Paolo Cognetti over De acht bergen en De buitenjongen

14 september 2018
|

Vrijdag 14 september vanaf 19.30 uur interviewt Thomas Heerma van Voss writer in residence Paolo Cognetti bij Athenaeum Roeterseiland over De acht bergen en De buitenjongen.

N.B. De locatie van dit evenement is gewijzigd, het interview zal niet in onze winkel op het Spui maar in onze winkel aan de Roetersstraat plaatsvinden.

Aanmelden

Over De acht bergen

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op. Eerder besprak Maarten Asscher De acht bergen en lichtten vertalers Patty Krone en Yond Boeke hun vertaling van dit boek voor ons toe. Bovendien sprak Guus Bauer een laudatio uit bij de shortlistbekendmaking van de Europese Literatuurprijs 2018.

Over De buitenjongen

De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt. 
De buitenjongen is een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie, en vormt een logisch geheel met de bestseller De acht bergen. Eerder publiceerden we voor uit De buitenjongen.

Athenaeum organiseert dit evenement in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds.

Delen op

19,99
pro-mbooks1 : athenaeum