Monica de Ruiter signeert 'Kijk als een kunstenaar'

17 september 2021
|

Op 17 september (13.00-16.00 uur) komt Rijksmuseum-rondleider Monica de Ruiter haar boek ‘Kijk als een kunstenaar’ in onze Rijksmuseum-winkel signeren. Kom ook een gesigneerd exemplaar bemachtigen!

Van theedoek tot terpentine: hoe schildertechnieken en materialen de kunstgeschiedenis beïnvloeden

In Kijk als een kunstenaar vertelt Rijksmuseum-rondleider Monica de Ruiter over beroemde Nederlandse schilderijen en hoe ze gemaakt zijn – een verfrissende en inspirerende invalshoek om naar schilderkunst te kijken en erover te praten.

Als je naar een schilderij kijkt, vraag je je vast ook wel eens af hoe het gemaakt werd. Het is een vraag die Monica de Ruiter vaak krijgt wanneer ze rondleidingen geeft in het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar over het algemeen vind je in de gangbare kunstboeken opvallend weinig antwoorden op die vraag.

Daarom is Kijk als een kunstenaar niet zomaar een boek over kunst; het laat zien welke uitdagingen kunstenaars tegenkomen bij het maken van een werk, welke stappen ze moeten zetten en welke beslissingen ze moeten nemen. De Ruiter laat via onderzoek en gesprekken met schilders en restauratoren oude en nieuwe meesters aan het woord over hoe ze werken en waarom precies op die manier. De betekenis van een werk, zo blijkt, hangt nauw samen met de techniek.

Monica C. de Ruiter studeerde Frans, literatuurwetenschappen en schilderkunst. Ze is werkzaam als rondleider in het Rijksmuseum en publiceerde onder andere in NRC Next, NRC Handelsblad, Trouw, Time Out Amsterdam en The Optimist.

  • Waar: Athenaeum Boekhandel Rijksmuseum, Museumstraat 1 (Amsterdam)
    Wanneer: vrijdag 17 september, 13.00-16.00 uur
  • Entree: Vrij toegankelijk met een museumticket.
  • Boek je entreeticket hier.

Let op: het museum (en onze museumwinkel) is alleen toegankelijk met een online geboekt entreeticket. 

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum