Presentatie Ischa Meijer, Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan

14 februari 2020
| | | |

Uitgeverij De Arbeiderspers en Ronit Palache nodigen je van harte uit voor de presentatie, vrijdag 14 februari vanaf 17.00 bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum, van het Privédomeindeel Ischa Meijer, Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan. Jaap Cohen interviewt samenstelster Ronit Palache - en je bent van harte welkom.

Aanmelden

Over Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan

Het razende leven van Ischa Meijer (1943-1995) ging niet onopgemerkt voorbij. Daar zorgde hij zelf wel voor. In zijn werk streed hij tegen hypocrisie en onwaarachtigheid. Hij rekende genadeloos af met het verstikkende Joodse milieu waaruit hij voortkwam. Tegenover de geheimtaal die er in veel naoorlogse huizen gesproken werd, zette hij zijn eigen vocabulaire waarmee hij ‘de hele wereld te lijf ging om te demaskeren’. Zijn uitgangspunt: iedereen heeft iets te verbergen.

Ronit Palache toont aan de hand van Meijers geschreven werk hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over Joodse kwesties: als gevreesd theaterrecensent die in latere jaren zélf het podium beklom, als nietsontziend interviewer die anderen liet zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden, als dichter en schrijver en als columnist, via zijn personage De Dikke Man.

Lees op Athenaeum.nl een fragment.

Ronit Palache (1984) schreef voor Elsevier, was werkzaam in de literaire wereld en publiceerde Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu (2016). Tegenwoordig werkt ze als freelancejournalist voor onder andere Op1, Algemeen Dagblad en Vrij Nederland.

Ischa Meijer (1943-1995), liet een indrukwekkend journalistiek en literair werk na. Hij publiceerde onder meer Brief aan mijn moeder, De Handzame Ischa Meijer, Interviewen voor beginners en De Dikke Man. Hij wordt gezien als een van de beste interviewers die Nederland gekend heeft.

Jaap Cohen (1980) is historicus en schrijver. Hij verbindt graag de actualiteit aan de geschiedenis (en andersom) en publiceert daarover in uiteenlopende boeken, kranten en tijdschriften. In 2015 promoveerde hij cum laude op De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis (Querido). Momenteel werkt hij aan een biografie van Theo van Gogh.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum