Leesclub Europese Literatuurprijs: Daniel Kehlmann, Tijl

11 april 2018
| | | | |

In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds organiseert Athenaeum Boekhandel een reeks leesclubs rond de longlist van de Europese Literatuurprijs, de enige Nederlandse prijs die zowel de schrijver als de vertaler van het boek bekroont. In aanwezigheid van de vertaler en onder leiding van Maartje Kroonen, hoofd van de afdeling bellettrie bij Athenaeum op het Spui, wordt een drietal boeken in aanloop tot de bekendmaking van de shortlist besproken. Woensdag 11 april, om 19.30, starten we de reeks met vertaler Josephine Rijnaarts en Daniel Kehlmanns Tijl.

Deelname aan een leesclub kost € 10,-, een passepartout voor drie avonden € 25,-, kaarten zijn via onze webwinkel te koop.

Dit is het hele programma:

  • Woensdag 11 april: Daniel Kehlmann, Tijl, vertaling Josephine Rijnaarts
  • Woensdag 9 mei: Guzel Jachina, Zulajka opent haar ogen, vertaling Arthur Langeveld
  • Woensdag 6 juni: Mike McCormack, Dag der zielen, vertaling Robbert-Jan Henkes

De leesclubs duren van 19.30 tot 21.00, zijn inclusief koffie, thee en wijn en vinden plaats in de boekhandel op het Spui.

Over Tijl

Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur, staat er alleen voor wanneer zijn vader, verdacht van duivelse magie, begin zeventiende eeuw door de kerk ter dood wordt veroordeeld. De jonge Tijl moet vluchten en trekt door een door godsdienstoorlogen geteisterd Europa, waar iedereen van huis en haard is verdreven. Zo ook Frederik van Bohemen, de 'Winterkoning', die na een koningschap van slechts één winter Praag moet verlaten en als balling zijn toevlucht zoekt in Den Haag. Tijl wordt zijn hofnar en kan het vooral goed vinden met zijn vrouw Liz - net als hij een rebelse geest met een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Tijl is een groots epos over de Dertigjarige Oorlog, een meesterwerk over een uit zijn voegen geraakte wereld. 

Lees op Athenaeum.nl een fragmentde recensie door Jerker Spits en een toelichting door de vertaler.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum