Bestel uw boeken online bij Athenaeum Boekhandel!

Recensieoverzicht

Acht levens en een rode eeuw

17 januari 2017

Nino Haratischwili werd in 1983 geboren in Georgië en woont in Duitsland. Ze schreef de roman Het achtste leven, die de gehele twintigste eeuw omspant. De roman is in Duitsland een van de meest geprezen boeken van de afgelopen jaren. Het achtste leven is een roman van een haast Tolstojaanse omvang over liefde en haat, aanpassing en verraad. De vrouwen gaan ten onder aan brutale mannen en wodka of worden door Stalins trawanten gedood. In het beste geval vertrekken ze naar het buitenland om hun dromen te verwezenlijken. De mannen zoeken de centra van de macht op en vertrekken naar Moskou. Jerker Spits bespreekt de roman.

Fossielen zoeken in de stad

16 januari 2017

Honderden miljoenen jaren oud zijn ze, en we lopen er dagelijks met z’n allen langs of overheen vaak zonder erbij na te denken: overblijfselen van het vroegste leven op aarde ingebed in de stenen waaruit (Amsterdamse) stoepranden, winkelcentravloeren en heel wat gebouwen zijn opgebouwd. De fossielen zijn bij het doorzagen van de gesteenten aan het oppervlak terecht gekomen en hun doorsnedes kunnen daardoor bijzonder goed worden bestudeerd. Jelle Reumer, hoogleraar paleontologie en bekend van bijdragen aan Vroege Vogels en verschillende kranten, schreef hierover het boek Kijk waar je loopt! Over stadspaleontologie.

Gruwen en grijnzen in de stad van Paroutaud

12 januari 2017 Uitgeverij Coppens en Frenks stopte er twee jaar geleden mee, maar is nu terug met De ongewisse stad van de Franse auteur J.M.A. Paroutaud, ontdekt en vertaald door Mirjam de Veth en uitgegeven door ad-hoc uitgeverij De laatste snik. Heel even voelt de hoofdpersoon - op de vlucht voor een doodvonnis elders - zich veilig in de stad. 'Ranède had het gevoel dat hij deel uitmaakte van een menselijk magma, dezelfde lucht inademde en beschut was.' Maar beetje bij beetje komt hij er achter dat die menselijke magma van inwoners leeft volgens vreemde wetten en gewoonten die alles behalve veilig zijn. De ongewisse stad is een verhaal om van te gruwen. En te grijnzen.

Een fantastische oppas en een onvoorstelbare nachtmerrie

09 januari 2017

Chanson Douce is alles behalve een zacht wiegeliedje of liefdesliedje. Deze tweede roman van Leïla Slimani, waarvoor zij de Prix Goncourt 2016 kreeg, is een subtiel en indringend verhaal over zorg en verwaarlozing over arm en rijk, over egoïsme en altruïsme. In een luchtige en zeer toegankelijke stijl begint het verhaal post rem: de lezer krijgt direct het  dramatische einde van het verhaal voorgeschoteld en in de hoofdstukken erna wordt duidelijk hoe het zo ver heeft kunnen komen. Arjen van Meijgaard recenseert.

Eerbetoon aan een Indische beeldhouwer

29 december 2016

Veel mensen zullen Frits van Halls werk kennen zonder het te weten: hij was de beeldhouwer die het reuzestandbeeld bij de Moerdijk bedacht, die een van de zes rechtsgeleerden, behorend bij de Hoge Raad in Den Haag, voor zijn rekening nam en het Van Heutsz-monument in Amsterdam mee-vormgaf en decoreerde. Het boek Frits van Hall (1899-1945) biedt gelegenheid tot nadere kennismaking met deze Indische kunstenaar, die ook als verzetsman de geschiedenis in is gegaan.

Mulisch hoort natuurlijk bij de kassa te liggen

13 december 2016

Sterreporter Joris van Casteren bracht in een smakelijk boek de beste verhalen bij elkaar die over het vijftigjarige Atheneaum Boekhandel te vertellen zijn, oordeelt Maarten Dessing. Maar het jubileumboek is geen doorwrochte bedrijfsgeschiedenis. Is u bekend met het alfabet? heet het boek dat Joris van Casteren schreef over Athenaeum Boekhandel ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan. De titel slaat op het antwoord dat de excentrieke boekverkoper Jacques Asselman gaf aan klanten die vroegen of er werk van een door hen gezochte schrijver op voorraad was.

Alain Mabanckou: een boeiende hoogleraar en verhalenverteller

06 december 2016 Een van de finalisten voor de Man Booker International Prize 2015, geselecteerd voor de Prix Goncourt 2015 en afgelopen jaar mocht hij - als eerste romanschrijver - een leerstoel bekleden aan het Collège de France in Parijs en daar een lezingenreeks over Franstalige Afrikaanse literatuur verzorgen. De lezingen van de Congolese schrijver Alain Mabanckou zijn online terug te zien en al meteen bij de eerste bijeenkomst overrompelt hij zijn publiek met een waslijst aan auteurs en titels. Zo ook in Le monde est mon langage, zijn nieuwste boek, dat soms een beetje aan een literatuurcollege doet denken, gegeven door een docent die meer persoonlijke anekdotes aanhaalt dan het universitair protocol toestaat, maar daardoor allesbehalve saai is. Aldus Joeba Bootsma.

De koningin als spektakel

05 december 2016 Koninklijke biografieën zijn geen sinecure. Er zijn weinig anderen die zo’n bekendheid genieten, zo leven onder een groot publiek, en toch altijd een bepaalde schimmigheid behouden. De taak van de koninklijk biograaf is zijn subject van die schimmigheid te ontdoen en in het licht te brengen. Hierin is Jolande Withuis grotendeels geslaagd in Juliana, vorstin in een mannenwereld.

Jamie's kerst

02 december 2016 In navolging van andere bekende Britse televisiekoks als Nigella Lawson, The Hairy Bikers, Mary Berry en Gordon Ramsay, brengt ook Jamie Oliver dit jaar een kerstkookboek uit. Een verzameling van de beste recepten uit Jamie Magazine en zijn eerdere boeken van de afgelopen zeventien jaar. Een soort greatest hits, maar dan met de beste recepten voor de feestdagen. Makkelijk scoren van Jamie, zou je kunnen zeggen, maar niets is minder waar. Jamie Oliver's Kerstkookboek is een vierhonderd bladzijden tellend boek met meer dan 130 recepten die je ook ná de feestdagen prima op tafel kunt zetten. En dat is nou precies de meerwaarde van Jamie's kerstklassiekers ten opzichte van die van zijn collega's.
MINDBOOKSATH : athenaeum