Lezing Nop Maas over het oorlogsdagboek van Hanny Michaelis

07 december 2016
| | |

In de nalatenschap van de dichteres Hanny Michaelis (1922–2007) werd een groot aantal schriften aangetroffen waarin ze gedurende enkele periodes van haar leven een dagboek had bijgehouden. In Lenteloos voorjaar, het eerste deel van haar oorlogsdagboek, kan men Hanny Michaelis volgen vanaf haar zeventiende jaar. Ze deed in deze eerste schriften verslag van haar verliefdheden, gymnasiumcarrière, betrekking als dienstmeisje en onderduikbestaan. Bovendien was er vanaf de eerste dag de dreiging van de aanstaande oorlog.

Toegang tot de lezing bedraagt 5 euro, graag aanmelden via 023 5318755 of haarlem@athenaeum.nl

 

N.B. Wij publiceerden voor uit Lenteloos voorjaar.

Hanny Michaelis (1922–2007) werd geboren in Amsterdam. In 1942 moest Michaelis onderduiken en in 1943 deporteerden de Duitsers haar ouders. Ze zagen elkaar niet meer terug; haar ouders werden omgebracht in Sobibor. Kort na de bevrijding keerde ze terug naar Amsterdam. Michaelis trouwde met Gerard Reve en ze bleven tien jaar bij elkaar. In 1949 debuteerde ze met Klein voorspel. Deze gedichten werden samen met die uit haar latere bundels opgenomen in haar Verzamelde gedichten. In het najaar van 2002 liet ze haar jeugdherinneringen als Verst verleden optekenen door Nop Maas. Hanny Michaelis ontving voor haar poëzie de Jan Campertprijs, de Sjoerd Leikerprijs en de Anna Bijns Prijs. In 2017 zal deel twee van Michaelis' oorlogsdagboek, De wereld waar ik buiten sta, verschijnen. Dit deel beslaat de jaren 1942 tot 1945.

Nop Maas (1949) was editeur van de brievenbundels van Gerard Reve en bezorger van diens Verzameld werk. Hij bezorgde onder meer de briefwisselingen tussen Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Geert van Oorschot en, samen met Maaike Meijer, de briefwisseling tussen M. Vasalis en Geert van Oorschot. In 2009 verscheen het eerste deel van Maas' biografie van Gerard Reve, Kroniek van een schuldig leven, begin 2010 het tweede deel.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum