Bestel uw boeken online bij Athenaeum Boekhandel!

Recensieoverzicht

Lezen met de deuren open

24 april 2017 Hoe lezen we en wat zegt dat over ons? Kunnen we eigenlijk nog wel lezen, nu we zo gewend zijn aan het scannen van online kranten, artikelen en sociale media? En als we niet meer kunnen lezen, wat zegt dat over ons (filosofische) denken? Dit zijn de vragen die Michelle Boulous Walker stelt in haar Slow Philosophy:Reading against the institution. Haar boek steunt op twee gedachten: langzaam lezen is beter dan gehaast lezen, en filosofie zou moeten gaan over de liefde voor het weten, voor wijsheid, niet over het vergaren van kennis. Ze verzet zich hiermee tegen de huidige tendens binnen universiteiten dat curricula pragmatisch en dichtgetimmerd moeten zijn en dat studenten zo snel mogelijk kennis moeten vergaren. Voor daadwerkelijke reflectie, het denkwerk dat tijd vereist, is nauwelijks ruimte. Slow Philosophy is een verademing. Door Helen Westerik.

Kleurgrens in de liefde

20 april 2017 'Verliefdheid, relaties en seks in het Zuid-Afrika van na de apartheid,' zo luidt de ondertitel van het onderzoek dat journalist Niels Posthumus deed naar een thema dat zich in de praktijk aan hem opdrong. Hij verbleef vanaf 2008 lange periodes in Johannesburg, waar hij werkte voor het lokale The Star, en als correspondent voor dagblad Trouw en andere Nederlandse media. Van daaruit maakte hij uitstapjes naar Durban, Kaapstad en Stellenbosch om wetenschappers en ervaringsdeskundigen aan de tand te voelen: waarom blijven gemengde relaties zo zeldzaam en opzienbarend, en wat is de oorzaak van het extreem hoge aantal seksuele geweldsdelicten in Zuid-Afrika? Door Esther Wils.

Leuk is ingewikkeld: de nieuwe Michael Foley

17 april 2017 Als veel mensen bijeenkomen op een festival of bij een andere leuk bedoelde gelegenheid, is er altijd wel iemand die zegt: ‘Leuk hè ?’. De meeste omstanders zullen enthousiast instemmend knikken, maar er  is ook altijd wel iemand die nors voor zich uit blijft staren omdat hij het helemaal niet leuk vind. Michael Foley is zo iemand. Toch schreef hij een boek over wat er nu zo leuk aan leuke dingen is. Gelukkig gaat hij daarin verder dan obligaat klagen. Leuk hè? is echt heel erg - en dat kan niet anders gezegd worden - leuk. Door Pieter Hoexum.

Heel het antieke Rome in je handen

11 april 2017

Tijdens het aanbiedingsgesprek met de vertegenwoordiger van Princeton University Press was ik meteen zeer enthousiast over deze herziene editie én Engelse vertaling van de geweldige Atlante di Roma Antica, een zeer uitgebreide en rijk geïllustreerde atlas van het antieke Rome, samengesteld door een groep Italiaanse archeologen en geografen onder leiding van de Italiaanse archeoloog en hoogleraar Andrea Carandini. In dit enorme werk zijn alle archeologische overblijfselen in kaart gebracht uit de geschiedenis van de Eeuwige stad, van de vroegste bewoning tot aan het begin van de Middeleeuwen. Roel Salemink bespreekt The Atlas of Ancient Rome.

De geschiedenis van het denken over burgeroorlog

10 april 2017

David Armitage is een historicus die de grote onderwerpen niet schuwt. Eerder publiceerde hij al titels als The Declaration of Independence: A Global History (2007) en Foundations of Modern International Thought (2004). Armitage doceert intellectuele en internationale geschiedenis aan Harvard University. In Civil Wars traceert hij de ontwikkeling in het intellectuele denken over het begrip ‘burgeroorlog’.

Alles klopt in Het verleden op je bord – behalve de Gado-gado-uien

07 april 2017

In de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag is een grote verzameling historische boeken over koken en voeding te vinden. Mede dankzij een legaat van schrijver en lekkerbek J.W.F. Werumeus Buning zijn er honderden historische culinaire boeken te raadplegen. Dat zijn niet alleen kookboeken maar ook boeken over tafelmanieren, gezondheid en landbouw. Denk aan De civitate morum puerilium libellus van Desiderus Eramus (1530) of het Volkoomen Nederlandsch kookkundig woordenboek (1772). In opdracht van de KB en in samenwerking met Karakter Uitgevers selecteerde neerlandica en culinair historica Christianne Muusers 45 historische recepten uit deze collectie en bewerkte ze naar hedendaagse receptuur. Het verleden op je bord is geen wetenschappelijke studie of een complete geschiedenis van de Nederlandse keuken maar vooral een kookboek.

Hitler serieus genomen

06 april 2017

Bij grondige lezing blijkt Mein Kampf behalve weerzinwekkend ook sluw, en biedt het reden tot nadenken. Historicus Ewoud Kieft ondernam de lastige taak en daar mogen we blij om zijn: hij komt met een fenomenale analyse. Die duidt Hitlers naargeestige talent en plaatst de opmars van het nazisme in zijn tijd, maar onderscheidt ook zin en onzin van eigentijdse vergelijkingen en wijst aan waar de pijn zit. Een recensie door Esther Wils.

Een kwaadaardige geliefde

03 april 2017 Hans Fallada (1893-1947) behoort tot de grote, klassiek geworden schrijvers van de twintigste eeuw. Met zijn romans Wat nu, kleine man? en De Drinker verhief hij de man op de rand van de afgrond tot grote literaire hoogte. Ook de schrijver zelf blikte in de diepte. Zijn leven werd lange tijd getekend door verslaving aan drugs en alcohol. Zijn Zakelijk bericht over het geluk een morfinist te zijn behoort tot de canon van 'verslavingsliteratuur', maar is bovenal een indrukwekkend egodocument.

27 feiten over de Boekenweek

25 maart 2017
  1. Wanneer is de Boekenweek? Nu. Van 25 maart tot en met 2 april. De Boekenweek is soort vakantieweek, van zaterdag tot de zondag erop.
  2. Maar ik las al recensies, ik zag interviews... Net als bij de verkiezingen, is het meeste mediaspektakel vóór het moment zelf waarop we allemaal uit honderden namen onze keuze maken.
  3. Zoals carnaval eigenlijk al maanden van tevoren begint? Maar dan zonder de kater.
  4. Want het Boekenweekgeschenk is geweldig? Ja. De meningen verschillen, en dat is traditie, maar de stemming is overwegend positief. De feitelijke oordelen leest u hieronder.
  5. En gratis, toch? U krijgt het van ons bij aanschaf van € 12,50 of meer aan Nederlandse boeken.
  6. En een gratis treinkaartje, toch? Zondag 2 april kunt u vrij reizen met Gemakkelijk leven. Herman Koch reist mee.
  7. Moet ik al deze vragen af? Nee. Ja. Het is maar een A4tje, en de samenvatting is: kom langs. We hebben mooie boeken voor u!

Wij zijn friemelaars

24 maart 2017 De smartphone is de opvolger van de waaier, de sigaret en het breiwerk, stelt psychoanalyticus Darian Leader. In Handen verkent hij de onderschatte menselijke behoefte om letterlijk iets om handen te hebben. Geen dik boek, wel zeer inspirerend: Leaders observaties drukken de lezer met de neus op deze menselijke eigenaardigheid. Een bespreking door Esther Wils.
MINDBOOKSATH : athenaeum