Roxane van Iperen en Johan Fretz in gesprek over De genocidefax en Met vriendelijke groet

29 oktober 2022
| |

Zaterdag 29 oktober zullen Roxane van Iperen en Johan Fretz elkaar interviewen tussen 13.30 en 14.30 bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost. Ze zijn die dag op tournee, en wij zijn blij dat ze ook in Zuidoost zullen zijn. Aanmelden is niet nodig. Wees welkom!

Van het essay De genocidefax dat Roxane van Iperen schreef voor de Boekenweek in 2021 verschijnt een nieuwe editie, en van Johan Fretz een essaybundel Met vriendelijke groet. Beiden schrijven over de turbulente tijdgeest en zullen elkaar bevragen over hun werk. Dit is ook je kans om je exemplaar van hun boek te laten signeren.

Over De genocidefax

‘Vanaf jonge leeftijd zoeken mensen aansluiting bij een collectief - een gezin, (sub)cultuur of gemeenschap - en willen erin opgenomen worden, ook als dat betekent: zwijgend toekijken of actief bijdragen aan uitsluiting en wanpraktijken.’

In haar ijzersterke essay De genocidefax laat Roxane van Iperen zien dat we altijd op zoek zijn naar bevestiging en aansluiting bij een groep, ook als dat betekent: liegen, zwijgen of wegkijken. In helder proza laat ze de voorgeschiedenis van de Rwandese genocide in 1994 zien, en hoe er toen niet werd ingegrepen. Naadloos trekt ze de lijn van haar betoog door naar het heden, naar ons, naar Nederland. Want bovenal is het een essay over ieder individu, en over de gecompliceerde keuze tussen je conformeren aan de groep of je uitspreken over onacceptabel gedrag, met elk risico van dien.

Lees op onze site Daan Stoffelsens bespreking van Van Iperens oeuvre.

Over Met vriendelijke groet

Johan Fretz maakt al tien jaar lang spraakmakende verhalen over de actualiteit, die keer op keer tijdloos blijken. Zijn persoonlijke notities blijven relevant - alleen de toon is veranderd. In Met vriendelijke groet laat Fretz zien hoe hij zich het afgelopen decennium heeft ontwikkeld, van beginnend schrijver tot de stem van een generatie.

In een tijd waarin eeuwenoude normen vurig worden bevraagd en bestreden, en we tegelijkertijd de rand van de afgrond misschien al gepasseerd zijn, durft Fretz met zijn columns, essays en verhalen kleur te bekennen. Kritisch, maar niet cynisch, in de overtuiging dat een gelijkwaardigere toekomst alleen kan bestaan als onverzoenlijkheid en hypocrisie ferm worden benoemd. Van de politiek van Mark Rutte tot de onmacht van links, van complottheorieën tot zijn eigen ontwikkeling rond BLM, hij schuwt de gevoelige onderwerpen niet.

Lees op onze site het voorwoord bij Met vriendelijke groet.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum