Teylers ontmoet hersenkenners

21 oktober 2015 tot 27 september 2015

Zondag 20 september om 14.00 uur is er een nieuwe Teylers Ontmoet in de historische Gehoorzaal van het Teylers Museum. Sandra van Aalderen-Smeets, Martijn Veltkamp en Iris Sommer zijn te gast en spreken over hun boeken. In samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem organiseert het Teylers Museum deze maandelijkse gesprekken. Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken, interviewt de schrijvers. Kaarten kunt u bestellen bij Athenaeum Haarlem (Gedempte Oude Gracht 70) en online bij het Teylers Museum.

Sandra van Aalderen-Smeets over Kijken in het brein

De meesten mensen hebben wel eens hersenen gezien. Maar ze blijven abstract, die grijze gekronkelde structuren. Hoe werken ze? Wat gebeurt er als je denkt, geëmotioneerd raakt of blij bent? Neurowetenschappers Meike Grol, Nienke van Atteveldt en Sandra van Aalderen-Smeets hebben de verschillende onderzoekstechnieken waarmee je hersenactiviteit zichtbaar kan maken overzichtelijk en helder opgeschreven. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen, welke richting gaat het hersenonderzoek op? Maar ook: wat kan kunnen we (nog) niet, en wat is nu nog neuroscience-fiction? Een van de auteurs, Sandra van Aalderen-Smeets, komt erover vertellen.

Martijn Veltkamp, De onbekende motor

Uiteraard beginnen sportprestaties met trainen van spieren, lenigheid en techniek. Maar je kunt met je hersenen ook je sportprestaties beïnvloeden. In zijn boek De verborgen motor beschrijft psycholoog Martijn Veltkamp, zelf fanatiek wielrenner, aan de hand van voorbeelden, interviews en wetenschappelijke inzichten hoe je onder andere je angsten kan overwinnen en prestaties kan vergroten. Kortom: hoe daal je zo snel mogelijk af van een steile berg met vele bochten en hoe kun je ervoor zorgen dat je toch kan doorfietsen als je benen écht niet meer willen? Het wordt een gesprek over motivatie en mogelijkheden, waar niet alleen fietsers iets aan kunnen hebben…

Iris Sommers, Haperende hersenen

Er kan veel mis gaan in de hersenen. Sommige aandoeningen zorgen voor fysiek ongemak, andere juist voor psychisch disfunctioneren. Maar ze zijn allemaal aangrijpend. Daar sta je niet dagelijks bij stil en dat is maar goed ook.

In het boek Haperende hersenen beschrijft hoogleraar psychiatrie Iris Sommer tien ziektebeelden, van de ziekte van Parkinson tot schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Aan de hand van heldere praktijkvoorbeelden schetst ze de gevolgen van de aandoening, de oorzaken en de mogelijke oplossingen. Tijdens Teylers Ontmoet gaan we in op hoe je sommige aandoeningen kunt herkennen en over de wetenschappelijke stand van zaken in behandeling en genezing.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum