Presentatie tweemaal Terloops: Yolanda Entius, Ogentroost, en Sander Kollaard, Lentehonger

06 juli 2022
| | |

Woensdag 6 juli om 18.00 vieren we bij Athenaeum Boekhandel Spui twee nieuwe delen in de wandelreeks Terloops van Van Oorschot: Ogentroost van Yolanda Entius en Lentehonger van Sander Kollaard. Wees erbij!

Toegang is gratis, aanmelding is fijn, via [email protected].

Over Ogentroost

Sterk en vrij voelt Yolanda Entius zich als ze met de tent op haar rug door de bergen loopt. Haar rugzak is gevuld met alleen het essentiële; de inhoud wordt gedicteerd door een looplijst die na jarenlange wandelervaring in steen is gebeiteld. Ook de wandelkaart biedt houvast tijdens haar tocht in de Frans-Italiaanse Alpen: waar haar trouwe tent, De Slak, kan worden opgezet, waar water te vinden is, welke route ze moet volgen. Het staat allemaal op papier.Maar Entius heeft niet alles onder controle. Haar geliefde F. bijvoorbeeld, die zich tijdens hun wandeling volledig aan haar regie onttrekt, en tranen, het weer, herinneringen, ontroering en de dood. In een verslavend relaas denkt Entius na over alleen en samen zijn, controledwang en -verlies, de binnen- en buitenwereld, en over wat de ogen troost biedt.Yolanda Entius (1961) studeerde geschiedenis en werkte jarenlang als actrice en regisseur. Ze debuteerde in 2005 met de roman Rakelings, die werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs. In 2017 verscheen Entius’ eerste boek bij Van Oorschot: Abdoel en Akil. De roman stond op de longlist van zowel de Libris als de ECI Literatuurprijs. Hierna volgden de romans Het verhaal van Benito Benin en dat van Fanny en Niet ik, beide zeer lovend ontvangen.

Lees op onze site een fragment uit Abdoel en Akil en Daan Stoffelsens bespreking van dat boek. Ook uit Niet ik publiceerden we voor.

Over Lentehonger

Al zolang Sander Kollaard in Zweden woont, vertelt hij vrienden in Nederland over de glorieuze Zweedse lente, over de ongelooflijke frisheid ervan, het licht, de kleur, en koestert hij het verlangen erover te schrijven. Bijna elk jaar begint hij aantekeningen te maken, eerst vlijtig, dag na dag, maar allengs minder, totdat de inspanning verdampt in de dingen die altijd urgenter lijken. Maar afgelopen jaar was hij vastbesloten: dit keer bewandelt en beschrijft hij de Zweedse lente.Tijdens zijn wandelingen stuit hij op schreeuwleeuweriken, onhandige fazanten, iets vinkerigs, iets spechterigs, en een duizelingwekkende hoeveelheid planten in bloei. Te midden van zo veel leven denkt Kollaard na over de dood, omhelsd door zo veel lichtheid schrijft hij over somberte, en chagrijnig door een sneeuwbui in april legt hij uit hoe je de natuur een zetje kunt geven – want ze komt niet vanzelf, die lente.Sander Kollaard (1961) is geboren in Amstelveen. Sinds 2006 woont en werkt hij in Zweden. Zijn debuut, de verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde (2012), werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2014. In 2015 volgde zijn eerste roman, Stadium IV. In 2018 volgde de verhalenbundel Levensberichten en in 2019 de roman Uit het leven van een hond, waarmee hij de Libris Literatuur Prijs won. Vorig jaar publiceerde hij De kleuren van Anna.

Lees op onze site Daan Stoffelsens bespreking van De kleuren van Anna en een fragment. Lees ook Stoffelsens stuk over Kollaards oeuvre, aan de hand van De laatste dag van de koning. We publiceerden eerder voor uit Uit het leven van een hond, en uit Stadium IV.

Delen op

13,50
13,50
13,50
13,50
13,50
13,50
13,50
13,50
13,50
pro-mbooks1 : athenaeum