijn blijven steken in een stoffig, roestig beeld over geloof en kerk, niet wij.' Welgraven recenseert ook En wat heeft dat met mij te maken? Een familiegeschiedenis van Sacha Batthyány [e-book]. 'Soms is het wat moeilijk te volgen, maar wat een verpletterend vol vaart geschreven verhaal,' staat er boven het stuk.

Paul van der Steen las zowel Mary Beards SPQR [Engelse editie | recensie] ('De auteur verhaalt en analyseert, komt met pakkende voorbeelden en schuwt de humor niet.') als David Rijsers Een telkens nieuwe oudheid ('Rijsers boek is een poging om zonder knieval te enthousiasmeren voor de klassieken, om te wijzen op hun blijvende actualiteit. Aan zijn eruditie en associatieve vermogens zal het niet liggen.'). Jaap Goedegebuure vindt Het naderen van een brug van Roel Bentz van den Berg een 'intrigerende en tot nadenken stemmende geschiedenis' [e-book | leesfragment] en Bas Maliepaard noemt Marieke Nijkamps This Is Where It Ends 'een pageturner, die vooral blijft hangen dankzij het schokkende onderwerp en niet de literaire behandeling daarvan'.

De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter en Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nl. Trouw is te koop bij het Nieuwscentrum.

NRC Handelsblad - logo bij links naar recensies

Toef Jaeger las twee boeken over eenzaamheid: Olivia Laings De eenzame stad [e-book | Lonely City] en The Violet Hour van Katie Roiphe. 'Laings zoektocht is fascinerend en ontroerend,' merkt Jaeger op. 'Ze verdiept zich in de werken en de levens van de kunstenaars die haar aanspreken en wellicht antwoord geven in wat je tegen eenzaamheid kan doen. Niets, zo blijkt.' En over The Violet Hour schrijft ze: 'Knap, maar minder op de huid dan Laing, koppelt Roiphe het werk van deze stervenden aan hun laatste maanden of dagen.' Wilfred Takken sprak daarnaast met Rob van Essen over zijn nieuwe boek Kind van de verzorgingsstaat [e-book]. 'Ik was meer collateral damage van de verzorgingsstaat. Sommige mensen hadden een schop onder hun kont nodig, en die kregen ze niet. Maar het plan was veel groter dan dat handjevol doemdenkende jongeren zoals ik,' aldus Van Essen.

Arjen Fortuin bespreekt Martin Michael Driessens Rivieren. 'Vóór alles is de rivier de metafoor voor het schrijven van Martin Michael Driessen: snelstromend, onvoorspelbaar en bij vlagen beeldschoon,' stelt hij aan het eind van het stuk. Saskia Pieterse leverde een recensie van Anja Sickings Ferrari's in de hemel [e-book]. 'Heel knap aan de roman is hoe Sicking het perspectief laat wisselen tussen de vijf gezinsleden, zonder dat dat gekunsteld overkomt. Mooi is ook dat ze veel oog heeft voor de veranderende tijdsgeest en wijzigende sociale omstandigheden,' staat er onder meer. Sebastiaan Kort dan, hij recenseert Pieter Waterdrinkers Poubelle [e-book | leesfragment]: 'ruim vijfhonderd pagina's zwierig vertelplezier waarmee je je geen moment verveelt.'

Van Thomas de Veen een bespreking van Lodewijk van Oords Alles van waarde [e-book]. 'Het tempo van Alles van waarde is onregelmatig, met zijn onelegante tijdsprongen en flitsontknoping. Maar het zit wél weer snor met de academisch-essayistische, geëngageerde kant van het boek, die we nu voorzichtig, na twee romans, als Van Oords kracht […] mogen zien,' schrijft De Veen. Auke Hulst wijdt een recensie aan Adam Johnsons Als het lot lacht [e-book | Fortune Smiles], hij noemt het 'een atypische verhalenbundel, al was het maar omdat elk verhaal het soortelijk gewicht heeft van een novelle. Ze zijn geschreven met een bij vlagen verraderlijk lichte toets, die het beklemmende van de onderliggende duisternis alleen maar verdiept.' En Margot Dijkgraaf bespreekt Virginie Despentes' 'literaire rollercoaster' Het leven van Vernon [e-book | Vernon Subutex].

Roos van Rijswijk dan, zij las Sara Taylors De kust [e-book | Shore]. 'Hoewel het aangenaam is het overzicht, ondanks de veelheid aan personages en verhaallijnen, niet te verliezen, is de uitleg te overvloedig. Niet alleen als het gaat om wie op welke wijze tot een ander is gerelateerd, maar ook op het vlak van motieven en plot; geen vraag blijft onbeantwoord en geen steen blijft onomgekeerd,' lezen we in het stuk. Arnold Heumakers verdiepte zich voor de krant in Rüdiger Safranski's Tijd. Hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden [e-book | Zeit]. 'Met kennis van zaken en in een heldere stijl worden al deze facetten van de tijd belicht, maar het boek bevat ook nog een cultuurkritische boodschap, uitgelokt door de financiële crisis van het afgelopen decennium,' stelt Heumakers. Hij vindt deze boodschap 'behoorlijk obligaat', maar '[c]ultuurkritiek is in haar remedies zelden verrassend. Wel geeft de cultuurkritische inzet een actuele urgentie aan deze, alle kanten opspringende, meditaties, die anders wat al te zeer de erudiete, elegant geformuleerde exercitie van een voorbeeldige Bildungsbürger zouden zijn gebleven'.

