Lezing Herodotus, Historiën (geannuleerd)

28 mei 2019
| | |

Deze lezing is helaas geannuleerd.

Dinsdag 28 mei (17.00 tot 19.00) ben je van harte welkom bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland (Roetersstraat 41) voor een lezing over de nieuwe vertaling voor de Perpetuareeks van Herodotus, Historiën. Alles wat ik zag, hoorde en onderzocht door vertaler Wolther Kassies en door Michel Buijs, die de toelichting bij het boek verzorgde. Wees welkom!

Over Historiën

Herodotus (ca. 484-424 v.Chr.) schreef het oudste bewaard gebleven prozawerk van Europa. Zijn uitgangspunt was oorlog. De slagen bij Marathon, Thermopylai en Salamis en Plataiai waren in Herodotus’ tijd al bekend als de grote confrontaties tussen de wereldmacht van de Perzen en de coalitie van Griekse stadsstaten. Maar Herodotus’ belangstelling gaat veel verder. Hij grijpt in zijn historia, zijn onderzoek, ver terug in de mythologie en de geschiedenis om de oorsprong van het conflict tussen oost en west te verklaren, en is ook zeer geïnteresseerd in de geschiedenis en de cultuur van de volkeren van de mediterrane wereld, die hij langdurig heeft bereisd.
De climax is de beschrijving in de boeken zeven tot negen van Xerxes’ mislukte invasie van Griekenland. De Griekse staten zijn hun verdeeldheid te boven gekomen en behalen ondanks hun numerieke zwakheid een schitterende overwinning op de Perzische invasiemacht.

Herodotus is een briljant verteller, die in zijn verhaal korte novellen van superieur gehalte en vele illustratieve anekdoten invlecht. Geen wonder dat hij in het onderwijs en daarbuiten talloze lezers steeds weer heeft geboeid

Lees alvast een fragment op Athenaeum.nl.

Delen op

57,50
MINDBOOKSATH : athenaeum