Clairy Polak en Maarten Asscher over Een huis in Engeland

05 maart 2020
| |

Donderdag 5 maart vanaf 19.30 gaat Clairy Polak bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum (Spui 14-16) in gesprek met Maarten Asscher over zijn nieuwe roman Een huis in Engeland. Je bent van harte uitgenodigd.

Aanmelden

Over Een huis in Engeland

Slapeloosheid is een hulpeloze en hopeloze toestand, waaruit Maarten Asscher zich tracht te bevrijden door zichzelf ’s nachts terug te brengen naar het vroegere huis van zijn grootouders in Londen. Zodra hij in gedachten door het huis loopt waar hij als kind jaarlijks logeerde, komt het verleden vanzelf tevoorschijn. Behalve de dierbare herinneringen aan de heerlijke zomers die hij daar doorbracht, verschijnen ook onvertelde verhalen over vroeger. Hoe waren zijn grootouders met hun drie kinderen de oorlog doorgekomen, nota bene na een verblijf in Westerbork? En waarom zijn ze ná de oorlog plotseling naar Engeland vertrokken?

’s Nachts zwervend door het dierbare huis en overdag speurend in de overgebleven brieven, dagboeken en officiële stukken, reconstrueert Asscher in Een huis in Engeland het levensverhaal van zijn grootouders. Het resultaat is een indrukwekkende autobiografische roman, met een knappe afwisseling tussen zwaar en licht, tussen intimiteit en geschiedenis, tussen het persoonlijke en het universeel-menselijke.

Lees op Athenaeum.nl een fragment uit Een huis in Engeland.

Maarten Asscher (1957) debuteerde in 1992 met de bundel essayistische verhalen Dodeneiland. Nadien verschenen ruim een dozijn boeken in alle literaire genres, waaronder in 2005 een roman (Het uur en de dag), in 2015 een literatuurwetenschappelijk proefschrift (Het uur van de waarheid [fragment]) en in 2018 Toch zit het anders [fragmentonze recensie], kritische beschouwingen over cultuurpolitiek en het boekenvak. In het voorjaar van 2019 verschenen de bundel Kort geluk [fragment], met zijn essays over geluk, levenskunst, taal, kennis, diversiteit, politiek en literatuur en de door hem samengestelde bundel Wat nooit eerder gebeurd is, met Rudy Kousbroeks mooiste essays over kunst en techniek.

Clairy Polak (30 mei 1956) is een Nederlandse journalist en radio- en televisiepresentator. Ze is vooral bekend van actualiteitenprogramma's als NOVA, Buitenhof en Het filosofisch kwintet. In 1998 werd ze uitgeroepen tot beste radiomaker van het jaar bij Radio 1, in 2010 ontving ze de Sonja Barend-Award en in 2014 de Zilveren Reissmicrofoon voor haar gehele radio-oeuvre. In 2019 verscheen haar roman Voorbij, voorbij [fragment].

pro-mbooks1 : athenaeum