Recensie: Een Milanees scrapbook

30 november 2015 , door Kelli van der Waals
| |

Wie op vakantie is in Italië en een dagje Milaan aandoet, krijgt doorgaans te maken met de iconen van deze stad: de Dom, de Passage, de veel te drukke winkelstraat. Zij die verder kijken, zien het Milaan van Pizza: de Italiaanse hoofdstad van mode, design en kunst. Het centrum van Made in Italy, dat keurmerk waarmee Italiaanse producten in de jaren tachtig de wereld veroverden. Het Milaan waar nu jonge hipsters rondlopen die er clean uitzien en waar een dure fiets het beste accessoire is. De meest internationale stad van Italië, maar desalniettemin erg Italiaans. Door kelli van der waals

Pizza is zo stijlvol en kosmopolitisch als de stad waar het blad vandaan komt. Het biedt ruimte aan nieuwerwetse fotoreportages, modeverhalen en visuele kunst. De grootte van de pagina's wordt daarbij volledig benut, waardoor kunst en foto's goed uitkomen en het blad een museale uitstraling krijgt. Dit is een tijdschrift om tussen je kunstboeken en de Vogue in te leggen. In het zicht, want de kaft toont een werk van kunstenaar Nico Vascellari op papier dat is bewerkt om te lijken op een stuk generfd hout. Onmogelijk om daar met de vingers af te blijven.

Waar het de makers - allemaal jonger dan dertig - om gaat, staat op de eerste pagina uitgelegd in de vorm van tien geboden, waaruit de behoefte blijkt om Italiaans talent en cultureel erfgoed op internationaal niveau naar voren te brengen. Dat verklaart meteen dat de voertaal van de productie Engels is. Een opvallende keuze voor een tijdschrift met zo'n aanwezige nationaliteit. Soepel Italiaans had wellicht beter gestaan dan het door de vertaling soms wat stroeve Engels. Maar veel maakt het niet uit: dit blad is meer om te kijken dan om te lezen. De opvallende lettertypen die worden gebruikt zijn dan ook meer decoratief dan leesbaar.

Dat neemt niet weg dat wat er te lezen staat de moeite waard is. Er wordt een aantal interessante kunstenaars uitgelicht, zoals 'queen of performance' Marina Abramovic. Een lang interview met Flavio Lucchini, een visionair met een belangrijke staat van dienst in de tijdschriftenwereld, biedt een boeiende kijk in de geschiedenis van toonaangevende modetijdschriften. Het meest opvallende interview is dat met kunstenaar Diego Grandi, maar dat heeft alles te maken met de foto's die het stuk vergezellen. Geïntroduceerd met een recept voor runderlever, 'military style', zijn meer en minder eetbare delen van dieren klinisch geportretteerd tegen een kleurrijke achtergrond.

Alle bijdragen van Pizza komen voort uit complete vrijheid van de medewerkers, staat in de geboden voorin. Dat vertaalt zich in een gevarieerd aanbod van stukken die in elkaar overlopen zonder tussenkomst van advertentiepagina's, een mooi scrapbook van dingen die de jonge Italiaanse makers de moeite waard vonden. Met een ongeschreven, maar duidelijk label: Made in Milan.

Kelli van der Waals is redacteur van hard//hoofd.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum