Leesclub Europese Literatuurprijs: Guzel Jachina, Zulajka opent haar ogen

09 mei 2018
| | | | |

In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds organiseert Athenaeum Boekhandel een reeks leesclubs rond de longlist van de Europese Literatuurprijs, de enige Nederlandse prijs die zowel de schrijver als de vertaler van het boek bekroont. In aanwezigheid van de vertaler en onder leiding van Maartje Kroonen, hoofd van de afdeling bellettrie bij Athenaeum op het Spui, wordt een drietal boeken in aanloop tot de bekendmaking van de shortlist besproken. Woensdag 9 mei vervolgen we de reeks met vertaler Arthur Langeveld en Guzel Jachina's Zulajka opent haar ogen.

Deelname aan een leesclub kost € 10,-, een passepartout voor drie avonden € 25,-, kaarten zijn via onze webwinkel te koop.

Dit is het hele programma:

  • Woensdag 11 april: Daniel Kehlmann, Tijl, vertaling Josephine Rijnaarts
  • Woensdag 9 mei: Guzel Jachina, Zulajka opent haar ogen, vertaling Arthur Langeveld
  • Woensdag 6 juni: Mike McCormack, Dag der zielen, vertaling Robbert-Jan Henkes

De leesclubs duren van 19.30 tot 21.00, zijn inclusief koffie, thee en wijn en vinden plaats in de boekhandel op het Spui.

Over Zulajka opent haar ogen

Het hartveroverende verhaal van een vrouw ten tijde van de deportatie van de koelakken door Stalin - een geschiedenis waarover officieel al meer dan tachtig jaar wordt gezwegen.

In 1930 wordt een Tataars dorp binnengevallen door de communisten. Ook de ongeletterde Zulajka wordt op transport gesteld naar Siberië, nadat haar man, die haar onderdrukte, is doodgeschoten. De erbarmelijke treinreis in de veewagon duurt een halfjaar, en uiteindelijk belanden de weinige overlevenden op een stuk taiga, waar ze zelf moeten zien te overleven.
Guzel Jachina geeft haar hoofdpersoon een heldere, authentieke stem en baseerde zich op het ware verhaal van haar grootmoeder.

N.B. Lees ook onze voorpublicatie uit Zulajka opent haar ogen en de toelichting die Arthur Langeveld over zijn vertaling van de roman voor Athenaeum.nl schreef.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum