Presentatie Gustaaf Peek, Verzet

29 november 2017
| |

Op 29 november om 17.00 uur is de presentatie van Gustaaf Peeks pamflet Verzet bij Athenaeum Boekhandel aan het Spui.

Gustaaf Peek (1975) debuteerde in 2006 met de roman Armin. Daarna volgden Dover, dat werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs, en Ik was Amerika, dat werd bekroond met de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs. Godin, held, waarvan meer dan 40.000 exemplaren werden verkocht, werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Over Verzet:

Een kind van de Koude Oorlog kent het communisme alleen als de repressieve ideologie van totalitaire staten met geheime diensten die bepaalden wat mensen moesten denken en moesten doen. Na de val van de Berlijnse Muur had ‘onze’ manier van leven, het kapitalisme, gewonnen. Die triomf heeft een tijdperk ingeluid van groeiende ongelijkheid, van regeringen die markt boven rechtstaat stellen en van burgers die steeds zelfdestructiever stemmen. Oude communistische spoken zijn ordinaire dictatoren onder laffe lakens gebleken – maar het onvermijdelijk lijkende kapitalisme ging even verhullend te werk, en weet zijn roofzuchtige aard nauwelijks meer te camoufleren. Tijd voor verzet!

In dit pamflet pleit Gustaaf Peek voor een van de nog altijd controversiële ideeën van Karl Marx: de rechtvaardige herverdeling van kennis, macht en inkomen. Het communisme heeft een nieuwe poging tegoed, een revolutie in de richting van een natuurlijker menselijk verbond en een betere wereld.

N.B. Lees alvast fragmenten uit eerder werk van Peek! Wij publiceerden voor uit Ik was Amerika en Godin, held. Lees ook onze recensie over Godin, held.

Delen op

9,50
12,99
pro-mbooks1 : athenaeum