Interview met Rindert Kromhout over Een Mann

23 november 2016
| | | | |

Woensdag 23 november, vanaf 19.30 bij de Athenaeum Boekhandel te Haarlem, interviewt Margreet den Buurman Rindert Kromhout over zijn nieuwe boek Een Mann.

Entree: € 5,-. Aanmelden: 023 5318755 of haarlem@athenaeum.nl.

Kinderboekenschrijver Rindert Kromhout schreef een gevoelig portret van een beroemde schrijver en zijn familie.  ‘Iemand zoals jij, Klaus, zal nooit in de schaduw van een ander staan.’ Klaus Mann, negentien jaar oud, denkt daar zelf behoorlijk anders over. Dat zijn prille schrijverschap voorlopig in de schaduw staat van zijn beroemde vader Thomas Mann, is tot daar aan toe. Maar waarom wijst Thomas hem als zoon, als mens af? Wat doet Klaus verkeerd? Een gesprek met zijn vader durft hij niet aan. Hij besluit hem een brief te schrijven, een openhartige, eerlijke, confronterende brief. De brief groeit uit tot een aangrijpende roman over een welgestelde familie van schrijvers en toneelspelers in het onrustige München in het begin van de twintigste eeuw.

De biograaf van Thomas Mann, Margreet den Buurman, gaat deze avond in gesprek met Rindert Kromhout over zijn fascinatie voor de familie Mann, over zijn boek en over de verhouding tussen vaders en zoons.

Rindert Kromhout (1958) schrijft boeken voor alle leeftijden. Voor de heel jonge lezers zijn er de boeken over Kleine Ezel (met Annemarie van Haeringen), voor en over kleuters gaan zijn voorleesboeken over Meester Max en de Minimonsters, hij schrijft boeken voor kinderen die net kunnen lezen, onder meer in de serie Geheim en voor tien plus schreef hij samen met Eric Smaling de nonfictieboeken De prijs van poep, Volle buiken en Gooi maar weg!. In 2010 schreef hij het succesboek Soldaten huilen niet, waarmee hij in 2011 de Thea Beckmanprijs won. Dit boek was het eerste deel van de Charleston-trilogie, die Kromhout in de periode 2010-2014 over de Bloomsbury-groep rond Vanessa Bell en Virginia Woolf schreef.

Margreet den Buurman (Den Haag, 1953), is literatuurwetenschapper, auteur en vertaler. In 2009 begon zij met een studie over de Manns en daar is ze niet meer mee opgehouden: in 2010 verscheen haar publieksbiografie over Thomas Mann gevolgd door een biografie over zijn broer en collega-schrijver Heinrich Mann. Over Erika en Klaus Mann verscheen een monografie in 2013. Op stapel staat een boek over de Pringsheims, de schoonfamilie van Thomas Mann.

MINDBOOKSATH : athenaeum