Jolande Withuis over 'Raadselvader'

20 april 2018
| | | | |

Op vrijdagavond 20 april is Jolande Withuis te gast in een speciale editie van 'Literatuur aan de Gracht'. Joni Zwart gaat bij Athenaeum Boekhandel Haarlem met Withuis in gesprek over 'Raadselvader'.

Kaarten voor deze avond zijn binnenkort te verkrijgen, reserveren kan nu al via haarlem@athenaeum.nl.

 

De bekende schaakjournalist Berry Withuis (1920-2009) werd grootgebracht in een gereformeerd gezin. Als twaalfjarige raakte hij zijn geloof in God kwijt. Later werd hij communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Zijn dochter Jolande (1949) groeide op met haar vaders politieke overtuiging, maar ontwikkelde zich als volwassene tot een vermaard critica van het communisme. Die breuk met haar afkomst opende voor Withuis de weg naar het schrijverschap en de wetenschap, maar leidde tegelijkertijd tot een verwijdering tussen haar en haar vader. Na zijn dood kon ze zich er niet bij neerleggen dat de man die zij als kind had vereerd, zich als persoon nauwelijks had laten kennen. Met behulp van onder meer zijn bvd-dossier reconstrueert ze in Raadselvader zijn levensgeschiedenis.

Withuis’ scherpe en ontroerende ontleding van de verhouding tot haar vader weerspiegelt onze recente wereldgeschiedenis en biedt de lezer een blik van binnenuit op de Koude Oorlog: ‘Ik was vijf en wist: wij zijn de vijand.’

Lees hier onze recensie door Joop Hopster.

 

Delen op

39,99
19,90
MINDBOOKSATH : athenaeum