Ger Groot schrijft over Paul Scheffers De vrijheid van de grens. 'Dit essay [blijft], na het veelbelovende eerste hoofdstuk, nogal vlak en blijft de prikkeling ervan beperkt tot veelbelovende aanzetten,' staat er in de bespreking. En: 'Als vrijheid, zoals Scheffer al in de titel van zijn essay suggereert, het kernstuk van de Europese waarden is, dan vinden we daarvan een dieper gravende analyse in het boek Vrijheid voor gevorderden van de politiek-econoom Paul Teule.' Menno Lievers laat zich verder kritisch uit over Waarom we vrij zijn als we denken van Markus Gabriel. Hij noemt het boek 'een kakofonie van uitspraken en meninkjes met als enige trait d'union een niet aflatende stroom van verwijzingen naar films uit de populaire cultuur'. Ewoud Kieft bespreekt Frits Botermans Duitse daders [e-book | leesfragment]. 'Juist door [de] distantie en de link die je als lezer legt met de hoofdstukken over de geringe weerstand die de bezetters vanuit de Nederlandse samenleving ondervonden, komt de omvang van het drama hard aan,' vindt Kieft. 'Duitse Daders bewijst hier zijn nut: een moraliserende toon is niet nodig als het om de Holocaust gaat. Een helder overzicht van de feiten is genoeg. Des te teleurstellender is het dat Boterman in gebreke blijft in zijn hoofdstuk over de cruciale vraag wat de gemiddelde Nederlander nu precies wist over het lot dat hun joodse landgenoten - 102.000 in totaal - na deportatie te wachten stond?' Van Sandra Heerma van Voss ten slotte een stuk over Femke van Wiggens Olga [e-book]. Heerma van Voss stoort zich aan Van Wiggens gebruik van 'de parafrase in plaats van het citaat' maar vindt Olga verder een 'meeslepend boek'.

De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.

Het Parool - logo bij links naar recensies

Dirk-Jan Arensman sprak Yann Martel, naar aanleiding van zijn nieuwe roman De hoge bergen van Portugal [The High Mountains of Portugal | recensie] 'Sommige gelovigen zullen er misschien iets spottend darwinistisch in zien: we zijn geen gevallen engelen, maar opgeklommen apen. Maar aan de andere kant: één van de interessante dingen aan het christendom is dat het de enige religie is waarin de god, via Jezus, letterlijk de gedaante van een mens aanneemt. Inclusief het genetisch materiaal van een mens, mag je aannemen. En aangezien mensen en chimpansees 97 procent van hun genetisch materiaal delen, werd God dús voor 97 procent een chimpansee...'

Korte besprekingen:

  • John Jansen van Galen over Gerard Aalders' Weg met de koning! ('Al leest het soms als een beredeneerde catalogus, de voorbeelden van belediging van de Oranjes zijn smeuïg genoeg.')
  • Hans Knegtmans over Charles den Tex, Bot [e-book] ('Veel zijsporen dus. Best onderhoudend, maar tegen de tijd dat de schrijver inzicht geeft in de ongekende toepassingsmogelijkheden van het nieuwe informatiesysteem, zijn we al ruimschoots halverwege het boek.')
  • Arie Storm over James Joyce' Dublinezen [Dubliners | leesfragment]

Hans Renders dan, over Boris Pasternaks Dokter Zjivago [e-book | leesfragment]. 'Kortom, erg geloofwaardig is dit epos niet. Wel beschrijft de auteur op een prachtige manier het denk- en gevoelsleven van zijn personages, Russen in woelige tijden.' En Joukje Akveld, ten slotte, over Georgien Overwaters Amsterdam, 'een kleurrijke kennismaking met de stad'.

De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke donderdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.

Elsevier - logo bij links naar recensies

In Elsevier veel aandacht voor Johan Cruijff en de Oekraïne. Boekentips bij dat laatste onderwerp zijn onder andere Conflict in Ukraine door Rajan Menon en Eugene Rumer, en Pieter Waterdrinkers Poubelle [leesfragment]. Maar het weekblad brengt ook een interview met Laurent Binet over De zevende functie van taal [La septième fonction du langage | recensie]. Irene Start sprak hem. 'Bij De zevende functie van taal voelde ik soms best een blokkade. Ik dacht ook: als ik even wacht, of erover praat met vrienden ontdek ik vanzelf de weeffout. Ik weet dat een blokkade niet eeuwig duurt, dus maak ik me er weinig zorgen over. Ik kan gestrest zijn over veel dingen in mijn leven, maar schrijven is daar niet één van. Ik ben een gelukkige schrijver, zeker.'

