Teylers Ontmoet met Frank Okker, Fenneke Sysling en Kester Freriks (Teylers Museum)

15 november 2015 tot 15 november 2015
| | | | |

Op zondag 15 november vindt in het Teylers Museum een nieuwe editie van Teylers Ontmoet plaats, dit keer met Indonesië als thema. Te gast zijn: Frank Okker, Fenneke Sysling en Kester Freriks.

Op zondag 15 november vindt in het Teylers Museum een nieuwe editie van Teylers Ontmoet plaats, dit keer met Indonesië als thema. Te gast zijn: Frank Okker, Fenneke Sysling en Kester Freriks.

Frank Okker

Tijdens de anderhalve eeuw waarin Nederland de scepter zwaaide over Indonesië zijn er vele expedities en ontdekkingsreizen ondernomen naar de binnenlanden van de archipel. Een van de ontdekkingsreizigers was de geograaf, antropoloog en verzamelaar Gerret Rouffaer. Hij onderzocht monumenten als de Boroboedoer en legde een indrukwekkende collectie boeken en manuscripten over Azië aan. Biograaf Frank Okker schreef een boek over deze voor velen onbekend gebleven ontdekkingsreiziger. Wie was hij? Wat dreef hem? En wat hebben we aan Rouffaer te danken?

Fenneke Sysling

Wat voor mensen wonen er in Indonesië, en wat zijn hun fysieke kenmerken? Antropologen hebben er tot ver in de twintigste eeuw onderzoek naar gedaan. Met meetlinten maten ze de lichaamsdelen, aan de hand van kleurentabellen werd de precieze huidskleur bepaald, en lichaamsdelen, waaronder schedels, werden naar Nederlandse musea gestuurd. Historica Fenneke Sysling promoveerde op dit uiterst boeiende (en soms ook pijnlijke) onderwerp en schreef er ook nog eens een mooi publieksboek over. Tijdens Teylers Ontmoet praten we met haar onder andere over de raciale Wallace-lijn en de volkeren in Nieuw-Guinea.

Kester Freriks

Op 17 augustus 1945 sprak Soekarno de Proklamasi uit, waardoor er een einde kwam aan het Nederlandse koloniale bewind in de archipel. De turbulente tijd die daarna ontstond wordt tot op de dag van vandaag gezien als een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. In het boek Echo’s van Indië spreekt Kester Freriks met tal van betrokkenen, waaronder Molukkers, KNIL-militairen en Indische Nederlanders. Het resultaat is een indringend mozaïek van verhalen, waarmee deze periode kan worden geduid. Hiermee vormt Echo’s van Indië een belangrijk boek in de Nederlandse geschiedschrijving en is tevens een mijlpaal in het oeuvre van Freriks.

Zondag 15 november
Teylers Museum
, van 14.00 tot 16.00 uur
Toegangskaarten 
à € 8,- zijn verkrijgbaar bij Athenaeum Boekhandel Haarlem. Op de dag zelf kunt u ook bij het museum kaarten kopen, deze kosten dan € 10,- per stuk.

pro-mbooks1 : athenaeum