Presentatie Joan Veldkamp, Vrijhaven Shanghai

08 september 2017
|

Uitgeverij Balans en Athenaeum Boekhandel nodigen u van harte uit voor de presentatie van Vrijhaven Shanghai. Hoe duizenden vluchtelingen in China aan de Holocaust ontkwamen van Joan Veldkamp, op vrijdag 8 september om 17.00 uur bij Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16 in Amsterdam.

Shanghai, eind jaren dertig. In de nachtclubs van ‘het Parijs van het Oosten’ wordt er lustig op los gefeest. Onder invloed van de Fransen, de Britten en de Amerikanen is de stad uitgegroeid tot een vrijhaven waar zowel welgestelde kosmopolieten als armzalige verschoppelingen hun geluk komen beproeven. Terwijl Hitler in Europa aan zijn onstuitbare opmars bezig is, wanen de rijke westerlingen in Shanghai zich onkwetsbaar, totdat Japan zich in de strijd mengt en de eerste ‘verdorven blanke kolonialisten’ in gevangenkampen verdwijnen. Dat lot treft ook de Nederlandse familie Hennus.

Intussen is er dankzij de inspanningen van een kleine groep mensen een vluchtroute voor Joden in het leven geroepen tussen Europa en Shanghai. Het voor velen onbekende verhaal van de joden die in China aan de holocaust ontkwamen, wordt door journalist en Azië-kenner Joan Veldkamp op meesterlijk wijze opgetekend in Vrijhaven Shanghai. Aan de hand van de verhalen van Guenter Cohn en Peter Engler - twee jongens die ondanks alle armoede en dreiging een onvergetelijke jeugd beleven in de nauwe steegjes van Shanghai en een vriendschap vormen voor het leven – worden wereldgeschiedenis en persoonlijke geschiedenis met elkaar verbonden.

We hopen van harte u te begroeten op 8 september, het eerste exemplaar zal dan overhandigd worden aan de familie Hennus. Gezien de beperkte ruimte in de boekhandel vragen we u uw aanwezigheid door te geven via rsvp@uitgeverijbalans.nl.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum