Presentatie Christina Morina, Die Erfindung des Marxismus

30 november 2017 tot 30 november 2017
| | | |

Historica Christina Morina schreef een boeiend verslag over de ontstaansgeschiedenis van het marxisme. Op 30 november, van 17.00-19.00, presenteert zij haar boek Die Erfindung des Marxismus in Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16. Het Duitsland Instituut en Athenaeum Boekhandel nodigen u van harte uit.

 

Marx en het marxisme zijn momenteel weer in trek. Veel tijdgenoten zijn ervan overtuigd dat 'Het Kapitaal‘ ook in onze huidige, kapitalistische en door de economische crisis aangetaste wereld een belangrijke rol speelt. Maar waar begint de fascinatie voor de stamvader van de moderne politieke linke stroming? In haar boek Die Erfindung des Marxismus over de oprichtergeneratie van het marxisme vertelt Christina Morina vanuit groepsbiografisch perspectief hoe de ideeën, theorieën en termen van Marx ooit in heel Europa de politieke voorstellingskracht van veel jonge mensen beïnvloedden.

Zij geloofden dat de sleutel tot het begrijpen van het verleden en tegelijkertijd het overwinnen van de toekomst alleen in de 'leer‘ van Marx lagen. De werken van de negen protagonisten uit het boek – waaronder Kautsky, Luxemburg, Lenin en Jaurès – behoren tot de klassiekers van het marxisme, maar over hun individuele, vaak spannende connectie met Marx wisten we tot voor kort nog verbazingwekkend weinig. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek, dat na jarenlang onderzoek in het archief van de IISG in Amsterdam tot stand is gekomen, presenteert de schrijfster, Christina Morina, haar werk. Daarnaast gaat zij in gesprek met de filosoof Maarten Doorman.

Na afloop is er een borrel. Toegang is gratis, wel graag aanmelden via aanmeldingen-dia@uva.nl.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum