Literatuur aan de Gracht: korte verhalen

23 februari 2018
| | | |

Op vrijdagmiddag 23 februari staat ‘Literatuur aan de Gracht’ bij Athenaeum Haarlem geheel in het teken van het korte verhaal. Te gast zijn Vonne van der Meer en Joubert Pignon, beiden op de shortlist voor de J.M.A. Biesheuvelprijs 2018, en redacteur Merijn Hollestelle van Uitgeverij Podium.

Het programma is gratis toegankelijk, en begint om 17.00 uur. Tijdig reserveren (via haarlem@athenaeum.nl) wordt aangeraden wegens beperkte ruimte en grote belangstelling.

Landelijk wordt er vanaf woensdag 14 februari aandacht gevraagd voor het korte verhaal, een genre dat onder schrijvers een heilige status geniet, doch lange tijd weinig weerklank vond bij Nederlandse uitgevers en lezers. Gelukkig wordt het korte verhaal inmiddels ook in de lage landen door een steeds groter publiek omarmd. Athenaeum Boekhandel Haarlem doet mee aan de ‘week van het korte verhaal’, verlengt deze zelfs enige dagen, door er een programma aan te wijden. Vonne van der Meer en Joubert Pignon dragen voor en gaan in gesprek met Joni Zwart over het genre in het algemeen en hun eigen werk in het bijzonder. Zowel Van der Meer als de Haarlemse auteur Pignon maken kans op de prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel van 2017. De winnaar van deze J.M.A. Biesheuvelprijs wordt op 21 februari bekend gemaakt.

Vonne van der Meer (1952) debuteerde in 1985 met de verhalenbundel Het limonadegevoel en andere verhalen, onderscheiden met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Sindsdien bouwde ze een imposant oeuvre op van romans, novellen en verhalen, waarin de mens in al zijn luister en lelijkheid, zijn streven en falen diepgaand wordt onderzocht. In 1999 werd Van der Meer bij het grote publiek bekend met de roman-in-verhalen Eilandgasten. Veel van haar boeken zijn vertaald, o.a. in het Duits en Frans. In haar meest recente bundel, Brood, zout, wijn wordt de rode draad gevormd door het wennen aan een nieuw huis en afscheid van het oude leven. Lees een fragment op Athenaeum.nl.

Joubert Pignon (1978) debuteerde in 2012 met de roman-in-korte-verhalen Er gebeurde o.a. niets, genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. In 2015 verscheen de verhalenbundel Huil maar, ik wens je uitstel toe. Pignon schrijft regelmatig voor o.a. Nieuwe Revu, HP/De Tijd, De Revisor, De Titaan en Das Magazin en is een graag geziene gast op voorleespodia als Lowlands, Crossing Border en de Boekennacht. Op vrijdag 23 februari draagt Joubert Pignon voor uit zijn nieuwste bundel, het eigenzinnige, tragikomische en semi-autobiografische Mooie lieve schat. Lees een fragment op Athenaeum.nl.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum