Boekpresentatie 'Dát is nu handel, meisjelief!' van Vera Funke

10 juni 2017
|

Vera Funke en Athenaeum Boekhandel Haarlem nodigen u van harte uit om zaterdag 10 juni aanwezig te zijn bij de feestelijke presentatie van:'Dát is nu handel, meisjelief!' Verlovingsbrieven van de Amsterdamse boekhandelaar en uitgever George Lodewijk Funke (1836-1885)

Op zaterdag 10 juni gaat Frans Smits, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad, in gesprek met Vera Funke. Het eerste exemplaar van 'Dát is nu handel, meisjelief!' zal worden overhandigd aan Maarten Asscher, directeur van Athenaeum Boekhandel en voormalig uitgever van J.M. Meulenhoff.  

De presentatie begint om 16.00 uur en vindt plaats bij Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Wij stellen het op prijs wanneer u de auteur laat weten of u aanwezig zult zijn (dit kan via veravictoria6@gmail.com en op 0645778744).

George Lodewijk Funke (1836-1885) start in januari 1863 in Amsterdam een boekhandel en uitgeverij. Hij is dan verloofd met de Haarlemse Marie de Koning. Tot hun trouwen schrijven zij elkaar wekelijks een brief. Funkes bewaard gebleven brieven lezen als een ‘kroniek’. Zijn beschrijvingen van het dagelijks leven, zijn baantjes en sociale netwerk worden door Vera Funke in een bredere historische context gezet. Zo geeft zij via haar hoofdpersoon een beeld van het opbloeiende Amsterdam. 

De tweede helft van het boek bevat een uitgave van de brieven. We lezen mee met de ‘jongeman van zaken’, die mijmert over een gelukkig toekomst met Marie en vol vuur schrijft over het boekenvak. Uiteindelijk werd Funke een succesvol uitgever van onder andere Multatuli en Busken Huet. Hij is vooral bekend als oprichter van Het nieuws van den Dag, een goedkoop dagblad dat lang de grootste krant van Nederland was.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum