Een avond met Éric Vuillard

20 september 2018
| |

Donderdag 20 september om 19:30 is Éric Vuillard, schrijver van het pas vertaalde De orde van de dag (L'ordre du jour, Prix Goncourt 2017) te gast in onze boekhandel op het Amsterdamse Spui. Hij wordt geïnterviewd door Margot Dijkgraaf over zijn nieuwste werk.

Aanmelden

20 februari 1933: op een winterse dag in Berlijn ontmoeten vierentwintig Duitse topfabrikanten en nazi-hoogwaardigheidsbekleders elkaar in het geheim in het gebouw van de Rijksdag. Het doel: financiële ondersteuning voor de opmars van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij en haar vreeswekkende leider. Deze ontmoeting zet de toon voor een nationale instemming die afgrijselijke gevolgen zal hebben.

12 maart 1938: de annexatie van Oostenrijk. De media vereeuwigen het beeld van een oppermachtig gemotoriseerd leger. Maar achter Goebbels’ imponerende propaganda ontvouwt zich een ander schouwspel: de tanks stranden massaal in de straten van Oostenrijk en doen de zorgvuldig georkestreerde mythe wankelen.

Het ware verhaal van de Anschluss – een opeenstapeling van kleine krachtmetingen, nerveuze telefoontjes en vulgaire bedreigingen – onthult een heel ander, minder glorieus beeld. De overwinning niet het resultaat van heroïsche vastberadenheid, maar van intimidatie en bluf. Éric Vuillard ontmantelt op overtuigende en ironische wijze de mythe van de glorieuze annexatie en schreef daarmee een spannende en intrigerende roman.

Lees op Athenaeum.nl een fragment uit De orde van de dag.

De voertaal van het evenement is Frans.

In samenwerking met Meulenhoff.

Delen op

20,95
MINDBOOKSATH : athenaeum