Een avond met Kamel Daoud

11 mei 2018
|

Op 11 mei om 19.30 uur is Kamel Daoud, schrijver van het pas verschenen Zabor te gast in onze boekhandel op het Amsterdamse Spui! Hij wordt geïnterviewd door Margot Dijkgraaf over Zabor en Moussa, of de dood van een Arabier

Aanmelden

Opgevoed door zijn alleenstaande tante en zwijgende opa, beleeft de jonge Algerijnse Zabor een zonderlinge jeugd aan de rand van het dorp, daar waar de woestijn begint. Hij slaapt overdag en dwaalt ’s nachts rond, terwijl hij zijn toevlucht zoekt tussen de enkele boeken die de stoffige bibliotheek rijk is en die hem zin aan zijn bestaan geven. Al jong ontdekt hij dat hij een gave bezit: zolang hij schrijft, houdt hij de dood op afstand van degene over wie hij schrijft. 

Daar waar Kamel Daouds debuut Moussa of de dood van een Arabier een antwoord vormt op De vreemdeling van Albert Camus, ontsnapt in Zabor de hoofdpersoon als een ware Scheherazade aan de leegte door zijn naasten te redden middels de kracht van het schrijven, de kracht van de verbeelding. Zabor is een fabel en duizelingwekkende bekentenis ineen, die de noodzaak van fictie toont en de vrijheid die taal creëert.

Kamel Daoud (1970, Algerije) is journalist en schrijver. Zijn artikelen worden wereldwijd gepubliceerd, onder andere in Libération, Le Monde en The New York Times. Zijn debuutroman Moussa of de dood van een Arabier won de Prix Goncourt du Premier Roman, waarmee hij internationale erkenning verwierf, maar waarmee eveneens een fatwa over hem werd uitgesproken. Zabor is zijn tweede roman. Lees op Athenaeum.nl onze recensie: 'Schrijven is de eerste rebellie'.

De voertaal van het evenement is Frans.

Wees welkom! U kunt zich aanmelden via [email protected]

In samenwerking met Ambo Anthos.

pro-mbooks1 : athenaeum