Presentatie Tom Buijtendorp, Het jaar 117

28 september 2017
|

28 september, vanaf 17.00 wordt Tom Buijtendorps boek Het jaar 117 gepresenteerd bij Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Jack van der Hoek (gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Duurzaamheid, Bestuur en Cultuur).

Aanmelden

In Het jaar 117 beschrijft Tom Buijtendorp wat er 1900 jaar geleden in de Lage Landen gebeurde.

Dat jaar volgde Hadrianus keizer Trajanus op en gooide hij het roer drastisch om. Het Romeinse Rijk dreigde te imploderen omdat het te groot was geworden door de expansiestrategie van Trajanus. Hadrianus sloeg een nieuwe weg in van consolidatie, die de basis legde voor een Romeinse Gouden Eeuw. Beide keizers waren op belangrijke momenten in de strategisch gelegen Lage Landen, waar de ontwikkelingen die breuk van 117 fraai illustreren.

Buijtendorp reconstrueert in detail de bezoeken die Trajanus en Hadrianus aan onze streken brachten en plaatst ze in de context van dit jaar, dat cruciaal zou blijken in de geschiedenis van het Romeinse Rijk. De auteur neemt de lezer mee langs de vele nog voor het publiek toegankelijke sporen zoals de Romeinse megatempel onder een kerk in Elst en het stratenpatroon van Forum Hadriani, de door Hadrianus gestichte stad bij Den Haag. Bijzonder zijn de zeventiende-eeuwse afdrukken van de Zuil van Trajanus in Leiden, die beter bewaard blijken dan het origineel, als een herontdekt Romeins fotorolletje.

Delen op

24,50
pro-mbooks1 : athenaeum