Presentatie Piet de Rooy, Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland

03 maart 2018

'De echte veranderingen in het Nederlandse onderwijs’, aldus Piet de Rooy, ‘zijn vanuit de praktijk tot stand gekomen en niet van bovenaf opgelegd.’ De Rooy, emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis, presenteert op zaterdag 3 maart om 17.00 uur zijn nieuwe boek bij Athenaeum Boekhandel Haarlem.

Wat is het toch met het onderwijs in Nederland? De ene onderwijsvernieuwing is nog niet in gang gezet of de volgende komt er al aan. Het lijkt nooit goed genoeg te zijn. In Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland onderzoekt Piet de Rooy op eigenzinnige wijze waar deze hooggespannen verwachtingen vandaan komen.

De Rooy gaat terug naar het vroegste stadium van het onderwijs. Van daaruit laat hij zijn licht schijnen over de vele goede bedoelingen, de talloze misvattingen en de harde belangen die het onderwijs in Nederland tot een veelkoppig monster hebben gemaakt. De vader van Piet de Rooy – een leven lang werkzaam in het onderwijs -  komt ook in het boek aan bod. Zelf studeerde De Rooy (1944) historische pedagogiek en was hij hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft talrijke publicaties op zijn naam, waaronder De Nederlandse Darwin en Ons stipje op de waereldkaart, dat werd verkozen tot het beste politieke boek van 2014. Op Athenaeum.nl staan fragmenten uit De Nederlandse Darwin en Ons stipje op de waereldkaart - en natuurlijk uit Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland.

Op zaterdagmiddag 3 maart wordt Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland feestelijk ten doop gehouden bij Athenaeum Boekhandel Haarlem. Het officiële gedeelte begint om 17.00 uur, de inloop is vanaf 16.30 uur, maar de winkel is uiteraard al de gehele dag open. 

 

pro-mbooks1 : athenaeum