De nieuwe feministische leeslijst, een gesprek Basje Boer, Marja Pruis & Roos van Rijswijk

24 maart 2019
| | | |

Welke boeken moet de jonge feminist van nu gelezen hebben? Op zondag 24 maart (16.00) gaan Basje Boer, Marja Pruis en Roos van Rijswijk onder leiding van Fleur Speet bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum (Spui 14-16) met elkaar en het publiek in gesprek over de feministische iconen en strategieën van deze tijd. Kom ook!

Aanmelden

Over De nieuwe feministische leeslijst

‘Natuurlijk ben ik een mens,' schrijft Chimamanda Ngozi in We moeten allemaal feminist zijn, ‘maar in deze wereld overkomen mij bepaalde dingen omdat ik een vrouw ben.’ Vorig jaar ontbrandde de #MeToo-beweging en wakkerde een revolutionair vuur aan dat waarschijnlijk niet meer geblust gaat worden. Dankzij decennialange feministische massage kan geweld tegen vrouwen niet langer worden afgedaan als een reeks persoonlijke incidenten, maar is het een majeure kwestie geworden die er niet meer ondergeschoffeld wordt. Het is genoeg geweest.

In samenwerking met De Groene Amsterdammer stelde Das Mag een feministische canon op van inspirerende boeken, van The Bell Jar van Sylvia Plath tot Bad Feminist van Roxane Gay, van Het perpetuum mobile van de liefde van Renate Dorrestein tot De gesluierde Eva van Nawal el Sadaawi. Schrijvers en essayisten als Basje Boer, Xandra Schutte, Miriam Rasch, Roos van Rijswijk, Bregje Hofstede en Clarice Gargard blazen feministische mustreads nieuw leven in.

Lees op Athenaeum.nl een boekverkopersbespreking door Harm Hendrik ten Napel.

Basje Boer is schrijver en filmjournalist. Van haar verschenen de verhalenbundel Kiestoon en de romans Bermuda en Nulversie [fragment].

Marja Pruis is criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. Ze schrijft romans en essays, van haar hand verschenen onder andere Oplossingen. Het leven, mijn handreiking [fragment], Genoeg nu over mij. Confessies van een ervaren schamer [fragment] en Zachte riten [fragment].

Roos van Rijswijk debuteerde in 2016 met de roman Onheilig [fragment], die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot Talent van het Jaar 2017. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids en Das Magazin.

Fleur Speet is literair recensent.

Toegang tot dit evenement is gratis, aanmelden verplicht.

pro-mbooks1 : athenaeum