Literaire Salon @AmbassadeHotel #25: Ghayath Almadhoun

24 februari 2019
|

Op zondag 24 februari (16.00) is schrijver Ghayath Almadhoun te gast bij de Literaire Salon in het Ambassade Hotel. Almadhoun zal geïnterviewd worden door Chris Keulemans. 

Ghayath Almadhoun (1979) werd geboren in Syrië, in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus en werkte als cultureel journalist. Samen met Lukman Derky richtte hij in 2006 Het Huis van de Poëzie op, en hij publiceerde er twee dichtbundels. Sinds 2008 woont Almadhoun in Stockholm. Daar schreef hij gedichten in het Arabisch, die in het Zweeds gepubliceerd zijn in twee verzamelingen.

Inmiddels is zijn werk vertaald in het Duits, Grieks, Sloveens, Italiaans, Engels, Nederlands, Frans, Deens, Spaans, Tsjechisch, Kroatisch, Albanees en Chinees.

In 2014 verscheen een Nederlandse vertaling van een reeks gedichten getiteld Weg van Damascus. Hij beschrijft de heimwee naar het vaderland en het schuldgevoel van een jonge intellectueel die zijn geboorteland heeft verlaten. In 2017 verscheen de bundel Ik hier jij daar, een samenwerking van Almadhoun met Anne Vegter, destijds Dichter des Vaderlands.

Naast het schrijven was Almadhoun betrokken bij andere kunstprojecten, zoals poëziefilms (met Marie Silkeberg) en projecties van zijn gedichten op gebouwen in Aarhus, Massachusetts, VS en Florence (met de gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar Jenny Holzer).

Chris Keulemans (Tunis, 1960) is een reizende schrijver, journalist, docent en moderator. Hij woont in Amsterdam en publiceerde zeven boeken, fictie en non-fictie, en talrijke artikelen en reportages over oorlog, muziek, migratie, theater, film en steden. In Amsterdam leidde hij drie culturele centra: Perdu, de Balie en de Tolhuistuin. Hij zal onder meer met Gayath Almadhoun spreken over Ik hier jij daar. 

Wilt u bij de Literaire Salon @ Ambassade Hotel zijn? Meld u zich dan aan via het inschrijfformulier. Toegang is kosteloos, aanmelden wegens een beperkt aantal plaatsen verplicht. Als er meer aanmeldingen dan beschikbare plekken zijn, vindt er een loting plaats. De middag wordt afgesloten met een drankje en een signeersessie door de auteur.

pro-mbooks1 : athenaeum