Presentatie Luk van Haute, Japan. Schetsen uit het leven

13 juni 2019
| | | |

Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum en Uitgeverij Lannoo nodigen je van harte uit op de presentatie van Luk van Hautes boek Japan. Schetsen uit het leven, donderdag 13 juni vanaf 19.30, met een welkomstwoord door Caroline Reeders, een inleiding door Annelies Verbeke, een interview door Helen Westerik met de auteur, een borrel en signeersessie.

Graag horen wij vóór vrijdag 7 juni of je aanwezig kan zijn.

Over Japan

Japan is 'in'. Om de haverklap berichten de kranten over een recordaantal bezoekers aan het land. De populariteit van de Japanse keuken groeit, evenals die van manga, animatie en andere uitingen van 'Cool Japan'. De berichtgeving over Japan is echter sporadisch en vluchtig, voornamelijk beperkt tot generieke reportages over 'dé Japanners'. Japanoloog en Murakami-vertaler Luk Van Haute wil met zijn boek clichés ontkrachten en brengt in een heel persoonlijke en verhalende stijl een genuanceerd portret van Japan.

Weg van de veralgemeningen en voorbij de clichés schetst japanoloog Luk Van Haute een beeld van de Japanse samenleving, die veel diverser is dan sommigen willen doen geloven. Aan de hand van ruim dertig jaar persoonlijke ontmoetingen, ervaringen en belevenissen laat hij zijn licht schijnen over hoe Japanners omgaan met buitenlanders, met de buurlanden, met minderheden, met het oorlogsverleden, met de rol van de keizer en met uitstekende spijkers. Heen en terug in de tijd neemt Van Haute ons mee van het barre noorden naar het tropische zuiden, van de metropool naar de gebieden getroffen door aardbevingen en tsunami's, van de universiteit naar de legerbasis, van de subculturen naar de sumoring, van de daklozen naar de superrijken.

Luk Van Haute woonde van 1986 tot 1992 in Japan, waar hij onder meer Japanse literatuur studeerde aan de Universiteit van Tokio en actief was in de filmindustrie. Sindsdien verbleef hij er vrijwel jaarlijks enkele weken of maanden. Hij is vertaler van het werk van Haruki Murakami en heel wat andere Japanse auteurs, en werd bekroond voor zijn bloemlezing Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen. Hij is auteur van tal van artikelen over de Japanse samenleving voor diverse kranten en tijdschriften in Nederland en Vlaanderen.

(Foto: Verbeke & Van Haute)

Lees op Athenaeum.nl een Van Hautes 'Woord vooraf' bij Japan en, van eerder, zijn vertalerstoelichting bij De kat door Takashi Hiraide.

Annelies Verbeke debuteerde in 2003 met Slaap! en schreef sindsdien meer romans, verhalenbundels, theaterteksten (o.a. Daar gaan we weer (White male privilege) (2018)), filmscenario's en moeilijk te definiëren subgenres. Haar werk verschijnt in 22 talen. Met haar roman Dertig dagen (2015) [fragment | onze recensie] won ze onder andere de F. Bordewijkprijs. Haar verhalenbundel Halleluja (2017) [onze recensie] stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs en won de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van het jaar. 

Ook zit ze in de redactie van literair tijdschrift Terras.

Helen Westerik is filmhistorica, auteur & boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel.

Delen op

24,99
12,99
pro-mbooks1 : athenaeum