Independent Bookstore Day in Haarlem met In de Knipscheer

14 april 2018 tot 14 april 2018
| | | | | | |

Twee Haarlemse Independents vieren samen Bookstore Day; In de Knipscheer auteurs bij Athenaeum Boekhandel Haarlem op zaterdag 14 april.

Zaterdag 14 april 2018 is uitgeroepen tot Independent Bookstore Day. Voor de tweede maal gonst het in Nederlandse boekhandels van de acties en optredens. Zo’n tweehonderd winkels doen mee, waaronder natuurlijk ook Athenaeum Boekhandel.

Onze Haarlemse vestiging aan de Gedempte Oude Gracht benaderde uitgever Franc Knipscheer en stelde samen met hem een programma samen. In de Knipscheer is een onafhankelijke, zelfstandige literaire uitgeverij – de ideale partner om Bookstore Day mee te vieren!

 

De winkel is zaterdag als gebruikelijk geopend van 09.00 – 18.00 uur. Vanaf 11.00 uur treedt een zestal auteurs op. In wisselende samenstelling presenteren zij zich in optredens van ongeveer 20 minuten. Elk van hen opent een programmaonderdeel. De optredens zijn gratis toegankelijk. Hieronder vindt u meer informatie over de auteurs en hun werk.

11.00 uur – Inge Nicole

12.00 uur – Hein van der Hoeven

13.00 uur – Ilona Verhoeven

14.00 uur – Arjen van Meijgaard

15.00 uur – Els Launspach

16.00 uur – Etchica Voorn

Van Inge Nicole verscheen eind vorig jaar de roman De blauwdruk van Capgras. Het is het intrigerende verhaal van Juliet, succesvol beeldend kunstenaar, wier moeder aan het syndroom van Capgras lijdt. Is het mogelijk om jezelf vorm te geven? Juliet meent van wel, maar dan verschijnt haar zus ten tonele en slaat de twijfel toe.

Hein van der Hoeven is de auteur van Jongen met rood vest, dat zich afspeelt in Haarlem rond 2005. Het echtpaar Bob en Heleen Prager, in de zestig, krijgt bezoek van advocaat Marc Bronstein, die vermoedt dat het meesterwerk ‘Jongen met rood vest’ van Frans Hals, in 1946 door het Rijksmuseum verworven, roofkunst is. Het schilderij van Hals dat het onderwerp is van de roman, bestaat in werkelijkheid niet en meeste personen uit het verhaal komen voort uit de fantasie van de schrijver. Toch zal de lezer elementen aantreffen die hem, de geschiedenis van de kunst in Nederland kennende, niet onbekend zullen voorkomen. 

Ilona Verhoeven vertelt over Fiets onder de waterspiegel, een verzameling schetsen, verhalen en foto’s waarin zij de werkelijkheid op aanstekelijke wijze beschouwt. Parallel aan haar momentopnamen brengt ze schrijvend een ode aan de verbeelding.

Arjen van Meijgaard debuteerde met We hebben alles bij ons in de Extazereeks van het literair tijdschrift Extaze, uitgegeven door Uitgeverij In de Knipscheer. Van Meijgaard belicht de fragiele relatie tussen Victor en zijn vader, die op scherp komt te staan tijdens een driedaagse autorit naar Portugal. Langzaam wordt duidelijk dat ze meer op elkaar lijken dan Victor had gehoopt. 

Els Launspach leest voor uit Maîtresse van Oranje, een intrigerende roman over een cruciaal moment in de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis. Zij publiceerde eerder de historische roman Messire over Richard III van Shakespeare, en de hedendaagse roman Jonker waarin de 'politionele acties' in voormalig Nederlands-Indië decennia later leiden tot een familieconflict. 

Dubbelbloed is het autobiografische verhaal van ondernemer, blogger en schrijver Etchica Voorn. In haar boek beschrijft zij vanuit haar bi-raciale achtergrond haar zoektocht naar de eigen identiteit. 

 

 

 

MINDBOOKSATH : athenaeum