Athenaeum Verdiept: Theo van Gogh

14 februari 2024
| | | | |

Kom naar Athenaeum Boekhandel Spui, woensdag 14 februari om 20.00 voor de derde editie van Athenaeum Verdiept. Schrijver Jaap Cohen zal worden geïnterviewd door Arie Storm over zijn nieuwe biografie De bolle Gogh. Daarnaast zal er een proefscène getoond worden van de documentaireserie over Theo van Gogh die David de Jongh en Pieter van Huystee aan het maken zijn.

Inloop vanaf 19.30, het programma start om 20.00. Wees welkom! 

Toegang is € 5,- per persoon. Koop je kaartje hier!

Natuurlijk inclusief borrel! 

Over De bolle Gogh 

‘Ik heb een nogal roerig leven geleid, met te veel drank en drugs, hoewel ook veel aardigheid ondervonden en gelachen.’

– Theo van Gogh (1957-2004) aan een penvriendin, vijf weken voor zijn dood.

Opgegroeid in een welgesteld Wassenaars milieu, ontwikkelde Theo van Gogh zich in korte tijd tot de meest controversiële opiniemaker van Nederland. Als cineast, columnist en ‘predikant van de nihilistische gemeente’ stond hij garant voor tumult. Hij bespotte de exploitatie van  (oorlogs)leed en bestempelde de islam tot een bedreiging van de vrije westerse waarden. De belediging had hij tot kunst verheven.

Tegelijkertijd onderhield Van Gogh een enorm netwerk aan vrienden. Acteurs en actrices liepen met hem weg. En hij was een ontwapenende interviewer, die via ‘prettige gesprekken’ antwoord probeerde te krijgen op de levensvragen waarmee hij zelf worstelde.

Waar kwam Van Goghs onstilbare zucht tot beledigen vandaan? In hoeverre speelden de oorlogsgeschiedenis van zijn ouders en zijn afstamming van de beroemde schilder een rol? Jaap Cohen sprak meer dan 150 familieleden, collega’s, vrienden én vijanden over een raadselachtige persoonlijkheid, die overal waar hij kwam verwarring stichtte – totdat hij bruut werd vermoord.Over Jaap Cohen 

Jaap Cohen (1980) werkte zeven jaar aan de biografie van Theo van Gogh. Bij Uitgeverij Querido publiceerde hij eerder De onontkoombare afkomst van Eli d’OliveiraEen Portugees-Joodse familiegeschiedenis, waarop hij cum laude promoveerde.

Delen op

34,99
pro-mbooks1 : athenaeum