Drie boekrecensies dit nummer. Carla Joosten over Coos Huijsens Homo politicus [e-book] ('Leerzaam en bemoedigend voor nieuwe generaties.'), Arthur van Leeuwen over Richard Snows Henry Ford. Uitvinder van de moderne tijd [e-book] ('In deze uiterst gedetailleerde biografie [...] komt een cruciaal tijdperk in de industriële geschiedenis tot leven.'), en Simon Rozendaal over Peter Wohllebens Het verborgen leven van bomen [e-book] ('Lees dit boek en prijs u gelukkig dat u ze nog wel allemaal op een rijtje hebt.').

Elsevier verschijnt elke donderdag en is voor abonnees toegankelijk via weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.

<h3De Groene Amsterdammer - logo bij links recensies

Marja Pruis bespreekt deze week Svetlana Alexijevitsj' De oorlog heeft geen vrouwengezicht [e-book | leesfragment]. 'De verhalen die ze optekent zijn gruwelijk, fascinerend, en telkens aangrijpend vanwege alle ongelooflijke details,' schrijft ze onder meer. Joost de Vries las Oberhausen van Maarten Moll [e-book]. 'Oberhausen is zijn eerste roman, alhoewel het in niets op het gemiddelde debuut lijkt; het is zowel veel serieuzer als veel speelser. Moll giet zijn vaderzoektocht in zo'n bikkelharde pasvorm, zo centraal in het boek, dat het hem in staat stelt moeiteloos door de tijd te schakelen, twee passen vooruit, twee achteruit,' lezen we in de recensie. En Roos van der Lint wijdt een recensie aan Laura Cummings Achter het verdwijnpunt [e-book]. 'Cumming is op haar best als ze schrijft over hoe kunstwerken in hun eigen tijd naam maken, te midden van het drama aan het Spaanse hof of in de kunstwereld van de negentiende eeuw, die toen al hysterische trekken vertoonde met one-picture-shows,' aldus Van der Lint.

Van Jan Postma een stuk over Rob van Essens Kind van de verzorgingsstaat [e-book]. 'Zo'n boek vol mijmeringen ontleent zijn kracht uiteindelijk vooral aan twee zaken: enerzijds aan het geloof dat dat wat in herinnering wordt geroepen een waarde heeft die niet alleen persoonlijk van aard is en anderzijds aan de wetenschap dat men in het hier en nu veroordeeld is tot reflectie,' vindt Postma. Thomas Heerma van Voss leverde een bespreking van S.J. Naudés verhalenbundel Het vogelalfabet [e-book]. 'Hij schrijft als een leerling van Hemingway, strak en registrerend, alsof de gebeurtenissen door een camera zijn vastgelegd; de handelingen en dialogen krijgen we in detail mee, de achterliggende gedachten moeten we er zelf maar bij bedenken,' merkt hij op. Koen Haegens dan, hij recenseert twee boeken over tijd: Vanessa Ogles The Global Transformation of Time ('Ogle toont opnieuw aan dat onze kloktijd geen objectief gegeven is, maar een omstreden sociale en politieke constructie. Helaas gaat ze niet in op, bijvoorbeeld, de enorme veranderingen in de tijdservaring die in deze periode van uitbreidend treinverkeer, stoomschepen en telefonie plaatsvonden.') en Rüdiger Safranski's bij vlagen indrukwekkende Tijd [e-book].

De Groene Amsterdammer is elke woensdag al te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.

Vrij Nederland - logo bij links recensies

Jos de Mul schrijft in Vrij Nederland over Richard Dawkins' The Selfish Gene, dat veertig jaar geleden verscheen. Hij zet het controversiële boek af tegen Denis Nobles The Music of Life, waarvan hij de Nederlandse vertaling - De muziek van het leven - van inleiding en nabeschouwing voorzag. De Mul: 'Wij zijn niet zozeer de tijdelijke voertuigen van de genen, de genen zijn veeleer de dwangarbeiders van het organisme, stelt Noble.' Carel Peeters schrijft verder in zijn 'Literaire kroniek' over Amor Mundi [e-book], waarin Peter Venmans probeert Hannah 'Arendts begrip "wereldliefde" inhoud te geven'.

Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl/boeken raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.

HP|De Tijd - logo bij links recensies

Dries Muus las H.M. van den Brinks Dijk [e-book | recensie], hij is enthousiast: 'Steeds houdt Van den Brink je nieuwsgierig, met kleine vooruitwijzingen, met net op tijd afgekapte hoofdstukken en onverwachte maar goed voorbereide onthullingen.'

HP|De Tijd is te koop bij het Nieuwscentrum.

pro-mbooks1 : athenaeum