Philippe Sands over East West Street

12 april 2018
| |

Donderdag 12 april, vanaf 19.30, gaat Andre Nollkaemper, decaan van de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam, in gesprek met de vermaarde mensenrechtenadvocaat Philippe Sands naar aanleiding van zijn boek Galicische wetten (East West Street) Athenaeum Roeterseiland, in samenwerking met de Amsterdam Law School. Sands beschrijft daarin tegen de achtergrond van zijn eigen familiegeschiedenis de oorsprong en ontwikkeling van de begrippen genocide en misdaden tegen de menselijkheid, zowel in historisch als in juridisch opzicht. U bent van harte uitgenodigd.

Toegang is gratis. Graag van tevoren aanmelden via roeterseiland@athenaeum.nl.

Over Galicische wetten:

Als mensenrechtenadvocaat Philippe Sands wordt uitgenodigd om een college te geven in de West-Oekraïense stad Lviv, ontdekt hij een reeks buitengewone historische toevalligheden. Dit is het begin van een speurtocht die hem de halve wereld over zal voeren op zoek naar de oorsprong van het internationaal recht en zijn eigen geheime familiegeschiedenis, beginnend en eindigend met de laatste dag van de Neurenbergprocessen. 

Drie mannen vormden de leidraad voor Sands' zoektocht: mensenrechtenadvocaten Raphael Lemkin en Hersch Lauterpacht, de grondleggers van de begrippen genocide en misdaden tegen de menselijkheid, en Hans Frank, Hitlers advocaat en leider van de nazibezetting in Polen. Het resultaat is een indrukwekkend boek dat laat zien hoe de wereld na de Tweede Wereldoorlog op juridisch gebied worstelde met iets overweldigends als massamoord.

Philippe Sands is hoogleraar Internationaal Recht aan University College London, en advocaat in de Matrix Chambers. Hij verschijnt vaak in internationale hoven, zoals het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Hij is betrokken geweest bij een groot aantal van de belangrijkste internationale misdaadzaken van de afgelopen jaren, inclusief die van Pinochet, Congo, Joegoslavië, Rwanda, Irak en Guantanamo Bay. Galicische wetten is zijn vierde boek. Sands schrijft voor de Financial Times, The Guardian, The New York Review of Books en Vanity Fair.

 

 

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum