Roxane van Iperen signeert

29 mei 2021
|

Op de eerste dag van de Boekenweek, 29 mei vanaf 16.00, komt Boekenweek-essayist Roxane van Iperen haar essay, De genocidefax, en haar andere boeken signeren. Kom langs!

 

Over De genocidefax

Rwanda, januari 1994. Het is voor Roméo Dallaire, generaal van de VN Vredesmissie ter plaatse, glashelder dat als de VN de komende 36 uur niet ingrijpt, de animositeit tussen de Hutu’s en de Tutsi’s zal ontaarden in een ongekend bloedbad. Wanhopig probeert hij de rest van de wereld hiervan te overtuigen, maar die weigert verantwoordelijkheid te nemen.

Het vergt een haast bovenmenselijke moed om je binnen eigen kring uit te spreken tegen onrecht. Bijna niemand doet het, omdat loyaliteit en de drang naar verbondenheid vaak sterker blijken. In De genocidefax vertelt Van Iperen op adembenemende wijze het relaas van een man die machteloos moet toezien hoe een van de wreedste conflicten van de 20e eeuw zich voor zijn ogen ontvouwt. Daarbij houdt ze niet alleen zichzelf een spiegel voor, maar ook de lezer.

Meer over Roxane van Iperen? Lees Joni Zwarts toelichting bij haar vertaling van 't Hooge Nest, en een fragment uit dat boek.

pro-mbooks1 : athenaeum