Literatuur aan de Gracht in de Poëzieweek

26 januari 2018
| |

Boekenborrel Literatuur aan de Gracht staat op vrijdag 26 januari in het teken van poëzie. Onder de dichters die komen optreden en vertellen, is ook VSB-genomineerde Joost Baars. Hij schreef ons: ‘ik wil graag komen. Pal na de uitreiking van de VSB, dus het wordt ofwel een feestje, ofwel balsem voor de ziel (wat ook een soort van feestje is).’

Kortom: wij gaan er weer een feestje van maken! Vanaf 16.30 uur staan bier, wijn en frisdrank koud en van 17.00 tot 18.00 uur gaat onze programmeur Joni Zwart niet alleen in gesprek met Joost Baars, maar ook met Demi Baltus en Kira Wuck. Entree en borrel zijn gratis, voor wie reserveert via haarlem@athenaeum.nl. Tijdig reserveren wordt aangeraden wegens beperkte ruimte en grote belangstelling.

Joost Baars (1975) is dichter, essayist en al twintig jaar boekverkoper. Hij was betrokken bij het Amsterdamse poëzietheater Perdu, bij het literatuurfestival Read My World, schrijft over poëzie voor Awater en Poëziekrant en publiceerde vertalingen van Dorothea Lasky, Morani Kornberg-Weiss en Gerard Manley Hopkins. Af en toe treedt hij op met het wereldvermaarde improvisatieduo Boi Akih.

In 2017 verscheen bij Uitgeverij Van Oorschot de bundel Binnenplaats, waarmee Joost is genomineerd voor reeds genoemde VSB-Poëzieprijs. De jury schreef: ‘Een sterk gecomponeerd en overtuigend geheel, dat tegelijkertijd veelstemmig is […] Joost Baars tast in het duister, en haalt daar gedichten vandaan met een onmiskenbaar meesterschap en een duizelingwekkende diepte.’

Demi Baltus (1998) houdt van avondwandelingen, heeft een hekel aan inparkeren en zal nooit een gedicht van papier aflezen. Raak en ritmisch verwoordt zij wat wordt gedacht, maar niet gezegd. En dat brengt haar nog eens ergens. Zo beklom ze de afgelopen twee jaar verschillende literaire podia, leerde slammen van de groten en ging met de Poëziebus op tour door Nederland en België.

Demi Baltus won in 2017 de aanmoedigingsprijs voor jong talent bij De Olifant - de kunst- en cultuurprijs van het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant. Beide kranten publiceren tweewekelijks een gesproken gedicht van Demi op hun website. Demi studeert Creative Writing aan ArtEz in Arnhem. Haar in eigen beheer gepubliceerde debuut Uitgedokterd is inmiddels uitverkocht.

Kira Wuck (1978) is dochter van een Finse moeder en een Indonesische vader. Ze groeide op in Amsterdam, maar voelt zich thuis bij het absurdisme en de melancholie uit de noordelijke landen. Ze studeerde aan de Hogeschool Utrecht en aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Met haar overrompelende optredens won ze het NK Poetry Slam en de jaarfinale van Festina Lente.

Haar poëziedebuut Finse meisjes verscheen in 2012 en is niet onopgemerkt gebleven bij de jury's voor de literaire prijzen. Zo heeft Wuck de C.W. van der Hoogtprijs 2013 gewonnen en was ze genomineerd voor de C.Buddingh'prijs 2013 en de Jo Peters PoëziePrijs. In 2016 verscheen haar verhalendebuut Noodlanding. Deze maand verschijnt haar tweede poëziebundel De zee heeft honger bij Uitgeverij Podium.

Delen op

16,99
15,50
17,50
MINDBOOKSATH : athenaeum