Athenaeum viert 75 jaar De Bezige Bij

13 november 2019
| | | | | | | |

Woensdag 13 november, vanaf 17.00, zetten we bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum (Spui 14-16) de 75-jarige Bezige Bij in het zonnetje, in het bijzonder Alma Mathijsens nieuwe boek Ik wil geen hond zijn, maar ook de feestelijke jubileumuitgaven van W.F. Hermans' Het behouden huis, Alessandro Baricco's Zijde en Harry Mulisch' De elementen. Met Alma Mathijsen zelf, vertaler Manon Smits, Johan Kuiper en Suzanne Holtzer. En met jou?

Aanmelden

Over Ik wil geen hond zijn

Liefdesverdriet is allesomvattend, het dendert onaangekondigd ons leven binnen en laat ons koud en alleen achter. Maar wat als er een uitweg is voor liefdesverdriet? Als we ons niet meer maandenlang hoeven wentelen in onze eigen pijn? Als we het verlangen naar de ander niet meer hoeven te voelen? Als we ’s nachts niet meer wakker liggen van het knagende gemis, als we geen pijnsteken voelen bij het zien van een verliefd stel? Wat dan?

Ik wil geen hond zijn is een gedurfde novelle over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Ze zal ongelimiteerd van hem kunnen houden, janken als hij de kamer verlaat, zich tegen hem aan vlijen op de bank en grommen naar elke indringer.

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Op haar achttiende begon ze met schrijven voor de jongerenwebsite Spunk.nl en ze was onderdeel van het columnistenduo Fanny & Alma in Het Parool. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Mathijsen schrijft essays voor NRC Handelsblad.
In 2011 verscheen bij De Bezige Bij haar debuutroman Alles is Carmen, in 2014 gevolgd door De grote goede dingen, een integere en lichte roman waarin ze afscheid neemt van haar legendarische vader. In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, een onheilspellende roman over twee vrouwen die besluiten zich aan de wereld te onttrekken. In november 2019 verschijnt Ik wil geen hond zijn.

Over Het behouden huis

Als een Nederlandse soldaat in een modderig niemandsland zijn intrek neemt in een luxe villa, staat niet veel later een Duitse officier voor de deur. Hij wil het huis confisqueren en ziet zijn vijand aan voor de rechtmatige eigenaar van het huis. Hiermee ontstaat een bizarre, zeer hermansiaanse situatie, eindigend in een wrange ontknoping.
Het behouden huis, heeft door de decennia heen niets van zijn verontrustende kracht verloren, en is uitgegroeid tot een klassieker uit de naoorlogse Nederlandse literatuur.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) studeerde fysische geografie in Amsterdam, promoveerde in 1955, was tot 1973 lector aan de Groningse universiteit, vestigde zich als schrijver in Parijs om de laatste jaren van zijn leven door te brengen in Brussel. Hermans schreef een enorm en veelzijdig oeuvre en hij geldt als een van de grootste Nederlandstalige schrijvers.

Suzanne Holtzer is hoofdredacteur Nederlandse literatuur bij De Bezige Bij.

Over De elementen

Een 'art director', zojuist veertig geworden, is met zijn vrouw, zijn elfjarige dochter en zijn negenjarige zoon met vakantie op Kreta. Daar wacht hem een verbijsterende samenloop van omstandigheden, die zelfs de wereldpers zal halen.

Harry Mulisch (1927-2010) schreef een omvangrijk oeuvre, waarvoor hij talloze literaire prijzen en onderscheidingen ontving. Het literair universum dat hij naliet verscheen voor een deel in meer dan 36 talen.

Johan Kuiper is bestuurslid van het Harry Mulischhuis en programmeur voor de CPNB.

Over Zijde

Zuid-Frankrijk, 1861. Door een onverklaarbare ziekte onder zijderupsen in Egypte en Syrië moet Hervé Joncour zijn handel naar Japan verplaatsen. Daar raakt hij onder de bekoring van een geheimzinnige vrouw, door wie hij bij het afscheid een briefje in zijn handen gedrukt krijgt met de tekst: ‘Kom terug, of ik ga dood.’ Vanaf dat moment bloeit er een even vreemde als intense relatie op tussen de Franse zijdehandelaar en de vrouw met de niet-oosterse ogen.

Alessandro Baricco (Turijn, 1958) is een van de meest gevierde hedendaagse Italiaanse auteurs. In 1997 brak hij internationaal door met de roman Zijde en sindsdien worden al zijn romans en essays wereldwijd vertaald. Baricco’s werk is met talloze prijzen bekroond. Bij De Bezige Bij verschenen eerder CityDit verhaalEmmaüsDe barbarenMr Gwyn en Driemaal bij dageraad.

Manon Smits vertaalt uit het Engels (Emma Donoghue, Elif Shafak) en Italiaans (Silvia Avallone, Fabio Genovesi, Roberto Camurri, Jhumpa Lahiri, Edoardo Albinati, Domenico Starnone). Op Athenaeum.nl lichtte ze de eerste zin van Mr Gwyn toe.

Delen op

20,99
pro-mbooks1 : athenaeum