Recensie: Jamie's kerst

02 december 2016 , door Marjolein Kelderman
| |

In navolging van andere bekende Britse televisiekoks als Nigella Lawson, The Hairy Bikers, Mary Berry en Gordon Ramsay, brengt ook Jamie Oliver dit jaar een kerstkookboek uit. Een verzameling van de beste recepten uit Jamie Magazine en zijn eerdere boeken van de afgelopen zeventien jaar. Een soort greatest hits, maar dan met de beste recepten voor de feestdagen. Makkelijk scoren van Jamie, zou je kunnen zeggen, maar niets is minder waar. Jamie Oliver's Kerstkookboek is een vierhonderd bladzijden tellend boek met meer dan 130 recepten die je ook ná de feestdagen prima op tafel kunt zetten. En dat is nou precies de meerwaarde van Jamie's kerstklassiekers ten opzichte van die van zijn collega's.

Peptalk

Sommigen kijken er het hele jaar naar uit, bij anderen breekt het zweet al uit bij het idee dat ze een meergangendiner voor familie en/of schoonfamilie moeten koken. Koken tijdens de kerstdagen betekent plannen, lijstjes maken, in de rij bij de supermarkt, slager en groenteboer en met volle tassen over de markt om alles zo vers mogelijk in huis te halen. Jamie begint zijn boek dan ook met 'Een stukje peptalk', waarin hij uitlegt dat je de feestdagen een stuk relaxter en leefbaarder voor jezelf maakt als je van tevoren een beetje kersthuiswerk doet. Misschien een beetje open deuren hier en daar, maar het idee om je keukenkastjes ruim van te voren nog eens na te lopen op keukengerei kan zeker geen kwaad. Die ovenschaal blijkt dan toch misschien wel te klein en waar is die vleesthermometer eigenlijk gebleven?

Kerstrecepten

En dan de recepten: gelukkig geen superfood- of vetvrije kerst, maar lekkere sauzen en klassieke kerstgerechten zoals kalkoen en Hasselback-aardappelen met kalkoenvet, vier soorten saucijzenbroodjes en natuurlijk ontbreken de spruitjes niet. Gesnipperd met knoflook en salie of gesmoord met bacon, laurier en sjalot: zo mogen ze bij mij ook wel op tafel komen! En omdat dit boek een verzameling is van eerdere recepten, wisselen de Yorkshire pudding en Thaise curry elkaar naadloos af. Op het eerste gezicht is dat misschien een vreemde combinatie van gerechten, maar dit boek is bedoeld voor de hele feestmaand, niet alleen de kerstdagen.

Er is een hoofdstuk voor vega én vegan gerechten, los van de groenten en salades. Een Italiaanse ravioli a caramella van spinaziepasta, zoete pompoen, kastanjes, salie en ricotta wordt omgedoopt tot Christmascracker-ravioli en die ziet er heel feestelijk uit op het bord. Onderaan de pagina staat bij ieder recept een keurig tabelletje met het aantal calorieën, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers, zout en vezels. Soms moet je die pollepel maar even strategisch neerleggen terwijl je aan het koken bent. Tijdens de feestdagen moet je gewoon genieten van het lekkere eten en niet te veel nadenken over de calorieën.

Voor ieder wat wils

Het boek is ingedeeld in:

  • Slimme voorafjes
  • Het hoofdgerecht
  • De kalkoen
  • Vega & vegan gerechten
  • De wondere wereld van de aardappel
  • Geniale groenten
  • Jus, sauzen & ander garnituur
  • Waanzinnige restjes
  • Spectaculaire feestdesserts
  • Tea time & zoete hapjes
  • Cadeautjes om op te eten
  • Superfantastische salades
  • Dips, hapjes & fingerfood
  • Perfecte drankjes

Plus nog een apart hoofdstuk met richtlijnen voor het braden van vlees, en ja, toch nog één pagina met voedingsadviezen.

Alle recepten zijn voorzien van een foto van huisfotograaf David Loftus. Sfeervol, warm en met een 'kerstgloed', precies wat je mag verwachten van een kerstkookboek. Tussen de recepten door komen de familie en oude vrienden voorbij. Moeder Oliver met haar ultieme retro trifle en huisvriend Gennaro Contaldo met een winterse ragu die je met restjes gaar vlees kunt maken, om vervolgens weer te gebruiken in het recept voor een lasagne met venkel en cavolo nero. Het boek is opgedragen aan Jamie's oma Betty en het recept voor haar Christmaspudding ontbreekt natuurlijk niet.

Jamie's Kerstkookboek heeft voor ieder wat wils en ook al sta je zelf niet in de keuken deze kerst, de Lemon curd met een vleugje limoncello of de piccalilly zijn leuke en makkelijke cadeautjes voor de gastvrouw/heer. Zo kun je toch op een originele manier een bijdrage leveren aan het kerstdiner. En anders komen de recepten voor de feestelijke borrels vast wel van pas tijdens de jaarwisseling.

Marjolein Kelderman is rubrieksbeheerder voor onder andere de kunst- en kookboeken.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum