Margot Dijkgraaf signeert Zij namen het woord

26 februari 2020
|

Margot Dijkgraafs nieuwe boek Zij namen het woord. Rebelse schrijfsters in de Franstalige letteren wordt woensdag 26 februari, vanaf 17.00 gepresenteerd bij SPUI25. Aansluitend, om ca. 18.00, signeert Dijkgraaf haar boek bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum en heffen we het glas op het boek. Kom ook!

Over Zij namen het woord

Ze schreven, ze spraken, ze gingen de barricaden op, ze doorbraken taboes, ze waren voor geen kleintje vervaard, ze verlegden grenzen. En ze bieden ook nu nog inspiratie - door hun boeken, hun karakter, hun daden of denkbeelden. De vrouwen die Margot Dijkgraaf in haar nieuwste boek de revue laat passeren zijn Franstalig. Ze heten George Sand of Françoise Sagan, Simone de Beauvoir of Lydie Salvayre, Madame de Staël of Maryse Condé. De een was grondlegger van de Europese literatuur, de ander vocht voor de positie van de vrouw als schrijfster, de volgende richtte haar pijlen op onrechtvaardigheid en ongelijkheid, weer een ander eiste voor de niet-westerse stem een plek op in de literatuur. Allemaal waren ze rebels, tegendraads, velen veroorzaakten in hun tijd een schandaal. Als deze portretten iets laten zien is het de kracht van deze uitzonderlijke vrouwen, van de 17de tot de 21ste eeuw. Schrijven is gevaarlijk – en hoe!

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus en auteur. Ze was directeur van het Centre Français du livre bij Maison Descartes en van academisch-cultureel Centrum SPUI25. Van haar hand verschenen onder meer: Franstalige literatuur van nu (2003), Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella Haasse (2014) [fragment] en Lezen in Frankrijk. Een literaire tour de France (2018).

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum