Recensie: Fastfood, maar dan lekker

30 november 2015 , door Debby Koudenburg
| |

Burgermeester was al een tijd een favoriet adresje van me (fastfood maar dan lekker!) en nu hebben ze nog een kookboek uitgegeven ook. Maar liefst 49 verschillende hamburgers staan er in, voor ieder wat wils: vlees, vis, wild, vegetarisch en gevogelte. De recepten zijn duidelijk beschreven en mooi gefotografeerd en er is een korte maar goede uitleg over de producten die gebruikt worden, want 'de basis is simpel. Je hebt gewoon de beste ingrediënten nodig.' Door debby koudenburg.

Zelfs als je nog geen ei kunt bakken kan je met het Burgermeesterkookboek aan de slag, niets wordt aan het toeval overgelaten: welke keukenapparatuur je nodig hebt en welke spullen je op voorraad moet hebben, maar ook waar je op moet letten als je de ingrediënten haalt. Er is een goed basisrecept dat voor bijna alle burgers geldt, met duidelijke foto's. Ook wordt helder omschreven hoe de burgers vervolgens gegrild en opgebouwd moeten worden. Voor de echte doe-het-zelvers zijn er bovendien recepten voor zelfgebakken burgerbroodjes, en zelfgemaakte mayonaise en ketchup.

En dan dus maar liefst 49 burgerrecepten. Het boek begint met het hoofdstuk ‘Rund’ en de Meester Biefburger, de signature dish van Burgermeester met een topping van gegrilde groenten en dragonmayonaise. Vervolgens nog vijf burgers met rund, waar onder de Rossini (met ganzenlever!) en de lenteburger met asperges en hollandaisesaus. En dat is nou precies het aardige van dit boek: je verwacht geen recept voor hollandaisesaus in een burgerboek. De zeer gevarieerde en originele burgers hebben praktisch allemaal een mooie topping en/of saus. Zo vind je het recept voor een rode uiencompote bij de klassieke lamsburger, voor gekonfijte citroenschil bij de duivelse kipburger en voor gegrilde groenten bij de falafelburger. En falafel mag voor de hand liggen maar er staan nog zes vegetarische burgers in, waaronder bijvoorbeeld een heerlijke spinazieburger. In het hoofdstuk ‘Wild’ vind je onder andere een wildzwijn- en een fazantburger, en in het hoofdstuk ‘Vis’ natuurlijk een tonijnburger maar ook eentje met kingcrab (inclusief kookinstructies voor de krabpoten). Naast de hoofdstukken per soort is er ook een alfabetische index per ingrediënt en een index per seizoen, je kunt dus ook volgens de seizoenen burgers eten.

Omdat we nu eenmaal in de feestmaand zitten kozen we in ons filmpje voor een gerecht met de immer populaire kalkoen. In dit geval een burger van kalkoengehakt, gemengd met geroosterde pompoen en hazelnoten, met daar bovenop een tomatensalsa en gebakken pancetta. Erg lekker en een goede combinatie van ingrediënten.

Bij een goede burger draait het allemaal om de kwaliteit van die ingrediënten, en in het boek wordt dan ook kort ingegaan op de herkomst van de spullen. Het rundvlees komt van de Blonde d'Aquitaine koeien, een ras uit de Franse Pyreneeën dat gehouden wordt door een boer in de Betuwe. Enorme foto's van de runderen sieren de wanden van de Burgermeester restaurants, je weet tenminste wat je eet. Het vlees voor de lamsburger komt van Texel, de kipburger is van kippen die vrij konden rondlopen en uiteraard is de vis politiek correct, met het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis.

Niet alle producten zijn biologisch want 'wie zelf eisen stelt aan een product, doet er goed aan verder te kijken dan een label.' En zo is het. Voor kleinschalige ambachtelijke bedrijven is het, mede door de ambtelijke molen, kostbaar om het biologische stempel te krijgen. Smaak staat voorop, en kritisch blijven bij wat je koopt is het devies.

In Amsterdam hebben de oprichters van Burgermeester nu drie 'fastfoodzaken', ofwel 'hamburgertenten met een verschil' zoals Johannes van Dam ze in zijn nieuwe Lekker Amsterdam gids noemt. Nu dus ook een heel lekker Burgermeester kookboek voor wie gewoon thuis een goede burger wil eten.

Debby Koudenburg was professioneel kok en is met Tony Telson de drijvende kracht achter cookfreshfood.com.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum